$
בארץ

יובל שטייניץ: שיעור האבטלה בישראל ירד ל-7.2%

שר האוצר: "סיימנו את 2009 בנתונים טובים. מצמיחה שלילית של יותר מ-3% הגענו לצמיחה חיובית של למעלה מ-4%" לדבריו, עד סוף השנה הצמיחה תחזור ל-5%

תומר אביטל 10:5716.02.10

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר היום (ג') כי שיעור האבטלה בישראל ירד ל-7.2%. שטייניץ אמר את הדברים בכנס בירושלים. נתון האבטלה האחרון שפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היה נתון חודש נובמבר שדיבר על שיעור בלתי מועסקים של 7.4%.

 

שטייניץ הפליג בשבחים על תפקודה של

הממשלה ומשרדו בעת המשבר. "בשנה האחרונה שהייתה שנת משבר חמור ביותר, ישראל עמדה במבחן בהצלחה יחסית לשאר מדינות העולם המפותח. תדמיתה הכלכלית של ישראל יוצאת מהמשבר הזה, חזקה יותר ותחרותית יותר. בעולם כולו מבינים כיום שלמרות היותנו כאן במזרח התיכון, במרכז אחת השכונות הבעייתיות ביותר, אנו מתגברים על החסרונות של הסביבה הקשה".

 

שטייניץ הוסיף ואמר כי כשנכנס לתפקיד הוא החליט על שתי משימות עיקריות: לצלוח את המשבר בלי נזקים כבדים, ולראות בו הזדמנות לשפר את התחרותיות ומיצובה של כלכלת ישראל. השר משוכנע כי הצליח בשניהם. "שנת 2009 נפתחה עם נתונים קשים", אמר, "המשבר הגיעה לחופינו בעיקר דרך נפילה דרמתית בייצוא. במונחים מוחלטים הייצוא הצטמק ביותר מ-30%. זו ירידה קשה כי הייצוא שקול לכמעט מחצית מהתל"ג של ישראל. איבוד נפח הייצוא הזה לאורך הזמן עלול להוביל לפגיעה כלכלית קשה מנשוא. ברבעון הראשון של 2009 הייתה אף צמיחה שלילית.

 

התחזית הייתה לאבטלה גבוהה של למעלה מ-10%, והאווירה הייתה של חרדה ואי וודאות במשק. אבל סיימנו את 2009 בנתונים טובים יותר. מצמיחה שלילית של יותר מ 3% הגענו לצמיחה חיובית של למעלה מ- 4%. האבטלה עלתה רק עד 8% ואז ירדה מחדש. הייצוא החזיר לעצמו שני שליש ומעלה מהירידה". השר הוסיף כי ברוב מדינות המערב האבטלה היא בין עשר לעשרים אחוז.

 

שטייניץ הציג נתונים כדי לגבות את טיעוניו. "יחס חוב התוצר של ישראל עלה רק בסביבות האחוז - עכשיו אנו עומדים על יחס של 79% והציפיות הן שגם בסוף 2010 היחס יהיה בין 78% ל-80%. זה נתון בעל חשיבות רבה לתהליך ההתאוששות ועתיד הכלכלה".

 

לדבריו, "ברוב מדינות העולם התייחסו למשבר הכלכלי כמו שמתייחסים לאדם שנמצא במצב חירום רפואי והוא נטול נשימה. הייתה תחושה שהכלכלה מפסיקה לנשום, וחשש שהפעילות הכלכלית תיכנס לקומה. איך מטפלים באדם שהפסיק לנשום? עזרה ראשונה. קודם ניתן הנשמה מפה לפה, כדי שיגיע חמצן לריאות. זאת פעולת חירום לטווח קצר, אך כך התייחסו למשבר, וחמצן בכלכלה זה כסף. ממשלות בכל העולם התמקדו בהנשמה מפה לפה, משמע הזרקת כסף לשווקים הכלכליים דרך הורדת מיסים, מתן כספים לשוק הפרטי להצלת חברות, ותוכניות השקעה בתשתיות. יש לזה מחיר בעייתי, משום שלאחר ההתאוששות הן יצטרכו להעלות מיסים, וזה עלול לעכב את ההתאוששות. בישראל נהגנו אחרת. נהגנו בשיקולים לטווח הארוך. הנחנו שתוכניות טובות ואמינות ישפיעו לא רק על הטווח הארוך אלא גם על הטווח הקצר".

 

שטייניץ פירט כי "המלצנו להעדיף תקציב דו שנתי דווקא בתנאי האי וודאות כדי לשדר יציבות ותכנון לטווח ארוך ושאנו רואים מעבר למשבר. בשיא המשבר, ברבעון השני של 2009 העלינו את המע"מ, בזמן שכולם הורידו המיסים. אך בו זמנית פרסמנו תוכניות להורדת מיסים של 7 שנים, בעיקר מס חברות ומס על יחידים".

 

הרעיון שעמד מאחורי התוכנית, לדבריו, הוא לפעול לפי 'כלכלה של ציפיות' בה העתיד משפיע על העובד. "אם אתה מצליח לשדר עתיד אופטימי יציב", ציין, "אתה משפיע על ההווה". יחד עם זאת, הוסיף השר, אנו עדיין נמצאים בתקופה של טלטלות בה כלכלת ישראל עלולה להיות מושפעת ממשברים חיצוניים נוספים.

 

שר האוצר סיכם ואמר כי הוא מקווה שהצמיחה השנה תחזור ל-5%. לדבריו, משרדו מכין כעת תוכנית להגברת ההשתתפות של הערבים והחרדים בכוח העבודה, והיא תהיה מוכנה בתוך מספר חודשים.

 

השר גם הוסיף הסבר משלו למדד הנמוך שפורסם אתמול ולאינפלציה הגבוהה. "המדד ירד, והאינפצליה היא מעל היעד. זו התוצאה של המהלך המשולב של משרד האוצר ובנק ישראל להוריד את המע"מ ולהעלות את הריבית", אמר השר. "אך יש לכך אימפקט זמני של כמה חודשים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x