איך לחלק חשבון במסעדה?
פרופ' דן אריאלי, חוקר כלכלה התנהגותית מהמובילים בעולם, עונה לשאלות הקוראים. והפעם - מה לעשות כשמגיע זמן התשלום במסעדה
מה עדיף לעשות בסוף יציאה: לחלק את החשבון במסעדה שווה בשווה בין כולם, או שכל אחד ישלם בדיוק על מה שהזמין? לפעמים נוצרות אי־נעימויות, ואם יש שיטה שטובה לכולם, הייתי שמח מאוד לאמץ אותה. אהרון
אהרון שלום,
אתה אכן מתאר את אחת המבוכות הנפוצות בעולם. בכל רגע, בכל מקום על כדור הארץ, אלפי מלצרים מניחים חשבונות על שולחנות, והסועדים שוברים את הראש אם להתחשבן זה עם זה על כל מטבע, או אם להתחלק שווה בשווה – גם כשיונתן שתה עוד כוס יין ובלע לבדו את כל הקרם ברולה.
למרבה המזל הכלכלה ההתנהגותית מצאה פתרון לבעיה הבוערת הזאת: כשמדובר בקבוצה של אנשים שמרבים לצאת ביחד, אדם אחד צריך לשלם את כל החשבון לבדו, כשבכל פעם מישהו אחר משלם.
הסיבה: כשאנחנו משלמים זה גורם לנו לתחושה רעה, ולא משנה כמה שילמנו. הרגש הזה מכונה "כאב התשלום" (באנגלית: Pain of Paying), וניסויים גילו שאנחנו חשים אותו בעוז כשאנחנו עוברים ממצב שבו לא שילמנו כלום למצב שבו אנו נאלצים לשלם משהו. אבל מרגע ששילמנו, הכאב כבר לא עולה בהתאמה עם עליית סכום התשלום. כלומר, כשאנחנו משלמים במסעדה פי כמה מבדרך כלל, הכאב עולה רק במעט.
ועכשיו נחזור אל השולחן: אם כל סועד ישלם את חלקו, כולם ירגישו את כאב התשלום. אם מדובר בארבעה אנשים, החשבון יסב בסוף הארוחה 4X של כאב־תשלום. אבל אם אדם אחד ישלם את כל החשבון, אז כאב התשלום שלו לא יוכפל פי ארבעה. הוא יהיה, נניח, רק 1.5X. ושלושת הסועדים האחרים ייהנו מאוד, כיוון שאכלו חינם. מתישהו בעתיד הם ישלמו עבור הארוחה של כולם, ואז יקבלו את 1.5X הכאב שלהם.
האם השיטה הזאת יעילה פיננסית? כנראה שלא, כי לארוחות שונות יש מחירים שונים, וכדי שכולם ייצאו מורווחים נחוץ מספר ארוחות הזהה למספר החברים. אבל גם אם לאורך זמן ייצא שתשלם טיפ טיפה יותר, מהארוחות בחוץ אתה תיהנה הרבה יותר. תחליט אתה מה חשוב.
לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן