$
בארץ

ביקורת מחו"ל: ה-OECD נגד רפורמת המס של נתניהו

ארגון המדינות המפותחות ממליץ להיזהר מביצוע השלבים הבאים של הרפורמה במס הכנסה שאותה יזם ראש הממשלה. לבנק ישראל מציע הארגון להפסיק לרכוש דולרים "כדי למנוע נזק לאמינותו". הדו"ח המלא יתפרסם מחר

אמנון אטד 20:2319.01.10

הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), שאליו חפצה ישראל להתקבל, גיבש שורה של המלצות לצעדים כלכליים וחברתיים שלדעתו צריכה ישראל לנקוט. אחת ההמלצות המרכזיות היא לנהוג בזהירות בביצוע השלבים הבאים של הרפורמה המתוכננת במס ההכנסה ליחידים וחברות, שאותה יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו. את המלצות הארגון מסרה היום (ג') משלחת המבקרת בישראל לנתניהו, לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר.

 

פרט לנקיטת זהירות ברפורמה במס הכנסה ממליץ הארגון גם להפוך את העלאת שיעור המע"מ מזמנית (ההעלאה צפויה להסתיים בסוף השנה נוכחית) לקבועה. המלצה חשובה נוספת הכלולה בדו"ח היא הוצאת הפיקוח על שוק ההון והביטוח ממשרד האוצר והעברתו לגוף בעל סמכויות עצמאיות יותר. המלצה זו, העולה בקנה אחד עם המלצה דומה שהעלתה קרן המטבע הבינלאומית לפני כמה שנים, מהווה למעשה מעין פשרה בין הצעת האוצר להשאיר את המצב הקיים ללא שינוי לבין דרישת הנגיד פישר להעביר את הפיקוח על שוק ההון לאחריות בנק ישראל.

 

חברי משלחת ה־OECD מציעים עוד להרחיב את תוכנית ויסקונסין ואת מס ההכנסה השלילי לכל אזורי הארץ, להעמיק את רפורמת אופק חדש בחינוך ולהחילה גם על חטיבות הביניים והתיכוניים, לחזק את החינוך במגזר הערבי ובקרב החרדים כדי לשלבם בשוק העבודה ולשקול קיצוץ בקצבאות הילדים. נוסף על כך, ממליצה המשלחת להקטין בהדרגה את היחס בין שכר המינימום לבין השכר הממוצע במשק.

 

 

 

 

להמלצות אלה התייחס היום ראש המשלחת, מזכ"ל ה־OECD אנחל גוריה, בפתח ישיבה משותפת של חברי המשלחת והקבינט החברתי־כלכלי בראשות השר שטייניץ. בישיבה השתתף גם פישר. בפתח הדיון חלק גוריה שבחים למדיניות האוצר, שתרמה ליצירת שיעורי צמיחה גבוהים. לדבריו, על ישראל לבנות מתווה לאומי לחיזוק התשתית החברתית, מבלי לעודד אבטלה.

 

המלצה מרכזית נוספת מפנה ה-OECD לעבר פישר ורכישות הדולרים שבנק ישראל מבצע כבר קרוב לשנתיים. "על בנק ישראל", כותבים חברי המשלחת, "להפסיק את ההתערבות הגדולה שלו בקביעת שער החליפין כדי למנוע נזק לאמינותו".

 

מאחורי משפט זה מסתתר סיפור שלם. טיוטת הדו"ח שיתפרסם מחר הודלפה לתקשורת בישראל כבר לפני ארבעה חודשים ועוררה כעס גדול בבנק ישראל. "התערבותו הנמשכת של בנק ישראל בשוק מטבע החוץ", נכתב אז בטיוטה, "עלולה לגרום להגברת הלחצים האינפלציוניים והיא פוגעת באמינות מדיניותו של הבנק". בסופו של דבר, אנשי ה־OECD הסכימו לרכך את הביקורת, והשמיטו את הפסקה המתייחסת לאינפלציה, אולם עדיין כלולה בו האזהרה החמורה מפני אפשרות לפגיעה באמינות.

 

המלצות המשלחת הן בגדר הצעות, שאינן מחייבות את ישראל, והצטרפות ישראל אינה מותנית בביצוען. בישיבה אתמול נדונו הצעדים האחרונים שנותרו לקראת צירוף ישראל כחברה מלאה לארגון ה־OECD, שצפוי להתרחש ברבעון השני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x