תיאוריית הקשר: פוגעים בקמעונאים
כניסת חברות התקשורת לשיווק מוצרים נלווים צפויה להתחזק ולנגוס ברווחי באג, אופיס דיפו ודומותיהן
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אלא שכאן בדיוק נתקלת בזק במתחרות המיידיות בשוק, חברות הסלולר, ובהן החברה־הבת פלאפון. האחרונות החלו לשווק מחשבים ניידים בצמוד למודם סלולרי וחבילת גלישה, כאמצעי להגדלת צריכת הסלולר כתשתית פס רחב. החברות אף טוענות כי הן מצליחות למכור יותר יחידות ממה שמוכרות הרשתות הקמעונאיות כדוגמת באג ואופיס דיפו. בבזק טוענים כי השוק גדול מספיק לכל השחקנים, אך ברור כי צפויים זעזועים בחלוקת נתחי השוק בין המתחרות החדשות והוותיקות.
חברות התקשורת נהפכו בשנים האחרונות לערוץ שיווקי של מוצרים הנושקים לתחום התקשורת, ולעתים גם מוצרים שאינם נוגעים ישירות לתחום. שתי סיבות עיקריות גרמו לכך: ראשית, באמצעות שיווק מוצרים בעלות אטרקטיבית יחסית תורמת ספקית התקשורת בעקיפין לעלייה בצריכה של שירותי התקשורת עצמם, כפי שמדגימה העלייה בצריכת האינטרנט במקביל לעלייה בצריכת אביזרי המיחשוב הקשורים אליה. סיבה נוספת היא שחברות התקשורת מחזיקות בנכס אסטרטגי בדמות מוקדי שירות ומכירות הפרוסים ברחבי המדינה, המאפשרים להציג את המוצרים ולאפשר ללקוחות פוטנציאליים רבים לחוות אותם.
עם זאת, בחירת המוצרים שתשווק ספקית התקשורת חייבת להביא בחשבון כמה גורמים. בין השאר יש לבחון את מידת האינטרקאציה בין הספקית ללקוח בהקשר של המוצר, את הערך המוסף שמעניק המוצר לספקית בקידום מוצרי הליבה והמותגים שלה, את שיעור הסבסוד הכרוך לעתים בשיווק וכן את בשלותו של המוצר בשוק.
כך, למשל, לקוח שרכש מספקית התקשורת מחשב נייד ובמשך הזמן חווה בעיות בשימוש בו, צפוי לפנות ליבואן המחשבים כדי לטפל בבעיה ולא לספקית. הסיבה לכך היא שהנוהג שלפיו טיפול במחשב מבוצע על ידי היבואן כבר מושרש בקרב הלקוחות, כנגזר מבשלות המוצר בשוק. אם אכן יתחילו חלק מספקיות התקשורת לשווק מוצרים מתקדמים וטריים יותר, כדוגמת ספרים אלקטרוניים, שליחת הלקוחות אל היבואן המקורי עלולה להכעיס אותם בגלל מה שייתפס כטרטור.
אפשר להניח כי כבר השנה נראה עוד ועוד מוצרים שנמכרים על ידי ספקיות התקשורת. בתחום הסלולר החלה פרטנר למכור מודמים סלולריים המשלבים ממיר לטלוויזיה דיגיטלית, כדרך לספק ללקוחותיה את שידורי הערוצים המרכזיים ישירות מ"האוויר". בחברה מקדמים גם פורטל ווידיאו בתשלום. סלקום מצדה בחנה שיתוף פעולה עם חברת בלוקבאסטר, במטרה לאפשר צריכת תוכן אינטרנטי על גבי תשתית הסלולר שלה.
ספקיות האינטרנט נהנות כבר כיום מהמהלך של בזק, מכיוון שללא הוצאה שיווקית כלשהי מצדן צפויים הלקוחות הסופיים לשדרג את מהירות הגלישה שלהם גם אצלן. עם זאת, כדי ליצור בידול כלשהו בין הספקיות ייתכן שחלקן ינסו בכל זאת להציע מוצרים לבית הצרכן, אך במקרה כזה השיקול העיקרי יהיה הגדלת ההכנסות משירותים נוספים שהן נותנות מעבר לפס הרחב, כדוגמת תוכן, גיבוי ואחסון.