"תחקיר כלכליסט על יובל רן מוכיח: מחדלי רשות ני"ע ראויים לחקירה יסודית"
המפרקים של חברת קווי אשראי, שבעקבות קריסתה נמלט הבעלים יובל רן מהארץ, מגיבים לחשיפה כי הוא בוחן מגעים עמם: "אם רן יראה שיש גורם אחר שאחראי לנזקים שנגרמו לקווי אשראי – נשקול את הדברים בלב פתוח"
"אם יובל רן רוצה לטהר את שמו, הדרך הנכונה ביותר היא שיבוא וימסור את גרסתו בפני המפרקים של קווי אשראי. הם הראשונים שחשוב לשכנע אותם בצדקת טענותיו, וחבל שעד היום זה לא נעשה". כך הצהיר בסוף השבוע עו"ד יצחק מירון, שמונה למפרק חברת קווי אשראי, בעקבות התחקיר על יובל רן שפורסם במוסף סוף השבוע של "כלכליסט".
רן, שהיה בעל השליטה בקבוצת קווי אשראי שקרסה ב־1997 והותירה אחריה חובות של מאות מיליוני שקלים, שבר 13 שנות שתיקה ואמר ל"כלכליסט" כי הוא מחפש היום דרך לסגור את המעגל, לנקות את שמו ולחזור לישראל מיוסטון שבה הוא שוהה מאז סוף שנות התשעים.
התחקיר חשף כי רן בוחן ניהול מגעים עם המפרקים של קווי אשראי כדי לסייע להם בקידום חקירתם. רן מתגורר כיום בבית פרטי בשכונה יוקרתית ביוסטון, ומועסק על ידי חברה שקשורה לקבוצת קובי מימון, שרכשה את נכסי קווי אשראי לאחר קריסתה. מהתחקיר עלה כי במשך השנים שמר רן על קשרים הדוקים עם קובי מימון וחברי הקבוצה האחרים, עד שלאחרונה עלו היחסים על שרטון.
מהתחקיר עלה כי אם המפרקים של קווי אשראי יצליחו להוכיח - עם או בלי סיוע מצד רן - כי רגע לפני קריסתה מכר רן את נכסיה של קווי אשראי לקובי מימון שלא כדין, עשוי בית המשפט להורות על ביטול העסקאות והשבת הנכסים שנמכרו. בתרחיש כזה, אחד הנכסים הבולטים שעשויים לחזור לקווי אשראי הוא חברת ישראמקו, שבינתיים היתה שותפה לתגלית תמר וששווייה האמיר לכ־5.5 מיליארד שקל.
"נתייחס בכובד ראש"
לדברי מירון, שמונה למפרק של קווי אשראי עם רו"ח חיים רבינוביץ', "אם רן יבוא למפרקים וייתן את עמדתו, אין ספק שהמפרקים יתייחסו בכובד ראש לכל טענה שתימסר. אם רן ייתן למפרקים הסברים טובים לסוגיות שמטרידות אותם, והסברים שיצביעו על כך שהטענות שהועלו כלפיו אינן נכונות - או שיש מישהו אחר שאחראי לנזקים שנגרמו לחברה - אז המפרקים ישקלו את הדברים בלב פתוח וכמובן שישקלו כל דבר לגופו".
מירון הוסיף כי "אנחנו מברכים על העבודה היסודית והמחקר שעשה 'כלכליסט', והיו עובדות שנודעו לנו לראשונה מתוך הכתבה עצמה. מעבר לכך, האמור בכתבה מאשש להשקפתנו את העמדה שהמפרקים הביעו בכתב התביעה שהוגש לבית המשפט, ואנחנו מקווים שהאמת כולה תצא לאור בבית המשפט".
רבינוביץ' אמר ל"כלכליסט" כי "התחקיר והראיון עם יובל רן הם הוכחה ניצחת שהמחדל של המשטרה ושל רשות ני"ע - שלא חקרו את הפרשה בזמן אמת - ראוי לחקירה יסודית. חמור עוד יותר שפניית המפרקים למוסדות אלה לחקור את הפרשה נתקלה בסירוב תמוה. הבהרנו למשטרה ולרשות ני"ע שמדובר בגורמים שממשיכים לפעול בשוק ניירות הערך, וזה לא שכנע אותם לחקור את הפרשה היטב".
רבינוביץ' הוסיף כי "בלית ברירה נאלצנו לחקור את הפרשה באמצעים דלים, ולחקור את העסקאות לאחר שהארכיב של קווי אשראי הוצת פעמיים. משרדנו עובד על התיק הזה יותר מעשר שנים, ומשרדנו לבד (ללא מירון) השקיע עד עכשיו שעות עבודה בשווי של 1.4 מיליון דולר מבלי שקיבלנו אגורה אחת שחוקה כשכר טרחה, וכנראה גם לא נקבל ולא נכסה את הוצאותינו". לדבריו, "רק תחושת השליחות שלא ייתכן שחוטאים יצאו נשכרים דחפה אותנו לא להרפות בפרשה, למרות כל האיומים נגדנו ואף שהיה ברור לנו שמדובר באנשים שלא יבחלו בשום אמצעי".
גורם המקורב לפרשה מעריך כי דברי רן בתחקיר עשויים לזרז השגת פשרה בפרשה. "לעולם לא נגיע למצב שקובי מימון יוותר על מניותיו באקויטל (בעלת השליטה בישראמקו - ס"א). זה לא האיש. הוא ייתן הצעת פשרה למפרקים ובזה יסתיים הסיפור".
"נוצר פה כדור שלג"
גורם בכיר נוסף המקורב לפרשה: "נוצר פה כדור שלג - שאלוהים יעזור. אני מרגיש שזו רק תחילת הפרשה. זה מסוג הסיפורים שיודעים איך הם מתחילים, ואף אחד לא יודע היכן וכיצד הם יסתיימו".
אחד הנושים של קווי אשראי אמר ל"כלכליסט": "שיני הצדק טוחנות לאט, אבל לדעתי כעת התביעה חזקה יותר - העובדה שיובל רן עבד בחברה שקשורה לקובי מימון ביוסטון מחזקת את התביעה. אני מניח שבעקבות התחקיר דברים יתחילו לזוז יותר מהר. אני מרגיש שיש סיכוי גבוה שכבעלי אג"ח נקבל כסף בפירוק הזה, אולי אפילו בערך מתואם לשווי החוב כיום. לחלק מאנשים יש יותר מדי מה להפסיד אם לא נקבל את כספנו והמפרקים ימשיכו בעבודתם".
הנושה הפנה אצבע מאשימה כלפי רשות ני"ע על שבחרה לא לפתוח בחקירה: "רשות לני"ע לא עשתה כלום - זה פשוט מדהים. הרשות מתעסקת רק בשאלת הגילוי הנאות. כל עוד ניתן גילוי נאות לדברים, אז מבחינתה הכל בסדר. מבחינתה, אם החברה מדווחת שמחר בבוקר בעל הבית הולך לרוקן את הקופה לכיסו - זה בסדר כי ניתן למשקיעים גילוי נאות. אם למשקיעים יש בעיה עם זה - שיתבעו בעצמם".
ברשות ניירות ערך סירבו להתייחס לדברים.