מי עומד למות בעשור הקרוב?
מי נמצאים ברשימת החיסול של העשור הבא? הספר? העיתון המודפס? הטלפון הקווי? הסיכום הטכנולוגי שאיש אינו רוצה לעשות
במסגרת חגיגות החלפת הקידומת נכתב הרבה על ההמצאות שעשו את העשור החולף ועל החידושים הטכנולוגיים הצפויים בעשור שנפתח זה עתה. אבל באותה המידה יהיה מעניין לסכם לא רק את מה שנוצר ואת מה שיומצא, אלא גם את מה שנכחד, ואת מה שעומד להיכחד.
יש אמונה רווחת שחידושים הם לנצח, שכל מה שהומצא מצטרף לאוצר הידע האנושי ונשאר שם. משהומצאו הדיבור והכתיבה, אי אפשר לסגת מהם. הפטיש, המברג והגלגל לא יתיישנו. הרדיו לא נדחק על ידי הטלוויזיה, אלא רק פונה לקהלים אחרים.
אבל בהחלט היו טכנולוגיות שנעלמו. מי נסע לאחרונה בכרכרה? מתי ראינו לאחרונה מכונת כתיבה? עט נובע הוא פריט לאספנים, מגילות קלף משמשות כיום רק בטקסים, ולוחות לוגריתמיים וסרגלי חישוב זכורים רק לאנשים מעל גיל מסוים.
כמה טכנולוגיות חוו כליה דומה בעשור החולף: קלטות הטייפ והווידיאו וסלילי ההקלטה המסתובבים האחרים ממלאים עתה מזבלות, לצד דיסקטים בגדלים שונים. הדיסקטים עצמם הוחלפו בתקליטורים, שלקראת סוף העשור החל פינוים אחר כבוד מפני הדיסק און קי ואפילו זיכרון ה"ענן".
הפקס מוביל במצעד אלה שזמנם עבר. הצירוף המסורבל של סורק ומדפסת מסתלק ממשרדינו לאט מדי, אבל בטוח. האימייל הרג אותו. ואולי בקרוב הרשתות החברתיות ינקמו מצדן באימייל, שכבר בגילו הצעיר מתחיל להצטייר כמדיום לזקנים.
הרדיו הלוויני, שכבש בסערה את צפון אמריקה ומערב אירופה, גם הוא מסתלק בימים אלה כלעומת שבא. אפילו לא הספיק להגיע אלינו ממש, וכבר מסתבר שחלופת הרשת עדיפה עליו.
הטלפון הסלולרי מקצר, לאט אבל בטוח, את ימיו של הטלפון הקווי: החוגה כבר נעלמה - המילה "חיוג" הרי תיארה במקור את תנועת האצבע המעגלית שאפיינה את השימוש בטלפון ואיננה עוד. כעת נמוגים גם צליל החיוג וצליל התפוס - אלה מתחלפים בשיחה הממתינה, במשיבון ובחידושים דיגיטליים אחרים. זוכרים את "שיר הטלפון" של הגשש החיוור? כמה ממנו עדיין מובן למי שנולדו אחרי 1990?
ומי נמצאים ברשימת החיסול של העשור הבא? הספר? העיתון המודפס? האם מתוך מה שפג תוקפו בעשור הנוכחי אפשר ללמוד על מה שיחלוף בעתיד הנראה לעין? כתבי טכנולוגיה ברחבי העולם ניסו לנחש מאילו עוד דברים יומיומיים ניפרד בשנים הקרובות:
המגזין "PC World", למשל, הזהיר כי שעון היד נמצא בסכנה: הטלפון הסלולרי החכם שאוגד בתוכו מצלמה, מחשב, משחקים ומאגרי מוזיקה מספח אליו גם את תפקידיו של השעון, ועבור רבים מייתר אותו.
"Computer World" הספיד את ערימת מכשירי השלט רחוק שהצטברה בבתינו, אותן קופסאות עתירות כפתורים ששולטות בטלוויזיה, בממיר הערוצים, במערכת השמע, במזגן, בתריסים החשמליים ובמשחקי הווידיאו. במגזין העריכו שבסופו של דבר תתרכז גם המורכבות הזאת אל תוך הטלפון הסלולרי.
במגזין העריכו גם שבקרוב יחליפו יצרני המכוניות את השקעים המיועדים למצית הסיגריות בשקעי USB, השימושיים לטעינת הרבה יותר מכשירים.
עוד רשימות חיסול מסמנות את ספריות הווידיאו ומתקני השכרת הסרטים ככאלה שילכו בקרוב לעולמם, עם התחזקות הפצת הסרטים לפי הזמנה באינטרנט ובטלוויזיה. וייתכן שעם שדרוג מערכות ההפעלה וגרסאות הדפדפנים נראה סוף סוף גם את המקלדת מפנה את מקומה לאמצעי כתיבה נוח יותר, ואת העכבר ומסך המגע מתחלפים באמצעי קלט חדשים, אולי בטכנולוגיה לזיהוי דיבור. קצב השינוי ימשיך להתגבר, ודברים שהומצאו אך לאחרונה, ייתכן שכבר בקרוב יזכו למסיבת סיום.
יש עוד צד למטבע ההתחדשות המהירה. מגילות ים המלח וכתובות היתדות העתיקות עודן קיימות. לעומתן, מיליוני מסמכים מתנדפים בימים אלה ממאגר הידע האנושי, לאחר שגובו רק בדיסקטים מגנטיים ולא הועברו לתקליטורים. ציורים בני מאות שנים נשמרים היטב, בעוד שאת תמונות יום נישואיי הצלתי מכליה ברגע האחרון. אומרים שחיילים ותיקים לא מתים, רק דוהים. בעלי הטכנולוגיות הנסוגות צריכים לחשוב על דרכים לשמר את גיסות המידע שדוהים לנגד עינינו.
פרופ' שיזף רפאלי הוא ראש בית הספר לניהול והמרכז לחקר חברת המידע באוניברסיטת חיפה