"קראו לנסרדישי ב-8 בבוקר ואמרו לו להוריד את המע"מ"
גורם באוצר מתח ביקורת חריפה על דרך קבלת ההחלטה להפחית ב־0.5% את המע"מ: "איך אפשר להיערך למהלך כזה ביומיים?". גורם באגף התקציבים: "משרד רה"מ הנחית עלינו את המהלך". נסרדישי: "עשינו את המהלך בלי תופים ומחולות"
"לא ראיתי דבר כזה. בשמונה בבוקר קראו למנהל רשות המסים יהודה נסרדישי, ואמרו לו להוריד את המע"מ. לא שיתפו את רשות המסים בהחלטה, לא התייעצו. אני לא מבין איך אפשר להיערך למהלך כזה ביומיים". כך אמר אתמול ל"כלכליסט" גורם במשרד האוצר בעקבות ההחלטה להוריד את המע"מ בחצי אחוז, מ־16.5% ל־16%, החל ממחר. ההחלטה התקבלה חצי שנה בלבד לאחר שהאוצר העלה את המע"מ ל־16.5%, ואילו הכוונה היתה להשאירו ברמה זו עד 31 בדצמבר 2010.
לדברי הגורם, מדובר בהחלטה הזויה. "בדרך כלל אנחנו נותנים בין שבועיים לחודש לעסקים להיערך לשינויים כאלו, עכשיו נתנו יומיים. יש רשתות שיווק שצריכות לסמן את כל המחירים שלהן מחדש. יש עסקים שיגידו לנו 'לכו קיבינימט', הרי עולה להם הרבה יותר לעשות את ההתאמה הזו. מעבר לזה אני לא מבין מה החיפזון - ב־2011 בכל מקרה המע"מ חוזר ל־15.5% כי מדובר בהוראת שעה. אני לא מבין מה אצה לראש הממשלה הדרך". גורם באגף התקציבים הוסיף כי "מדובר בביזיון. משרד ראש הממשלה הנחית עלינו את המהלך".
לעומת זאת, טענו אתמול באוצר כי טרם קבלת ההחלטה התקיים דיון מסודר בנושא בשיתוף ראש הממשלה עצמו כאשר בסוד העניינים שותפו שר האוצר, מנכ"ל משרדו וראש אגף התקציבים. ראש אגף התקציבים אודי ניסן אף נימק בראיון לגלי צה"ל את תמיכתו במהלך.
נסרדישי אמר בתגובה: "אני שולל ודוחה מכל וכל את הטענה כי לא הייתי שותף למהלך. נכון, עשינו את מהלך הורדת המע"מ בשקט בלי תופים ומחולות, אבל הייתי שותף מלא לתהליך. אני שלם עם ההורדה לחלוטין".
"ההפחתה תסייע לצמיחה"
האוצר הודיע אתמול כי "ההפחתה תסייע להגברת הצמיחה במשק; תסייע, עם הגידול הנוסף בקצבאות בשנת 2010, להגברת כוח הקנייה של השכבות החלשות ולצמצום פערים; ותתרום, בשילוב העלאת הריבית, לריסון הלחצים האינפלציוניים".
לפי הנתונים, ההפחתה תעלה לאוצר המדינה בהפסד מע"מ של 1.86 מיליארד שקל בשנה. באוצר הוסיפו: "ההחלטה על הקדמת ההפחתה התאפשרה לאור מגמת השיפור בצמיחה ובהכנסות המדינה מאז העברת התקציב הדו־שנתי והתוכנית הכלכלית; שיפור שתרם לכך שההשלכות המאקרו־כלכליות של המשבר הגלובלי על כלכלת ישראל הן מתונות מהצפוי. עם זאת, הצעד המדוד משקף את העובדה שרמת האי־ודאות במשק עדיין גבוהה ומחייבת שמירה קפדנית על מסגרות התקציב שנקבעו ועל מתווה הגירעון היורד".
כלכלנים: ההפחתה לא תגיע אל הצרכנים
איילת ניר, כלכלנית ראשית ב־IBI, אמרה בתגובה להפחתה: "עדיף היה להפחית באמצע שנה ב־1% על פני 0.5% בתחילת שנה, שכן בשל עלות עדכון המחיר על המדף וסיבות נוספות, הפחתה מתונה כמעט ולא תתגלגל לצרכן".
עופר מריאש, מנכ"ל מרכנתיל קרנות נאמנות, אמר: "הפחתה של המע"מ ב־0.5% זו התחלה טובה, אבל לא מספיקה. הפחתה זו לא תשפיע באופן מהותי על המשק ולא תגדיל את הצמיחה בצורה משמעותית". לדבריו, "להפחתה תהיה השפעה מזערית על מדד המחירים לצרכן לאורך השנה, בעיקר מפני שרוב המע"מ שיופחת יועמס על הצרכנים. כמהלך חד־פעמי, אין להפחתה זו משמעות. אם תבוא בעקבותיה הפחתה נוספת בחודשים הקרובים, נוכל לראות תרומה חיובית להמשך שיפור מצב המשק ומצב משקי הבית".
רו"ח אלישע סער, יו"ר קבוצת אליוט ישראל רואי חשבון, אמר: "עשרות אלפי עסקים נמצאים בימים אלו בלחץ רב ומשקיעים שעות עבודה יקרות ומשאבים בהיערכות לדיווח מע"מ המקוון. צר לנו כי האוצר לא הודיע מבעוד מועד על ההפחתה הצפויה במע"מ כדי לאפשר לעסקים להיערך טכנית לשינוי".
כיצד תשפיע ההפחתה על מחירי הדירות? משה צרפתי, מנכ"ל משותף בחברת צבי צרפתי ובניו, מעריך כי ההשפעה תהיה זניחה: "אינני צופה שההפחתה הזאת תשפיע על המחירים או העסקאות בשוק הנדל"ן, בכל מקרה מדובר בסך הכל בחצי אחוז. על סכום של מיליון שקל מדובר ב־5,000 בלבד, סכום זניח, שאינו יכול להשפיע על מחירי הדירות באזורי הביקוש כיום".
רן בן אברהם, סמנכ"ל ייזום ושיווק בחברת צמח המרמן, מסביר כי רוכשי הדירות שחתמו על חוזה מכר לפי מע"מ של 16.5% ירוויחו למעשה את ירידת המע"מ על יתרת התשלומים: "מבחינת הקבלנים, הם ישפרו את שווי המלאי שלהם בחצי אחוז, או שירשו לעצמם מרווח הנחה של חצי אחוז נוסף, על הדירות שבמלאי החברה".