בלעדי ל"כלכליסט": אי־הסכמה חדשה בעניין שכר עובדי בנק ישראל
למרות אישור הצעת חוק בנק ישראל החדש בממשלה, נציגי האוצר ובנק ישראל לא מצליחים להגיע להסכמה בעניין מבנה השכר החדש של עובדי בנק ישראל. גם ההסתדרות מאיימת בסכסוך עבודה: טוענת שהחוק החדש לא מתייחס להסתייגויותיה
מכשול נוסף במסלול הארוך לאישורו הסופי של חוק בנק ישראל החדש בכנסת. באופן רשמי מסבירים בבנק ישראל ובמשרד האוצר כי העיכוב בהגשת החוק לאישורו הסופי בכנסת נובע מהעובדה שמדובר בחוק מורכב ביותר, שניסוחו בשפה משפטית דורש זמן רב. אולם ל"כלכליסט" נודע כי אחת הסיבות העיקריות
הצעת החוק אושרה לפני קרוב לחצי שנה בממשלה, אחרי לא פחות מ־12 שנים של דיונים. אישור ההצעה התאפשר אז רק לאחר התערבותו האישית של ראש הממשלה בנימין נתניהו במחלוקות בין בנק ישראל לבין האוצר, בעיקר בשאלת הפיקוח על שכרם של עובדי הבנק. לפני כחודש וחצי אושרה הצעת החוק גם על ידי ועדת השרים לחקיקה, אולם מאז היא לא הוגשה לאישורה הסופי במליאת הכנסת ובוועדת הכספים. אישור החוק בכנסת יאפשר לבנק ישראל להתנהל על פי חוק מודרני ומעודכן, שיחליף את החוק הקיים שנחקק לפני 55 שנה ומאז כמעט ולא הוכנסו בו שינויים.
לפני שבועיים נערך ניסיון נוסף לגשר על פני המחלוקת בנושא עדכון השכר. את בנק ישראל ייצגו בפגישה יו"ר הוועד העובדים הארצי ניצה קסיר, עורך הדין של הוועד אבי ניסנקורן וראש חטיבת הבנקים בהסתדרות ציון שמע. מטעם האוצר השתתפו בה הממונה על השכר אילן לוין וסגנו אהרון עוזיאלי. בתום הפגישה התברר כי המחלוקת בין הצדדים רחוקה מפיתרון.
בתוך כך, ההסתדרות מאיימת להכריז על סכסוך עבודה בכל נושאי השכר הקשורים לחוק בנק ישראל. לדברי בכיר בארגון העובדים, בטיוטת החוק שאושרה בוועדת השרים לחקיקה אין התייחסות רצינית להערות בנושא השכר שהגישה ההסתדרות. ההסתדרות מעלה שתי דרישות מרכזיות: לקבוע כי הנושאים הקשורים לשכר עובדי בנק ישראל יסוכמו שלא באמצעות חקיקה, ולקבוע כללים בנושא עדכון והתפתחות שכר עובדי הבנק באופן שימנע אפשרות לפגיעה חד־צדדית בהם מצד האוצר.