גלברד מאשים את הדולר: ברגע ששער הדולר ירד עד 3.2 שקל הייתה שחיקה של 32% בהכנסות
יו"ר דירקטוריון תפרון: "תמצאו כמעט בכל מדף בעולם מוצרים שיוצרו בתפרון שבכרמיאל. ברגע ששער הדולר ירד עד 3.2 שקל הייתה שחיקה של 32% בהכנסות. אף שהנגיד עשה מאמצים אדירים לשימור שער הדולר השחיקה בהכנסות נותרה גבוהה". שר האוצר התייחס לסכנת הסגירה של מפעל הטקסטיל וציין כי המדינה לא מתכוונת להתערב באופן ישיר
ועדת הכספים דנה היום (ג') בסכנת הסגירה במפעל הטקסטיל תפרון. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, אמר כי "עובדים נזרקים לרחוב כי נקנית סחורה מחו"ל. המדינה תיאלץ להשקיע הרבה כסף בכל עובד שיפוטר ואנו כחברה לא יכולים להרשות לתופעה הזאת להתקיים", והוסיף כי "הבנקים צריכים לסייע למפעלים
ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) שיזם את הדיון אמר: "הצפון בוער. הבנקים ניתקו את החמצן. הבנקים הם הגורם מספר אחד לאבטלה בישראל". ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) העירה כי "מדובר בפיגוע המוני. זה לא קשור להסתדרות ולא עניין לפקידי האוצר. ראש הממשלה בעצמו צריך לעסוק בזה כדי לפתור את הבעיה".
יו"ר דירקטוריון תפרון, יעקב גלברד אמר כי "תפרון היא חברה שהייחוד שלה הוא בהיי-טק של הטקסטיל. היא מייצרת לנייקי וויקטוריה סיקרט. תמצאו כמעט בכל מדף בעולם מוצרים שיוצרו בתפרון שבכרמיאל. אין תחרות מסין או ממדינות אחרות. אך ברגע ששער הדולר ירד עד 3.2 שקל הייתה שחיקה של 32% בהכנסות. אף שהנגיד עשה מאמצים אדירים לשימור שער הדולר השחיקה בהכנסות נותרה גבוהה".
שרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים, אמר כי על שר האוצר היה להיות נוכח בוועדה. "קרנות הסיוע של הבנקים הן אחיזת עיניים. 75% מהפונים מקבלים תשובות שליליות. 600 מיליון ניתנו כהלוואות מתוך מעל לשני מיליארד. תהיה פגישה של ראשי המערכת הבנקאית איתנו ועם האוצר ב-16 לחודש בכדי לשים את הקרנות על השולחן. הבנקים כיום לא משוכנעים שיקבלו את הכסף ביום הדין וערבות המדינה לא מבטיחה את הכסף. מדובר במפעלים רבים בפריפריה מעבר לתפרון. צריך לשחרר את הכסף מהקרנות, כסף שכבר ישנו, יש עוד מפעלים שיקרסו."
מר ברוש הוסיף כי נפגש עם ראש הממשלה מוקדם יותר לדון בסכנת הסגירה של תפרון. "ראש הממשלה ביקש ממנכ"ל משרדו אייל גבאי לדבר עם שר האוצר ולראות כיצד מייצרים פתרון בו גם בעלי המפעל יכניסו את ידם לכיס וגם הקרנות ישתתפו במימון".
עופר עיני, יו"ר הסתדרות העובדים, אמר כי "פליטה של 1,000 עובדים למעגל האבטלה תעלה לקופת המדינה סכום אסטרונומי. בעלי המפעל צריכים לשבת עם האוצר והבנקים. ישיבה אחת תציל 1000 עובדים אם כל אחד ישים את חלקו. עדיף שהמדינה תפסיד 40 מיליון שקל מאשר לתת ל-1000 עובדים ללכת הביתה ולשלם עליהם הוצאות בסכום אף גדול מזה. אלא ניתן למפעל להיסגר, אין מצב כזה. יש רצון טוב מצד שר התמ"ת לסייע. הבנקים צריכים לעשות צעד קטן והמפעל יוכל להמשיך לעבוד."
יחד עם זאת בכנס "פשיעה כלכלית ושחיתות פוליטית" שנערך במכללת בית ברל, אמר שר אוצר, יובל שטייניץ כי "למפעל יש בעלים חזקים יחסית שנהנו במשך שנים מהרווחים ולכן עליהם לפעול עכשיו יחד עם הבנקים כדי שהמפעל ימשיך לפעול". יצויין כי קרנות ההשקעה פימי ומבטח שמיר מחזיקות בכ-21% מתפרון.
"כמו במקרה של צים ובמקרים אחרים אנחנו לא מתכוונים להתערב באופן ישיר", הוסיף שר האוצר. יחד עם זאת, ציין שטייניץ כי הוא הנחה את הפקידים במשרדו לבחון אפשרות לפתח כלים שיוכלו לסייע למפעלים במצוקה".
כפי שחשף "כלכליסט", מפעל תפרון בצפון עלול להפסיד 12 מיליון דולר ב־2010, ונתון בסכנת סגירה, שתשאיר 1,500 עובדים בלי עבודה (1,000 עובדים ישירים ו־500 עובדים של קבלני משנה).