בלעדי ל"כלכליסט" - מזוז: בנק ישראל לא יכול לקבוע נורמת שכר משלו
היועץ המשפטי לממשלה יוצא נגד הסכם הפשרה של ראש הממשלה, הקובע כי דירקטוריון הבנק יוכל לערער על החלטות הממונה על השכר. "ייחודו של בנק ישראל אינו מצדיק חריגה מהמקובל במגזר הציבורי", טוען מזוז
"אף כי אין משרד המשפטים חולק על ייחודו של בנק ישראל ועל הצורך לשמור על עצמאותו, ספק אם יש במאפיינים אלה של בנק ישראל כדי להצדיק את החרגתו הגורפת מרשת הבקרה והאכיפה האפקטיבית שהפקיד המחוקק מטעמים ראויים ומובנים בידי שר האוצר, ויותר מכך מנורמות השכר החלות על כלל המגזר
הסתייגותו של היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז מתייחסת לפשרה שגיבש לפני כארבעה חודשים ראש הממשלה בנימין נתניהו. הפשרה נועדה לגשר בין משרד האוצר לבנק ישראל בשאלת הפיקוח על שכרם של עובדי הבנק. פשרת נתניהו קובעת כי הפיקוח על שכר עובדי בנק ישראל יישאר אמנם רשמית באחריות האוצר, אולם דירקטוריון הבנק יוכל לערער על החלטות האוצר בפני ועדת מומחים חיצונית ולאחר מכן גם בפני ראש הממשלה. בעקבות אותה פשרה אישרה הממשלה את עקרונות החוק החדש ברוב עצום.
מזוז אינו מותח ביקורת רק על פשרת נתניהו, אלא גם על הסעיף בחוק החדש המקנה לבנק ישראל יכולת להנהיג שינויים בשכר עובדיו בהתחשב בצורכי כוח האדם הייחודיים של הבנק. "השימוש בצורכי כוח האדם של בנק ישראל כאמת המידה לקביעת שכר עובדים במגזר הציבורי הינה בעייתית בעינינו", כותבת המשנה ליועץ המשפטי בטיוטת החוק, "זאת הן בשל הספק שאנו מטילים בהצדקה ליצור ביחס לעובדי בנק ישראל נורמת שכר שונה מזו החלה על עובדי גופים אחרים במגזר הציבורי, לרבות כאלה שגם להם צורכי כוח אדם ייחודיים, והן בשל החשש כי הדבר יהווה תקדים לאורו יבואו גופים אחרים". המשנה ליועץ המשפטי מוסיפה כי אישור חוק זה עלול ליצור סדק בסמכות הממונה על השכר באוצר, שעלול בהמשך להתרחב עד ל"סיכול תכליתה של החקיקה המקורית".
מזוז הוא לא היחיד שמסתייג מפשרת נתניהו. לפני כחודשיים וחצי הביע מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, את אי־שביעות רצונו מחוק בנק ישראל החדש. במכתב ששיגר אז לשר המשפטים, יעקב נאמן, הביע המבקר את דאגתו "מהחלשת מנגנוני הפיקוח על השכר ומהאפשרות הסבירה שזה עלול להיהפך לתקדים עבור גופים אחרים". נוסף על כך הזהיר המבקר כי "החלשת הסדרי הפיקוח על תנאי השכר בבנק ישראל עלולה לגרום לחריגות שכר שיעלו למשק כסף רב".