אמריקה מתפוררת
ארה"ב מפסיקה להשקיע בכבישים ותשתיות - הצד הלא מוכר של המשבר
בנסיעה של כ-2,500 ק"מ בכבישי מערב ארה"ב במהלך השבועיים האחרונים, גיליתי את אמריקה המתפוררת. בחלק מהכבישים היתה לי תחושה של עולם שלישי ולא מדובר רק בכבישים שכוחי אל, כי אם גם במרכז סן פרנסיסקו למשל.
בשנים 1930-1960 השקיעה ארה"ב בתשתיות יותר מכל מדינה אחרת וזה
האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית מפרסמת מידי שלוש שנים דו"ח ב-15 קטגוריות הכוללות בין היתר גשרים, סכרים, מים לשתיה, כבישים, רשת החשמל ועוד. בדו"ח האחרון הציון הממוצע הוא - D - נכשל.
בתחילת- 1961 עם סיום כהונתו של דווייט אייזנהואר, עמד תקציב התשתיות האמריקני על 12.5% , כיום הוא עומד על 2.5% מהתקציב הפדראלי, זאת לעומת 8% בהודו ו-9% בסין.
התמוטטות הסכרים בניו-אורליאנס כתוצאה מההוריקן היו בעיקר תוצאה של אי תקצוב חידוש הסכרים וחיזוקם, למרות שהתחזיות נחזו והערכות ניתנו זמן רב לפני שהאירוע כמעט מחק את העיר הגדולה לחלוטין. מתוך חבילת התמריצים שהקציב אובאמה, רק 9% המהווים כ- 70 מיליארד דולר יועדו לתשתיות, בעוד שעל פי הערכות האגודה האזרחית האמריקאית נדרשים כ- 2.2 טריליון דולר ב- 5 שנים על מנת להשיב את המצב לרמה של "סביר".
התמוטטות גשר A35 במיניאפוליס 600 מטר ב- 8 מסלולים היתה שוק לאמריקאים, אך לא הראשון ולא היחיד. כבר ב-2007 התריעו המהנדסים על עייפות החומר וזאת בנוסף לכשל תכנוני שהאיץ את תהליך הקריסה. 13 איש נהרגו 145 נפצעו -111 מכוניות נפלו למיסיסיפי. מישהו אמר משהו על גשר המכביה?
ב-1967 התמוטטות הגשר "הכסוף" באוהיו, גרמה למותם של 57 אנשים. ב- 1983 נהרגו בקונטיקט 7 אנשים בהתמוטטות גשר.
גשר הטאפנ-זי הענק 5 ק"מ אורכו, הנמצא כ- 20 ק"מ צפונה מניו-יורק משמש כ-135,000 נהגים ליום. כל מי שנוסע על הגשר יכול לראות את החורים ומבעדם את נהר ההדסון. מרבית הגשרים שנבנו במאה זאת תוכננו להחזיק בין 50 ל- 75 שנים ואילו גילם הממוצע עומד על 43.
הבעיה אינה רק בגשרים. מערכות החשמל קרסה בחוף המזרחי ב-2003 וקליפורניה אף היא נתקלת בבעיות של אספקת חשמל מידי פעם, על אף שתהליך של הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת (16,000 טורבינות רוח) שיפר בשנים האחרונות במעט את המצב. מערכות מי שתייה דולפות באופן כה חמור שבחלק מהמקומות הם חתרו תחת יסודות של בתים וערערו אותם. גם סכרים אחדים עומדים בפני איכול מזורז של המים ובמקומות רבים יש סכנה להתפרצות והצפה.
מרבית האימפריות התפתחו על רקע פיתוח תשתיות - מסופוטמיה שהצליחה לבנות בלב המדבר עיר גנים מפוארת, האימפריה הפרסית העתיקה שהוליכה מים מההרים במנהרות על פני עשרות קילומטרים אל המדבר היבש ואפשרה קיומה של ציוויליזציה בלב רמה מדברית יבשה, אימפריית האינקה, עמק ההינדוס ומעל כולם האימפריה הרומית שרישתה את מרחבי האימפריה בדרכים, גשרים ומעבירי מים מעוררי התפעלות על פני מאות קילומטרים. כל האימפריות הללו הראו סימני התפוררות כאשר החלו להזניח את תשתיותיהן. האם אמריקה נמצאת כיום בעקבותיהן של האימפריות הקדומות? האם הממשל יתעשת ויחזור להשקיע בתשתיות ויחדש את פניה אל ארה"ב, לאובאמה ולאל ההיסטוריה פתרונים.
*הכותב הוא מנכ"ל חברת תבור כלכלה ופיננסים ודיבידנד השקעות www.tavor.biz