שורת הרווח: בנק הפועלים נע מקיצוניות לקיצוניות
מהדו"ח השנתי אפשר ללמוד על עומק השינוי האסטרטגי שהבנק עובר אחרי העונש שספג על ההרפתקנות הפיננסית שלו. הפועלים, שנכווה מהמשבר, נע כעת לקיצוניות השנייה, מצמצם פעילות ברמת סיכון גבוהה ונהפך לבנק שמרני הרבה יותר
מהדו"חות אפשר ללמוד על השינוי האסטרטגי שהבנק עובר - מבנק המתרחב בעיקר באמצעות פעילות של בנקאות להשקעות בארצות הברית ואירופה לבנק המתמקד בפעילות המסורתית של בנקאות מסחרית. תוצאות 2008 הושפעו בעיקר מהכרה של הבנק בהפסד של כ־4.8 מיליארד שקל (לפני זיכוי מס) בשל ירידות ערך של אג"ח מגובות משכנתאות ונכסים, של נגזרי אשראי ושל אג"ח של מוסדות פיננסיים. מרבית הנכסים האלו נרכשו על ידי סניף הבנק בניו יורק. בדו"ח השנתי מצורפת ההודעה של בנק הפועלים כי בתקופה האחרונה מתבצעת בחינה מחודשת לגבי תחומי הפעילות של סניף זה.
לסניף בניו יורק שתי פעולות מרכזיות, פעילות Treasury (ניירות הערך) ופעילות Corporate (האשראי העסקי). פעילות ניירות הערך היא האחראית למרבית הפסדי הבנק בשנה האחרונה. זו הפעילות שרכשה את מרבית תיק האג"ח מגובות הנכסים והמשכנתאות ואת הנגזרות הפיננסיות. פעילות זו צומצמה באופן מהותי במהלך השנה, אבל ההפסדים בגינה השאירו את סניף הבנק עם אמצעים הוניים שליליים בהיקף 570 מיליון דולר.
פעילות האשראי העסקי התמקדה ברכישת השתתפות בקווי אשראי שניתנו על ידי בנקים מובילים. כך הבנק, ללא עלות של מציאת לווים, הגדיל את תיק האשראי שלו. בנק הפועלים כותב בדו"ח ש־73% מהאשראי ניתן לחברות בדירוג השקעה, ומכאן אפשר להסיק שחצי הכוס הריקה כוללת 27% מתיק האשראי שניתן לחברות בדירוג נמוך יותר או חסרות דירוג. היקף האשראי עומד על 3.9 מיליארד דולר, וכן הבנק נתן מסגרות אשראי בלתי מנוצלות בהיקף של 2.6 מיליארד דולר. בכך יש לבנק הפועלים סיכון אשראי מהותי התלוי במצב הפירמות הגדולות בארה"ב.
מחיר ההרפתקנות הפיננסית
על פי החלטת הדירקטוריון, בדצמבר 2008 תופסק פעילות האשראי העסקי בסניף בניו יורק עד לפירעונו המלא של כל האשראי. הקפאת פעילות האשראי העסקי וצמצום חד של פעילות ניירות הערך מתאימים לתוכנית העסקית של הבנק, הכוללת "הרחבת הפעילות בחו"ל ויצירת פלטפורמה לפעילות עתידית מבוססת קשרי לקוחות". בשלהי 2008 הפועלים מבצע מהפך מהתוכנית העסקית של 2007-2005, שכללה הרחבת הפעילות מבנק להשקעות הרוכש נכסי אשראי, לפעילות מלאה של בנק מסחרי המתמקד בקשר הישיר מול הלקוחות. מהלכים אלו מקטינים את הסיכונים הפיננסיים שהבנק לוקח על עצמו.
בתחילת 2009 בנק הפועלים הוא מוסד שמרני יותר מאשר בתחילת 2008, אם כי גם כעת החשיפה למשבר בארה"ב, הנובעת מאותו תיק אשראי, אינה נמוכה. כפי הנראה, בתחילת 2010, הבנק יהיה שמרני עוד יותר. המשבר האחרון העניש אותו על הרפתקנות פיננסית. הפועלים, שנכווה מהמשבר, נע כעת לקיצוניות השנייה של צמצום הפעילות הכוללת סיכון.
צבי זיו. המנכ"ל היוצא צילום: עמית שעל ניקוי האורוות
את הרבעון הרביעי של 2008 סיים הבנק בהפסד של 363 מיליון שקל ובהפסד מפעולות רגילות של 393 מיליון שקל. הירידה בהון העצמי ברבעון הסתכמה ב־235 מיליון שקל. עיקר ההפרש בין ההפסד ובין השינוי בהון העצמי נובע מעליית הערך ברבעון הרביעי של האג"ח הממשלתיות שהבנק מחזיק, שנזקפה לקרן ההון של הבנק אבל לא הוכרה כרווח.
שינויים בערך התיק הזמין למכירה של הבנק, אם הבנק מניח שהם זמניים בלבד, יוכרו כשינוי בהון העצמי ולא ייכנסו לדו"ח הרווח וההפסד. במהלך הרבעון הרביעי של 2008 קרן ההון עלתה ב־273 מיליון שקל (לפני מס) בעקבות שינויים בערך תיק ההשקעות של הבנק שלא הוכרו כרווח. לכן, ההפסד המעשי (המשפיע על ההון העצמי) של הבנק ברבעון הרביעי הוא בערך מחצית מההפסד החשבונאי. נוסף על כך, הבנק דיווח על עליית ערך של 98 מיליון שקל בתיק ניירות הערך הזמינים למכירה במהלך החודשיים הראשונים של 2009 (גם עלייה זו נובעת בעיקרה בזכות העלייה במחירי האג"ח הממשלתיות).
במסגרת ניקוי האורוות הוריד הבנק גם את הערך שבו רשומה חברת כלל ביטוח בספרי הבנק לערך הדומה לערך השוק הנוכחי של אחזקה זו, ואת הערך של האחזקה במניות דלק נדל"ן לערך שוק זניח של כ־9 מיליון שקל, הנמוך בכ־40 מיליון שקל מערך השוק הנוכחי של החברה.
ההפרשה לחובות מסופקים
הסעיף המהותי שהשפיע על דו"חות הרבעון הרביעי של הבנק, ושצפוי להמשיך ולהיות המהותי ברבעונים הקרובים, הוא הפרשה לחובות מסופקים. הבנק רשם הפרשה של 765 מיליון שקל ברבעון הרביעי, המשקף שיעור הפרשה מסך האשראי לציבור של 1.49% (במונחים שנתיים), הדומה לשיעורי ההפרשה בימי המיתון של 2003-2002. שיעור זה גבוה בהרבה מהממוצע בשלוש השנים האחרונות, והוא משקף תקופה של מיתון עמוק הפוגע ביכולת ההחזר של גופים רבים.
בדו"חות הבנק בולטת העברה של חובות בהיקף של כ־1.8 מיליארד שקל ברבעון האחרון מסעיף חובות בהשגחה מיוחדת לסעיף חובות המיועדים לארגון מחדש. סעיף זה מצביע הן על הקושי המיידי של לווים רבים והן על הפעילות של הבנק בבחינה מעמיקה יותר של מצב הלווים בסיכון. סך האשראי המאזני ללווים בעייתיים עלה ברבעון האחרון בכחצי מיליארד שקל. נתון זה אינו בולט בדו"ח השנתי מכיוון שהבנק ביצע שינוי בהגדרות האשראי המאזני, שהעביר 300 מיליון שקל מהאשראי המאזני לאשראי החוץ־מאזני. ולמרות זאת, המניה של הבנק מושפעת מההפרש בין הציפיות ובין הרשום בדו"חות, והציפיות בנוגע להחמרת המצב של תיק האשראי היו גרועות אף יותר מהדו"חות. לכן, במספרים אלו בדו"ח יש הקלה מבחינת חששות המשקיעים. סיכון האשראי הוא הסיכון המהותי של הבנק במיתון הנוכחי, ואיכות האשראי היא שתקבע את רווחיות הבנק בשנתיים הקרובות.
למפקח על הבנקים יש שליטה על הוצאת דיבידנד מהבנק בשנתיים הקרובות, כיוון שעל פי הוראה של המפקח לא תבוצע חלוקת דיבידנדים אם הבנק רשם הפסד שנתי באחת משלוש השנים האחרונות (אלא אם יתקבל אישור מיוחד לכך מהמפקח על הבנקים). לכן צפוי שהבנק לא יחלק דיבידנד בשנתיים הקרובות.
חיזוק הלימות ההון
רווחי הבנק בשנה הקרובה ייועדו לחיזוק הלימות ההון של הבנק. יחס הלימות ההון של הבנק עומד כעת על 11.15%, וכדי לעמוד ביחס הלימות הון של 12% עד סוף השנה הבנק ייאלץ להגדיל את ההון הראשוני והמשני שלו בכ־2.3
מיליארד שקל. במהלך השנה כתבי התחייבות בהיקף של 700 מיליון שקל יחדלו להיות מוגדרים כהון משני מכיוון שמשך החיים שלהם יהיה קצר מדי להגדרה זו. מתחילת השנה גייס הבנק כ־200 מיליון שקל בכתבי התחייבות שיהוו הון משני. ההון המשני מוגבל ב־50% מההון הראשוני (המקורי פלוס המורכב), לכן, אם רווחיות הבנק תהיה נמוכה מאוד במהלך השנה הקרובה, ייתכן שהבנק ייאלץ להגדיל את יחס הלימות ההון שלו באמצעות גיוס הון ראשוני מורכב או הון משני עליון. תשואה של כ־5% על ההון תאפשר את השלמת ההון החסר באמצעות הון משני רגיל בלבד.
בנק הפועלים נמצא בתחילתה של שנה מאתגרת. במאזני הבנק קיים סיכון אשראי הקשור למשק האמריקאי, אם כי ברמה נמוכה בהרבה מאשר לפני שנה. היקף האשראי הבעייתי ללווים ישראלים גדל בעקבות המשבר הפיננסי. דו"חות השנה הקרובה יושפעו בעיקר מההפרשות לחובות מסופקים של הבנק ומתנודות הערך של תיק האשראי של הסניף בניו יורק, התלוי במצב הפיננסי העולמי.
הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק