תיקון חוק יחסי ממון - צעד חשוב לקראת שוויון
לפי החוק שנהג עד כה, חולק הרכוש המשפחתי בין בני זוג רק לאחר מתן הגט. מצב זה יצר עיוות - שפגע כמעט תמיד בנשים. החוק המתוקן, לעומת זאת, מצמצם את הפערים הכלכליים בין בני הזוג
בתחילת החודש, לאחר לחץ ממושך של ארגוני הנשים, העבירה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת התיקון לחוק יחסי ממון בין בני זוג. לפי התיקון, אפשר יהיה לחלק את הרכוש המשפחתי המשותף בין בני זוג פרודים עוד לפני מתן הגט בבית הדין הרבני, בשונה מהמצב שנהג עד כה. באופן זה ביקש המחוקק
לפי החוק שנהג עד כה, חולק הרכוש המשפחתי בין בני זוג רק לאחר מתן הגט. מצב זה יצר עיוות - שפגע כמעט תמיד בנשים. לדוגמה, בני זוג שהיו נשואים במשך 20 שנה, שבהן התרכזה האשה בגידול הילדים והתפרנסה אך מעט, בעוד בעלה התקדם בעולם ההייטק ולבסוף אף הקים חברה משלו. כאשר בני הזוג מחליטים להיפרד, האשה מוצאת שהיא נתונה במצב שבו בעלה מחזיק ברוב הרכוש, והיא אף אינה יודעת היכן בדיוק הכספים ומה היקפם.
לפי החוק עד היום, בשלב זה היתה האשה נתונה במלכוד קשה. מצד אחד, כדי לקבל את הרכוש המגיע לה מן הנישואים, היה עליה להתגרש - ובכך לוותר על תשלומי המזונות (בישראל, בניגוד לרוב מדינות המערב, הזכאות למזונות אשה היא רק עד מועד הגירושים). מצד שני, ביום שלמחרת קבלת הגט לא המתין לה הרכוש מעבר לדלת בית הדין הרבני. נהפוך הוא; רק אז היתה זכאית להגיש תביעה לחלוקת הרכוש המשפחתי, ולפתוח בהליך משפטי יקר וממושך. במצב עניינים זה, מצאו עצמן נשים לעתים קרובות ללא אפשרות לממן עורכי דין טובים, ויצא שדווקא בבתי המשפט האזרחיים התנהלו הליכים ממושכים בתנאי חוסר שוויון בין המתדיינים.
עתה, לאחר קבלת התיקון המבורך, יהיו בתי המשפט האזרחיים רשאים לדון בחלוקת הרכוש המשפחתי עוד לפני מתן הגט. בכך הוא מצמצם את הפערים הכלכליים בין בני הזוג, בין היתר משום שהוא קוצב לזמן מוגבל מראש את פרק הזמן שבו צריכה האשה להמתין לקבלת הרכוש ואינה מתנה אותו בגחמות בן הזוג למתן הגט.
ואולם גם החוק המתוקן יותיר על כנה תקופה מסוימת של חוסר שוויון כלכלי בין המתדיינים, מאחר שהוא מאפשר את חלוקת הרכוש רק לאחר שהתקיימו כמה תנאים, ובהם חלוף שנה ממועד הגשת התביעה לחלוקה. משום כך ראוי שבתי המשפט ייטלו יוזמה וינקטו פתרונות יצירתיים כדי להיאבק בחוסר השוויון בזמן זה. לדוגמה, הם יכולים לפסוק לאותן נשים סכום כסף חודשי שישולם להן על ידי בן זוגן לשעבר, שמחזיק ברכוש - מעין הלוואת גישור, שתוחזר מתוך הרכוש שייפסק לאשה בסיומם של ההליכים. גם בנוגע לתשלומי אגרה ייתכן שבית המשפט יכול לאפשר לאותן נשים לשלם את האגרות בסופם של ההליכים, במקום בתחילתם. כך יעשו בתי המשפט תיקון מבית.
הכותבת היא בעלת משרד לדיני משפחה