$
חדשות טכנולוגיה

פייסבוק מודה: הענקנו לחברות ברוסיה גישה למידע משתמשים

הרשת החברתית איפשרה לחברת Mail.Ru, שמחזיקה בקשרים ענפים עם ממשלת רוסיה, לקבל מידע על משתמשים ועל חבריהם. הדיווח מחזק את הקשר של הרשת החברתית לקמפיין הדיסאינפורמציה שנחשף בפרשת קיימברידג' אנליטיקה, ומעורר זעם בארצות הברית

רפאל קאהאן 10:5011.07.18

פייסבוק העניקה לחברת האינטרנט הרוסית Mail.Ru גישה חשאית לפרופילים אישיים של משתמשים; בנוסף, נתנה גישה גם לחברת IRA הרוסית, גוף המקושר לקרמלין ופועל להפצת תעמולה פוליטית ופייק ניוז. לפי דיווח של CNN, החברות השתמשו בגישה זו כדי ללמוד על המשתמשים ויתכן שאף לטייב פעולות דיסאינפורמציה בארצות הברית. פייסבוק אישרה את הדיווח. 

 

 

Mail.Ru פיתחה מאות אפליקציות שכמה מהן נשארו בגדר אפליקציות בדיקה פנימיות ולא נחשפו לציבור. לדברי פייסבוק, רק שתיים מהן קיבלו אישור להפצה ועל פי הערכות מומחים, יכלו לאסוף מידע על משתמשים ועל חבריהם.

 

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין צילום: אי פי איי

 

 

Mail.Ru היא חברת האינטרנט הגדולה ברוסיה והחמישית בגודלה בעולם ולבעליה יש קשרים ענפים עם שלטונות רוסיה; בין השאר, השתלטה בזמנו על הרשת החברתית הרוסית VK, שהוקמה בידי פאבל דורוב מייסד טלגרם, לאחר שהלה סירב להתקפל מול דרישות הצנזורה הרוסית.

 

המקרה הביא ישירות להגלייתו של דורוב ולהקמת טלגרם כדי למנוע מעקב ממשלתי אחר משתמשים. לא ברור עדיין באיזה היקף או האם הועבר בכלל מידע לידי בכירי Mail.Ru, אך בהתחשב באווירה הנוכחית בממשל האמריקאי לא מעוניינים שם לקחת סיכון בנושא.

 

"אנחנו חייבים לבדוק איזה מידע שותף עם Mail.Ru ומה נעשה איתו", אמר הסנאטור הדמוקרטי טום וורנר. עד 2015, אפליקציות של פייסבוק שפותחו בידי צד שלישי קיבלו גישה לא רק למידע המשתמשים שאישרו את השימוש בה אלא גם לחבריהם. עם זאת פייסבוק אישרה לקונגרס לפני כשבועיים שהיא העניקה הארכה לכ-61 חברות להמשיך ולקבל גישה למידע, ביניהן הייתה Mail.Ru.

 

מודים, אך לא חושפים הכל

 

פייסבוק סירבה לחשוף כמה מידע הועבר והאם מדובר במידע של משתמשים אמריקאיים. היא גם סירבה לחשוף באילו שיטות היא משתמשת כדי לאבחן את הנושא. עם זאת סגן נשיא החברה לשיתופי פעולה, איים ארצ'יבונג, אמר שהחברה העמידה משאבים רבים לבדיקת הנושא, אך הוא סירב לומר האם הבדיקה של אפליקציות רוסיות קיבלה עדיפות במהלך הבדיקה.

 

מ-Mail.Ru נמסר שהיא לא קיבלה פנייה מפייסבוק לבדיקת פעולת האפליקציות שלה. יורי מילנר, אחד מהמשקיעים המוקדמים והגדולים בפייסבוק היה גם יו"ר Mail.Ru עד שעזב את תפקידו בשלהי 2012, הוא גם שימש כיו"ר ועדת החדשנות של נשיא רוסיה דאז, דימיטרי מדבדב, שותף ותיק של ולדימיר פוטין.

 

 

 

עבור פייסבוק מדובר בחדשות רעות ובהוכחה נוספת לחוסר הרגישות שלה להשפעת פעילותה העסקית על חיי המשתמשים. בנוסף, עובדת לשעבר בחברה שכעת חברה במרכז לטכנולוגיה הומנית הסבירה שלמעשה לפייסבוק אין שום דרך לדעת מה נעשה עם המידע שהועבר מהרגע שזה עזב את שרתיה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x