רובו-רצח: כך ייראו הרחפנים בשדה הקרב
סרטון חדש שהפיץ ארגון שנתמך בידי אלון מאסק מדגים רוצחים מעופפים זעירים, שיוכלו לחדור למבנים ולהרוג אלפי אנשים במהירות וביעילות. האם זהו חזון עתידי אפשרי, או ניסיון הפחדה בלבד?
- השב"ס: חדירות רחפנים – כמעט לכל בתי הסוהר
- מחדל הרחפנים: רשות התעופה לא אוכפת, הקבינט לא מחליט
- 5 תחומים שרחפנים כבר עושים בהם כסף
בסרטון עולה על הבמה מנכ"ל יצרנית נשק ומראה עד כמה מדויק, קל לשימוש ויעיל הוא הרובוט הרוצח; ביכולתו לטוס אל עבר אדם תוך שהוא חומק ממכשולים, נצמד לראשו ומפעיל מטען נפץ זעיר. לדברי המציג, מסוגלים הרובוטים הזעירים להגיב פי 100 מהר יותר מאדם, מה שלא מאפשר לברוח או לחמוק מהם. בהמשך הסרטון, מודגם שחרור של מאות אלפים מהם ממטוס תובלה, מה שמאפשר הרג המוני של בני אדם.
כדי להכניס את הרחפנים הזעירים למבנים, הם נישאים בידי רחפנים גדולים יותר, שנושאים מטען נפץ כבד. לאחר שפוערים האחרונים חור בקיר, יכולים לחדור הרוצחים הזעירים לבניין ולהרוג את יושביו.
הסרטון הינו בדיוני, ונועד להראות לציבור עד כמה מסוכנים יכולים להיות כלי נשק אוטונומיים. מאחוריו עומדים מומחה ה-AI פרופסור סטיוארט ראסל מאוניברסיטת ברקלי וארגון Future of Life Institute שעוסק בהגבלת בינה מלאכותית והוקם בתמיכת אלון מאסק וסטיבן הוקינג. היזם הסדרתי והפיזיקאי המפורסם פועלים יחדיו להעלאת המודעות לאיום שמציבות מערכות אוטונומיות, מה שהם מגדירים כסכנה לאנושות כולה.
תרחיש הגיוני או הפחדה?
במבט ראשון, מציג הסרטון תמונה קודרת: תאגיד נשק חסר מצפון משיק בהתלהבות נשק להשמדה המונית וכירורגית כאחד. עד כמה אנחנו קרובים לפיתוח של נשק שכזה? פחות משמקובל לחשוב - אך לא בגלל סוגיות מוסריות (תעשיית הנשק עוסקת בפיתוח אמצעי רצח - זה הביזנס שלה): מדובר במערכת נשק שניתן לנטרל בקלות באמצעות חסימה של רשתות התקשורת שלו, הפקת פולס אלקטרומגנטי או פשוט שימוש במיגון קרמי וקסדה. לפיכך, הפיתוח הזה נראה בלתי יעיל בראייה צבאית; אף צבא לא ירצה להצטייד בנשק בעל נקודות תורפה כה ברורות.
בנוסף, לרחפנים יש כיום מגבלות רבות, ביניהן זמן הפעולה הקצר שלהם שתלוי בסוללות, מה שמייצר מתח תמידי בין הרצון לשלב בהם מנועים חזקים יותר ובין הקושי שבהפעלת המנועים לאורך זמן.
ועדיין, לא מן הנמנע שמערכות נשק דומות יגיעו לשטח. כבר כיום קיימים מזל"טים שתוכננו להתרסק ולהתפוצץ על מערכות מכ"מ ותקשורת, ומזעור המערכת לתקיפת אדם נראית כאפיק פיתוח הגיוני. השימוש בנשק שכזה במתאר השמדה המונית פחות סביר.