$
חדשות טכנולוגיה

התפוח השקוף: אפל חושפת את תנאי הכניסה לאפסטור

חנות האפליקציות של אפל עמדה לא פעם במרכזן של שערוריות וחקירות, כאשר סירבה לאפשר את כניסתם של יישומים שונים אליה. אך כעת מפרסמת אפל רשימה של כללים שמבהירים מי יישאר בחוץ, ומסיימת בכך את הסכסוך המתוקשר עם חברת אדובי

עומר כביר 14:5212.09.10

יותר משנתיים עברו מאז שהקימה אפל את חנות האפליקציות שלה לאייפון, לאייפוד־טאץ' וכיום גם לאייפד. אך גם אחרי 250 אלף אפליקציות שהורדו 6.5 מיליארד פעמים והכניסו למפתחיהן יותר ממיליארד דולר במכירות (לא כולל פרסומות), סוגיה אחת נותרה לא פתורה ומאוד שנויה במחלוקת: על סמך אילו קריטריונים מחליטה אפל לאשר או לפסול את האפליקציות שיופיעו באפסטור.

 

אולם בראש השנה הכל השתנה, כשבצעד מפתיע החליטה אפל לפרסם יותר ממאה כללים שבהם צריכה לעמוד כל אפליקציה, והגדילה בכך משמעותית את השקיפות של הליך האישור. זו לא היתה הבשורה היחידה: אפל גם הודיעה שתאשר אפליקציות שפותחו בפלטפורמות פיתוח חיצוניות, וסיימה בכך סכסוך חריף עם מפתחת פלטפורמת פלאש, אדובי.

 

לא עוד יישום פלוצים

 

מבין כל חנויות האפליקציות לסמאטרפונים, האפסטור של אפל היא המצליחה מכולן - ובהפרש ניכר. כתוצאה, היא נהפכה לגורם שמפתחי אפליקציות לא יכולים להרשות לעצמם להתעלם ממנו. אבל החשאיות של הליך אישור האפליקציות הערימה בפני החברות והמפתחים שבונים יישומים למוצרים של אפל קשיים רבים. לא פעם הם השקיעו זמן ומשאבים רבים בפיתוח אפליקציה לאפסטור רק כדי לקבל דחייה מסיבה לא ברורה. בשנתיים האחרונות, על סמך האפליקציות שאושרו ונדחו, התגבשו בקהילות המפתחים ובתקשורת הערכות שונות לגבי כללי הסינון של אפל. ואולם, מבוססות ככל שיהיו, היו אלו רק הערכות.

ג'ובס. אין כניסה לחובבנים ג'ובס. אין כניסה לחובבנים צילום: Asa Mathat | All Things Digital

 

החשאיות הזו לא פגמה משמעותית בצמיחה של האפסטור. אבל כשפלטפורמות יריבות, ובפרט אנדרואיד של גוגל, הולכות וצוברות תאוצה, הליך אישור סבוך ומסתורי עלול לגרום למפתחים קיימים רבים לנטוש את אפל, ולחדשים לא להתקרב לאפסטור בכלל.

 

באפל, כך נראה, לא עיוורים לאפשרות הזו, וההנחיות שפרסמה החברה ישירות וברורות יותר מאי פעם. "יש יותר מ־250 אלף אפליקציות באפסטור", נכתב בפתח המסמך בן שבעת העמודים, כהסבר לקווים הכלליים שעמדו בגיבוש ההנחיות. "אנחנו לא צריכים עוד אפליקציות פלוצים. אם האפליקציה לא עושה משהו מועיל או בידורי, ייתכן שהיא לא תאושר. אם האפליקציה נראית כמו משהו שגיבבת בכמה ימים, או שהיא ניסיון להיכנס לאפסטור כדי להרשים את החברים, תתכונו לדחייה. יש לנו הרבה מפתחים רציניים שלא רוצים שהאפליקציות שלהם יוקפו ביישומים חובבניים".

 

הפלאש מגיע לאייפד, בערך

 

עשרות ההנחיות שבמסמך נעות בין החשוב ("אפליקציות שכוללות תכונות שאינן תואמות את תיאורן יידחו"), למוסרי ("אפליקציות שמעודדות צריכה מוגזמת של אלכוהול... יידחו"), לאינטרס העסקי ("אפליקציות שמשתמשות במערכת שונה מזו של אפל לרכישת תוכן בתוך אפליקציה יידחו"), לתקני איכות ("אפליקציות שעיקר תפקידן הוא הצגת פרסומות יידחו"), ועד הספציפי להפליא ("אפליקציות הכוללות משחקי רולטה רוסית יידחו").

 

מדובר בשינוי מבורך עבור מפתחי אפליקציות. "הפרסום חוסך לי השקעה של זמן וכסף בפיתוח אפליקציות שלא בטוח שיאושרו", אומר לירון ברזילי, מבעלי חברת iPhsoft. "זה מקטין מאוד את הסיכון שאפליקציה שאני בונה לא תאושר. בנוסף, עכשיו יש גם ועדת ערעורים שאפשר לפנות אליה ולבקש הקלות".

 

הכללים החדשים, ייתכן שמבשרים גם על קצם, או לפחות על התמתנותם, של שני סכסוכים חריפים שניהלה אפל בחודשים האחרונים מול שתי חברות טכנולוגיה בולטות. הראשון, זה עם מפתחת פלאש אדובי, התחיל בחשיפת הטאבלט של אפל, האייפד בינואר השנה, שאינו תומך בפלאש — מה שעורר תרעומת רבה. בסמוך לכך הודיעה אפל שתפסיק לקבל לאפסטור אפליקציות שנכתבו במקור בפלאש (או בכל סביבת פיתוח חיצונית) ועברו התאמה לסביבת הפיתוח של אפל. מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס אף פרסם מכתב ובו הוא מוקיע בחריפות את פלאש, בשעה שאדובי הגיבה בקמפיין פרסומי נרחב שכותרתו: "אנחנו אוהבים את אפל".

 

כעת, בד בבד עם פרסום ההנחיות, הודיעה אפל שתאפשר שימוש באפליקציות שפותחו בסביבות אחרות ועברו התאמה, כל עוד אלו לא מורידות קוד נוסף. גם כאן, ככל הנראה, נובעת ההחלטה מכך שמגבלות מסוג זה עלולות להרתיע את המפתחים. ואכן, ההחלטה התקבלה בברכה בקרב מפתחי אפליקציות, שאמרו שהיא צפויה להקל ולקצר את הליך הפיתוח. גם אדובי בירכה על ההחלטה ("מדובר בחדשות מעולות", אמרה החברה בהודעה לעיתונות), והודיעה שתפיץ בקרוב כלי להמרת אפליקציות שפותחו בפלאש לסביבת הפיתוח של אפל. ואם מישהו תוהה, לא מדובר בתמיכה בפלאש בגלישה באתרים באייפון או באייפד. מחזית זו אפל לא צפויה לסגת בקרוב.

 

Google Voice בדרך לאייפון?

 

החזית הנוספת שאותה סגרה אפל, ככל הנראה, היא עם גוגל. לפני קצת יותר משנה לא אישרה אפל אפליקציית אייפון של שירות Google Voice, שמרכז שיחות ממספרי טלפון שונים בממשק אחד. דחיית האפליקציה הציתה עימות קשה, שבשיאו פרש מנכ"ל גוגל אריק שמידט מדירקטוריון אפל, ונפתחה חקירה של רשויות הרגולציה בארה"ב.

 

ואולם שון קובאס, מפתח אפליקציית GV Mobile — שמציעה פונקציונליות דומה לאפליקציית Google Voice ואשר הוסרה מהאפסטור לפני כשנה — אמר בחשבון הטוויטר שלו, שאחרי שעבר על ההנחיות של אפל הגיע למסקנה שאין בהם איסור המונע שימוש באפליקציה שלו. לדבריו, הוא פנה לאפל בבקשה להחזיר את האפליקציה שלו לחנות, וזכה לתשובה מעודדת שלפיה אם יגיש את האפליקציה לאישור מחדש, היא כנראה תאושר.

 

אף שאי אפשר לקבוע בוודאות, ייתכן שנסללה בכך הדרך לכניסת Google Voice לאפסטור. האם מדובר בסוף הסכסוך בין שתי הענקיות? לא כדאי להמר על כך. אפל וגוגל מתעמתות סביב נושאים קריטיים הרבה יותר מאפליקציית אייפון (למשל, מאבק על השליטה בעולם הסמארטפונים), וספק אם יש באישור אפליקציה זו או אחרת להביא לסיומו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x