ביידן מבטיח לחבר כל אמריקאי לאינטרנט מהיר בהשקעה של 100 מיליארד דולר
עפ"י דוח של מיקרוסופט, לכ-150 מיליון אמריקאים אין אינטרנט מהיר. במסגרת תוכניתו החדשה של הנשיא האמריקאי לשדרוג התשתיות הלאומיות בהשקעה של כ-2 טריליון דולר, יוקצו כ-180 מיליארד דולר גם למו"פ וחדשנות וכ-50 מיליארד דולר לתעשיית השבבים
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבטיח לקדם את כלכלת ארה"ב ולשם כך הוא הודיע היום (ד') על תוכניתו לשדרוג התשתיות הלאומיות של המדינה בהיקף של כ-2 טריליון דולר. תוכנית זו צפויה להיות מוצגת בקונגרס בחודשים הקרובים.
- התוכנית השאפתנית של ביידן: הקמת מערך טורבינות שיספק חשמל ל-10 מיליון בתים
- התוכנית החדשה של ביידן: 2 טריליון דולר להשקעה בתשתיות - והעלאה של מס החברות
- ארה"ב: אובמה גייס 750 מיליון דולר עבור אינטרנט מהיר לבתי ספר
התוכנית השאפתנית כוללת גם את תחום הדיגיטל והטכנולוגיה. שלושה סעיפים מתייחסים ישירות לתחומים האלה: השקעה של כ-180 מיליארד דולר במו"פ וחדשנות, 100 מיליארד דולר באינטרנט ותקשורת וכ-50 מיליארד דולר בתעשיית השבבים.
סעיף ההשקעה במו''פ וחדשנות מפוזר על גבי תחומים רבים ומקיף לא מעט תעשיות ומגזרים. לעומת זאת ההשקעות באינטרנט ושבבים נראות הרבה יותר ממוקדות ואלה הן ההשקעות שמספקות את המענה העיקרי לשתי הבעיות העיקריות של ארה"ב כיום בתחום הטכנולוגיה: גישה לאינטרנט מהיר לעובדים מרחוק ולתושבי הערים הקטנות והמחסור העצום בתשתיות ייצור לשבבים - מצב שהביא לאחרונה למחסור אפילו בשבבים למוצרי חשמל או מכוניות.
ההשקעה בתעשיית השבבים לא ברורה עדיין. האם היא תתבצע על ידי הקלות מס? שיפור בתנאים הרגולטוריים או מימון ישיר של הקמת מפעלי שבבים (FAB) בארה"ב? התוכנית לא מפרטת עדיין, אך ככל הנראה שהמימון יגיע מהעלאה מסיבית של מיסי החברות.
בכל מקרה, שבבים הם רק החלק הקטן בבעיה, אינטרנט והפער הדיגיטלי לעומת זאת מהווים בעיה הרבה יותר אקוטית ומסנדלת לטווח ארוך את הפריון של שוק העבודה האמריקאי. בעיקר בקרב אוכלוסיות שגרות ב-smalltown America. ערים קטנות, בעיקר במדינות המערב התיכון, ומהוות את החלק הארי של ריכוזי האוכלוסייה באמריקה.
150 מיליון אמריקאים בלי אינטרנט מהיר
על פי דוח של ה-FCC, רשות התקשורת הפדרלית, עד סוף 2019 לכ-14.5 מיליון אמריקאים לא היה חיבור לאינטרנט מהיר באזור המגורים שלהם ולכ-21 מיליון היה חיבור באיכות לא מספיק גבוהה. לא מדובר אפילו ביכולת כלכלית אלא הלכה למעשה במחסור בחיבור ותשתיות מקומיות התומכות במהירויות גבוהות מספיק כדי להפעיל אפליקציות כגון זום או אפילו שירותי סטרימינג.
על פי דוח של מיקרוסופט מדובר במספר גבוה בהרבה - כ-150 מיליון אמריקאים שאינם עושים שימוש באינטרנט מהיר ובנוסף על פי נתוני מכון המחקר BroadbandNow Research מדובר על כ-42 מיליון אמריקאים ללא חיבור.
לפיכך המהלך של ביידן הוא הכרחי לכלכלת ארה"ב. בעוד סין מחברת במהירות את רוב תושבי המדינה לתשתיות אינטרנט מהירות - בין אם דרך אינטרנט קווי ובין אם דרך דור 5 - המעצמה החזקה בעולם נראית לידה כשרויה בימי הביניים מהבחינה הזו.
ביידן מקווה להתחיל בסובסידיות, אך בסוף המהלך הוא מצפה לשוק משוכלל שיביא לירידה חדה במחירי הגישה לאינטרנט המהיר. כיום רוב שירותי האינטרנט מחוץ לערים הגדולות מסופקים על ידי עיריות, מועצות מקומיות או חברות אינטרנט קטנות. לאף אחד מהגופים האלה אין אפשרות להשקיע את ההון הדרוש כדי להקים תשתיות אינטרנט מהיר וחברות גדולות שמסכימות להקים קווים כאלה דורשות לאחר מכן עלויות חיבור אסטרונומיות כדי להוון את ההשקעה.
אותן חברות נכנסו למגננה כאשר מוקדם יותר היום הן פרסמו הודעה לפיה תוכניתו של ביידן מהווה "איום לשוק החופשי ולשיטת התחרות הפרטית", כך לדברי דאג ברייק, בכיר ב-ITIF, אחד מאיגודי התעשייה.
אבל ההשקעה הזו של ביידן כנראה נחוצה לאחר ששני עשורים של יובש הוכיחו שלחברות הפרטיות אין את היכולת להפעיל את תשתיות התקשורת באזורים אלה. בין אם בגלל עלויות גבוהות או חוסר כדאיות. כעת, כשהבית הלבן רוצה לקדם את התשתיות והדיגיטל, אינטרנט מהיר הוא הכרח, ואם החברות הפרטיות לא מסוגלות לספק אותו, הממשל הפדרלי ידאג לכך בעצמו.