דירקטוריון בזק יבחן מיזוג בין yes לבזק בינלאומי
ההחלטה הגיעה על רקע היחלשותן של שתי החברות בשנים האחרונות. נשקל כי הפעילות העסקית של בזק בינלאומי תופרד, פלאפון תיוותר עצמאית. ההסתדרות הכריזה סכסוך עבודה בבזק בינלאומי
על רקע פרסום דוחותיה לשנת 2020, בזק מדווחת הבוקר (ה') כי דירקטוריון החברה קיבל החלטה לבחון מיזוג בין פעילותן של החברות הבנות yes ובזק בינלאומי, ולהותיר את פלאפון עצמאית.
- רן גוראון: "פרויקט איחוד החברות הבנות בבזק הוא אתגר של פעם בחיים"
- בזק השיקה את האינטרנט על סיבים במחיר גבוה מהמתחרות
- בזק תרשום רווח הון של 125 מיליון שקל ממכירת אברהם הוסטל לעזריאלי
ההחלטה הגיעה על רקע היחלשותן של שתי החברות בשנים האחרונות. בזק בינלאומי, המשמשת כספקית אינטרנט ושיחות בינלאומיות, סיימה את 2020 בהפסד תפעולי של 241 מיליון שקל והפסד נקי של 275 מיליון שקל. מ-2019 מחקה בזק כ-503 מיליון שקל מערך החברה הבת, בין היתר לאור אי סדרים שהתגלו ביתרות הנכסים של החברה וממחיקה של מנויים כפולים. שווי הפעילות של בזק בינלאומי עמד בסוף 2020 על מינוס 145 מיליון שקל, לעומת 1.061 מיליארד שקל בסוף 2018.
yes סיימה את 2020 ברווח תפעולי של 39 מיליון שקל ורווח נקי של 24 מיליון שקל. בשלוש השנים האחרונות מחקה בזק כ-2.76 מיליארד שקל מערך החברה הבת, בין היתר לאור מחיקת נכס מס לאור הפסדי החברה. שווי הפעילות של yes עמד בסוף 2020 על מינוס 134 מיליון שקל, לעומת 1.346 מיליארד שקל בסוף 2017.
בהודעת החברה נמסר, "החלטה זו באה על רקע הלכידות השירותית והעסקית ההולכת וגוברת בענף, התחרות הגוברת במגזרי פעילות חברות הבת, השינויים העסקיים והרגולטוריים החלים והצפויים לחול על בזק בינלאומי ו-yes ופעילותן, והצורך לבחון את העמקת הסינרגיה וההתייעלות התפעולית של חברות הבת, על מנת להשיא ולהציף ערך לטובת כל אחת מחברות הבת. מהלך, ככל שיושלם, פוטנציאל לתרום לתוצאות העסקיות של חברות הבת, הן כתוצאה משיפור יכולת המכירה ושימור המנויים לשרותי החברות והן כתוצאה מהתייעלות וצמצום הוצאות בהיקף המוערך בעשרות מליוני שקלים בשנה".
בבזק תולים את המיזוג, הדורש את אישור משרד התקשורת, בשני מהלכים מרכזיים שצפויים להשפיע על הפעילות של שתי החברות. האחד הוא בחינת משרד התקשורת לביטול הפיצול הנהוג בישראל בין תשתית לספק אינטרנט, כך שבזק תוכל למכור חבילה אחודה ללא תלות בספקיות. המשמעות היא היחלשות של בזק בינלאומי. המהלך השני הוא המעבר של yes משידור המתבסס על לוויין לשידור על גבי רשת האינטרנט (OTT). כיום 25% מלקוחות yes עברו ל-OTT.
לאור כך, מוצאים בבזק כי סנכרון בין פעילויות שתי החברות יוביל להתייעלות ואף ייתן מענה כולל ללקוח, בדמות חבילות דאבל וטריפל. כבר כיום מציעות שתי החברות באופן משותף חבילת טריפל של טלוויזיה, אינטרנט וטלפון. לאחרונה אף הקלה רשות התחרות על yes, כשהסירה את האיסור שהיה עליה למכור חבילות טריפל במחיר כולל המגלם הנחה, לעומת מכירת השירותים באופן נפרד.
הפעילות העסקית של בזק בינ"ל תופרד
בבזק שוקלים כי הפעילות העסקית של בזק בינלאומי תופרד ותיוותר כחברה עצמאית, וזאת בטרם המיזוג עם yes. החברה מציעה כיום לעסקים שירותי ענן, דאטה סנטרס, אבטחת מידע ועוד. הכנסות החברה מעסקים עמדו ב-2019 על 508 מיליון שקל, המהווים כ-38% מכלל הכנסותיה. בעקבות החלטת הדירקטוריון, אתמול הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה בבזק בינלאומי. פלאפון כאמור תיוותר חברה נפרדת. שווי הפעילות של פלאפון עומד על 2.33 מיליארד שקל, לאחר שמחקה כ-950 מיליון שקל ב-2019.
במאי 2018 דיווחה בזק לבורסה כי דירקטוריון החברה החליט על בחינת נושאים מסוימים שמטרתם מיקוד בפעילות הליבה העתידית של הקבוצה, ובכלל זה, סינרגיות בין פעילויות החברות הבנות של החברה. כללי ההפרדה המבנית החלים על קבוצת בזק מחייבים אותה בהפרדת פעילויות בין החברה האם לחברות הבנות. עם זאת, היא לא מונעת איחוד פעילויות בין החברות בנות עצמן, אך בזק נמנעה מכך לאורך השנים מכיוון שייחלה לביטול הפרדה מלא.
בזק כינתה את פרויקט הסינרגיה "אלפא", כאשר הצעד הראשון היה עם מינויו של רן גוראון למנכ"ל משותף לשלוש החברות בדצמבר 2018. גוראון חתם על הסכמי סינרגיה עם שלושת החברות, כמו גם על הסכמי פרישה של כ-1,050 עובדים. בבזק בינלאומי כ-1,300 עובדים כיום, וכך גם ב-yes. סינרגיה מלאה משמעותה ניהול משותף, ניוד עובדים, איחוד פעילויות והצעת סלי שירותים משותפים.