"אסור שסין תעקוף אותנו": ביידן מקים גוף לבדיקת המחסור בשבבים
בעקבות חוסרים מהותיים של שבבים שנוצרו השנה בארה"ב בשל הקורונה ומלחמת הסחר עם סין, צפוי ביידן לחתום מחר על צו להקמת גוף חקירה פדרלי שיבדוק את שרשרת האספקה, ויפרסם מסקנות בתוך 100 ימים
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מוביל מהלך להצלת שרשרת האספקה של תעשיית השבבים האמריקאית. על פי דיווח של סוכנות רויטרס, ביידן צפוי לחתום מחר (ה') על צו מינהלי להקמת גוף חקירה בממשל הפדרלי, שיוביל מהלך של בדיקת שרשרת האספקה במספר תחומי פעילות, בהם ייצור שבבים וסוללות. הגוף החוקר יצטרך להגיש את מסקנותיו בתוך 100 ימים.
- סופה בטקסס מכה קשות בתעשיית השבבים העולמית
- אינטל לחוצה? יוצאת בקמפיין: "השבבים שלנו טובים מאלה של אפל"
- סמסונג בוחנת השקעה של 17 מיליארד דולר בהקמת מפעל שבבים בארה״ב
המהלך מתבצע בהמשך למחסור הגובר והולך ברכיבים, שמשפיע ישירות על תעשיות כגון סמארטפונים, מחשבים, מכוניות וקונסולות משחקים למשל.
המחסור הוא תולדה של הזינוק בדרישה למוצרי טכנולוגיה שנוצר בעקבות מגפת הקורונה. המעבר לשימוש באונליין לעבודה מהבית השפיע ישירות על הביקוש למחשבים למשל. אבל גם המהלכים השנויים במחלוקת של ממשל טראמפ שהגבירו את מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין השפיעו על הזמינות של רכיבים שברובם מיוצרים במפעלים בסין. התוצאה: קושי אמיתי עבור יצרני הטכנולוגיה האמריקאים ובעיקר יצרני השבבים למצוא פסי ייצור זמינים במפעלים סיניים.
ענקיות טכנולוגיה כגון אפל, קוואלקום, סוני או AMD מצאו את עצמן בשבועות האחרונים מול קושי גובר והולך לרכוש רכיבים, מה שהשפיע ישירות על המלאי של מוצרים כגון האייפון או קונסולת הפלייסטיישן. חברות אלה ואחרות החלו לנהל קמפיין לובינג בקרב הבית הלבן שבמסגרתו הן דורשות מהבית הלבן לעבוד עם הקונגרס כדי להגדיל את תקציב המו''פ והייצור של מוצריהן. "מוליכים למחצה מהווים את הבסיס למוצרים ושירותים שמניעים את הכלכלה שלנו", נכתב במזכר שנשלח לביידן בשבוע שעבר. "חיזוק מיקומה של ארה"ב במחקר, עיצוב וייצור של שבבים הוא אינטרס לאומי שצריך להיות בעדיפות עליונה".
לעקוף את סין
במסיבת עיתונאים אמש אמר הסנאטור צ'אק שומר, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, שהקונגרס צריך לעבוד על צביר חוקים שיאפשר ל"עקוף את סין ולייצר מקומות עבודה לאמריקאים". כמו כן הצהיר שומר שהמהלך מיועד לאפשר השקעות חדשות בתעשיית השבבים האמריקאית. לדבריו, מדובר במהלך שצפוי להבשיל לקראת האביב הקרוב. "אנחנו לא יכולים לאפשר לסין לעקוף אותנו בייצור שבבים, מדובר בנקודת תורפה עבור הכלכלה והביטחון הלאומי שלנו", הוסיף.
המהלך של ביידן והסנאט מצטרף לסדרה של שינויים שמוביל הממשל החדש. בהתחשב בכך שדו''ח שפורסם בתחילת השבוע חשף שרוב התורמים הארגוניים החשובים של קמפיין ביידן לנשיאות היו חברות טכנולוגיה, אין זה מפתיע שהבית הלבן מאוד שש לסייע לתחום. בנוסף, היוזמה הסינית שמובילה בייג'ינג ושנועדה לאפשר לסין עצמאות טכנולוגית מדאיגה מאוד את האמריקאים והאירופים.
אם סין תצליח לפתח תעשיית שבבים עצמאית, היא עשויה לשווק אותה למדינות מתפתחות במחירים נמוכים בהרבה מאשר החברות המערביות - מה שעשוי להגביל מאוד את היכולת של תעשיית הטכנולוגיה המערבית להגדיל את נתחי השוק שלה בשנים הבאות.