סופי: משרד התקשורת אישר כניסת HOT למיזם הסיבים האופטיים IBC
זאת לאחר אישור רשות התחרות והיעדר התנגדות מצד האוצר. HOT תחזיק יחד עם סלקום וקרן תש”י ב־70% מהמיזם בחלקים שווים, וחברת חשמל תחזיק ב־30% הנותרים; IBC תידרש לפרוס 65% ממשקי הבית תוך חמש שנים
שר התקשורת, בני גנץ, אישר היום (ב') את כניסתה של HOT לשותפות בחברת הסיבים האופטיים IBC, זאת לאחר אישורה של רשות התחרות והיעדר התנגדות מצד משרד האוצר. הצדדים צפויים להשלים את העסקה באופן סופי בימים הקרובים.
- HOT תרכוש 25% ממשקי הבית שיחוברו למיזם הסיבים
- רשות התחרות אישרה את כניסתה של HOT ל-IBC ללא תנאים
- בזק איימה לעכב את הסיבים, והמדינה החליטה לבחון מחדש
HOT תחזיק יחד עם סלקום וקרן תש”י ב־70% מהמיזם בחלקים שווים של כ־23.3% כל אחת וחברת החשמל תמשיך להחזיק ב-30% הנותרים. תמורת המניות תשקיע HOT במיזם כ־170 מיליון שקל במזומן, שיופנו נטו להשקעה בפריסת הסיבים.
בזמן שרשות התחרות לא הציבה כל תנאי לעסקה, משרד התקשורת דרש להרחיב את חובות הפריסה החלות על IBC, כך שבמקום המחויבות הנוכחית להגיע ל־40% ממשקי הבית בישראל בתוך עשור, החברה תידרש להגיע ל־65% (1.7 מיליון) ממשקי הבית בתוך חמש שנים ממועד חתימת העסקה.
בנוסף, המנגנון הקיים כיום ברישיונה של IBC לעידוד הפרישה בפריפריה יורחב והחברה תידרש להנגיש משק בית אחד לפחות בפריפריה (אשכולות 5-1 במדד הלמ"ס) על כל משק בית שיונגש במרכז הארץ (אשכולות 10-6). מנגנון זה יוחל עד שתגיע לפרישה של 1.3 מיליון משקי בית. כמו כן, תותנה העסקה בחובה על IBC לפרסם הצעת מדף לזכויות שימוש ברשת שלה, כך שמתחרותיה יוכלו לרכוש ממנה שירותים, בתנאים דומים לאלה שחתמה עם סלקום ו-HOT.
HOT התחייבה לרכוש 25% ממשקי הבית מראש
כפי שנחשף בכלכליסט, HOT התחייבה לרכוש מ-IBC שיעור של 25% ממשקי הבית שיונגשו לתשתית של החברה בכל רגע נתון. IBC איננה עובדת מול משקי בית פרטיים אלא רק במודל השוק הסיטונאי, כלומר מוכרת לספקי אינטרנט את הזכות להשתמש בתשתית שלה כדי לחבר את משקי הבית. משמעות ההתחייבות של HOT היא שאם IBC תפרוש תשתית בבניין בן 100 דירות, חברת הכבלים תידרש לשלם לה מראש עבור 25 מדירות אלו, בין אם היא הצליחה לחבר אותם לשירותיה ובין אם לא.
מסמך עמדת אגף תקציבים באוצר שפורסם, חשף בטעות סעיף נוסף בעסקה, לפיו HOT מחויבת לרכוש את חלקה של סלקום ב־IBC החל מ־2025 בהינתן תנאים מסוימים של פורסמו. הסעיף מפרט למעשה מנגנוני הכרעה, כך שבהינתן שהצדדים יגיעו למבוי סתום, תינתן לסלקום האופציה לאלץ את HOT לרכוש את חלקה ב־IBC.
IBC פרשה עד כה לכ־580 אלף משקי בית, בזמן שפרטנר פרסה עד כה כ־700 אלף משקי בית. חברה נוספת שפורשת סיבים היא בזק, שרק לאחרונה חידשה את פעילות הפריסה שלה, לאחר שמתווה הסיבים, במסגרתו הוסרה מעליה חובת פרישה כלל ארצית בכפוף למגבלות, אושר בממשלה ובכנסת. החברה פרשה כ-1.5 מיליון משקי בית, אך טרם ביצעה חיבור ממשי של הבניינים לתשתית.
שר התקשורת, בני גנץ, מסר: "אישור הבקשה יאיץ את קצב פרישת הסיבים בישראל, יוודא שמירה על רמה תחרותית בריאה בשוק וישפר את שירותי האינטרנט באיכות השירות ובמחיר לצרכן. המהלך מיטיב עם כלל אזרחי ישראל אשר משוועים לאינטרנט מהיר בייחוד בימים אלו במשבר הקורונה".