$
חדשות טכנולוגיה

סטיב ג'ובס וביל גייטס כמשל: איך שורדים כשהמייסד עוזב

ג'ובס וגייטס ייסדו את אפל ומיקרוסופט והפכו אותן לחברות ענק, אבל כל אחת מהן תפקדה אחרת אחרי שעזבו, בגלל הכישורים והיכולות של מחליפיהם. לאנדי ג'אסי שנכנס לנעליו של ג'ף בזוס באמזון יש כבר קבלות, וזה בדיוק מה שענקית הקניות המקוונות צריכה עכשיו

עומר כביר 23:1103.02.21

האם התפיסה לפיה מייסד חברה, במיוחד בחברות טכנולוגיה, כל כך קריטי בהצלחתה, שאם יעזוב - העסק עלול לקרוס כמו מגדל קלפים? ראינו זאת באפל אחרי שסטיב ג'ובס נבעט ממנה בשנות ה-80, והציל אותה לאחר שחזר אליה כעבור יותר מעשור. ראינו זאת ביאהו שהייתה הבשורה המבטיחה של הרשת, אך איבדה כיוון כשמונה לה מנכ"ל חדש, צללה וקיומה כחברה עצמאית הופסק. גם במיקרוסופט אחרי שביל גייטס פינה את הכיסא, לקח סטיב באלמר את החברה לכל מיני הרפתקאות יקרות וכושלות. זו אולי הסיבה שמארק צוקרברג שמר על השליטה בפייסבוק כל כך קרוב לחזה, וגם אוון שפיגל מסנאפצ'ט הלך בעקבותיו.

 

 

 

אבל בסוף הכל עניין של השקפה. טים קוק, מנהל אפרורי, החליף לפני כעשור את ג'ובס באפל והוביל אותה לגבהים חדשים עם מוצרים חדשים, אסטרטגיה מוצלחת וזיהוי הזדמנויות קריטיות מבעוד מועד. סאטיה נאדלה, שמונה ב־2014 להחליף את באלמר כמנכ"ל מיקרוסופט, הוביל שינוי אסטרטגי משמעותי במסגרתו זנח תוכניות של קודמו להפוך את החברה לענקית חומרה ותוכנה, ומיקד את פעילותה במובייל ובענן. שווי השוק שלה זינק מכ־383 מיליארד דולר ל־1.81 טריליון דולר. עוד מוקדם לשפוט את סונדאר פיצ'אי שמונה למנכ"ל גוגל ב־2015, מכיוון שרוב התקופה הזו הוא היה כפוף למעשה למייסד לארי פייג', שכיהן כמנכ"ל החברה האם אלפבית, אך העובדה שלפני שנה הוא מונה להחליף את פייג' מצביעה על כך שלכל הפחות אין תלונות מהותיות לגבי תפקודו.

 

 

מימין: טיב ג'ובס וביל גייטס מימין: טיב ג'ובס וביל גייטס צילומים: בלומברג, איי פי

 

מנגד, ראינו מקרים של מייסדים שבנו עסקים מצליחים, אך גם ניהלו אותם בצורה כושלת או בעייתית. טראוויס קלניק מאובר ואדם נוימן מ־WeWork הם דוגמאות קלאסיות למייסדים שנדחקו מחוץ לחברה שלהם כדי לאפשר לה לשרוד ולצמוח.

 

אז מה אפשר ללמוד על הפרישה ג'ף בזוס ומינוי אנדי ג'אסי למנכ"ל אמזון? לא חשוב האם המייסד עומד בראשה, אלא התרבות הארגונית שנבנתה בה, הכישורים והיכולות האסטרטגיות של המנכ"ל והחיבור בין השניים. כשבראש חברה עם תרבות של חדשנות ויצריתיות, עמד מנכ"ל שידע מתי להוביל ולאן ומתי לזוז מהדרך ולא להפריע, החברה שגשגה. לאמזון תרבות ארגונית שנויה אולי במחלוקת, אך בעלת קבלות מוכחות בכל הנוגע להצלחות שלה. ג'אסי צמח בחברה והיה שותף משמעותי בעיצובה. הוא גם הראה יכולות ניהוליות מוכחות כשבנה את AWS והפך אותה לעסק מצליח. זה מה שיקבע את ההצלחה שלו באמזון הרבה יותר מהשאלה האם ליד השם שלו מופיע התואר "מייסד".

x