המדינה שוקלת להגביל את מעקבי השב"כ במסגרת המאבק בקורונה
בבקשה שצפויה המדינה להגיש הבוקר לבג"ץ היא תבקש ארכה נוספת, עד ליום שני הקרוב, אך הפעם להצדיק זאת בטיעון שהחלטה קרובה של הממשלה יכולה לשנות מהותית את העילה לעתירה. זאת לאחר ש"זוהו סימנים ראשונים לכך "שהתועלת התוספתית של ההסתייעות בשירות נמצאת במגמת ירידה"
- חרם מומחים נגד דיוני הכנסת על מעקבי השב"כ: "אנחנו מושתקים"
- בעקבות דו"ח המבקר: האם ישראל התמכרה לכלי האיכון של השב"כ?
- שב"כ הפעיל מעקב אחר האזרחים ללא סמכות מתאימה ובאפקטיביות נמוכה
בספטמבר עתרו האגודה לזכויות האזרח וגופים נוספים נגד מעקבי השב"כ אחרי אזרחים ישראלים שזוהו כנשאי קורונה, בטענה שמדובר בפגיעה לא מידתית בזכויות האזרח ובפרטיות שלהם, שהכלי אינו יעיל דיו על מנת לבלום את התפשטות הנגיף, ושהוא גורם לנזקים היקפיים כמו הכנסת מאות אלפי ישראלים לבידוד מיותר.
ב-17 בנובמבר, הוציא בג"ץ צו על תנאי שמורה למדינה להסביר מדוע לא מוגבלת הפעלת כלי השב"כ למקרי קיצון, כמו נשא מאומת שלא משתף פעולה בחקירה אפידימיולוגית, ומדוע לא מקודמת חלופה אזרחית וולנטרית. למדינה הוקצבו 21 יום להגיש את תשובתה, כאשר בשבוע שעבר הוארך מועד הגשת התגובה עד ה-16 בדצמבר.
בבקשה שצפויה המדינה להגיש הבוקר היא עתידה לבקש ארכה נוספת, עד ליום שני הקרוב, אך הפעם להצדיק זאת בטיעון שהחלטה קרובה של הממשלה יכולה לשנות מהותית את העילה לעתירה. לדברי המדינה, בדיון שקיים צוות שרים ב-2 בדצמבר זוהו סימנים ראשונים לכך "שהתועלת התוספתית של ההסתייעות בשירות נמצאת במגמת ירידה" (כלומר, מסיבות שלא הובררו כלי המעקב של השב"כ כבר לא יעיל כבעבר במניעת התפשטות הקורונה). לאור זאת, דנו השרים בשאלה האם "ש מקום לצמצם את ההסתייעות בשירות, למשל למקרים שבהם חולה אינו משתף פעולה בחקירה האפידמיולוגית האנושית או לסוגי מקרים או נסיבות אחרות".
השרים החליטו בתום הדיון להמליץ להאריך את השימוש בכלי ב-14 יום, במקום 21 ימים כפי שמתיר החוק, והורו לשב"כ, למשרד הבריאות ולמל"ל לגבש עמדה מוסכמת להפעלה ממוקדת יותר של כלי השב"כ, שתתואם להתפתחות המערך לקטיעת שרשרת ההדבקה. ב-3 בדצמבר אישרה הממשלה המלצת צוות השרים.
תוקף ההארכה הנוכחית להפעלת כלי האיכון של השב"כ יפקע ביום חמישי, ומחר יתכנס צוות השרים לישיבה שתעסוק במיקוד השימוש בשב"כ. המלצה זו תובא לאחר מכן לאישור הממשלה, שלפי בקשת המדינה תכריע בנושא סופית עד יום חמישי בחצות. להחלטה זו, נטען, תהיה השלכה על תשובת המדינה לצו על תנאי, ולפיכך היא מבקשת לדחות את מועד הגשתה ליום שני הקרוב, "על מנת לאפשר למשיבים להגיש עמדה מלאה שתתייחס לעמדתה העדכנית של הממשלה". כלומר, המדינה נערכת לכך שהממשלה תחליט לצמצם משמעותית את השימוש בכלי השב"כ.
"אם אכן הממשלה תחדל מהשימוש בשב"כ ולפחות תצמצם אותו משמעותית זו בשורה חשובה", אמר בתגובה עו"ד גיל גן-מור, שמייצג בעתירה את האגודה לזכויות האזרח, פרטיות ישראל, עדאלה ורופאים לזכויות אדם. "כבר חודשים אנו טוענים את מה שהממשלה מבינה כעת - התחליף לשב"כ הוא מערך חקירות אנושי, ושום טכנולוגיה לא יכולה להחליפו. השימוש בשב"כ היה כישלון במבחן התוצאה והתגלה ככלי טכנולוגי לא מדויק שגורם לבידוד יתר מסיווי ופגיעה באמון הציבור. חודשים ארוכים השתרכה המדינה מאחור בכל הנוגע למערך תחקור אפידמיולוגי ביחס למדינות אחרות בעולם. מכאן שהשימוש בשב"כ היווה גורם לעיכוב בפיתוח מענים טובים יותר הן בצד הבריאותי והן בצד של שמירה על זכויות הפרט".