$
חדשות טכנולוגיה

חזית נגד אפל וגוגל: מפתחות פורטנייט, טינדר וספוטיפיי קוראות לשחרור האפליקציות מהעמלות

אפיק גיימס, מאטץ' גרופ וספוטיפיי הודיעו היום על הקמה של ברית המיועדת להיאבק במדיניות של אפל וגוגל בנוגע לגביית עמלות על אפליקציות צד שלישי שנמכרות בחנויות המקוונות שלהן. "מנצלות את המעמד שלהן ומרוויחות על חשבוננו"

רפאל קאהאן 16:4924.09.20
זה היה צריך להגיע מתישהו. אפיק גיימס מפתחת פורטנייט, מאטץ' גרופ מפתחת טינדר וספוטיפיי הודיעו היום (ה') על הקמה של ברית (Alliance) שמיועדת להילחם באפל ומדיניות האפליקציות שלה. מעבר לשלוש השמות הגדולים של תעשיית המובייל, הצטרפו ליוזמה החדשה עוד מפעילות אפליקציות כגון חברת המייל המאובטח השוויצרית פרוטון, מפתחת אפליקציית ניהול הפרויקטים בייסקאמפ ואחרות.

 

החברות הקימו מלכ''ר בשם "הקואליציה למען הגינות באפליקציות" (באנגלית זה נשמע יותר טוב - The Coalition for App Fairness, ר''ק) שיתפעל את הפעילות. המטרה המוצהרת היא להביא להורדה של עמלות חנויות האפליקציות. לטענת החברות, כל חנויות האפליקציות צד שלישי נגועות בניצול מעמדן וגבייה של עמלות גבוהות מדי, כך לטענתן. עוד טוענות החברות שהן גם מנצלות את המעמד שלהן כדי לקדם אפליקציות פרי פיתוחן או של שותפים עסקיים.

 

היעד העיקרי הוא להביא לחקיקה שתסדיר את התחום ותמנע את המצב הנוכחי בו חברה יכולה להיות גם מתחרה וגם מפעילה של חנות אפליקציות. המקרה המובהק ביותר הוא של אפל שגם מפעילה את האפסטור, מפתחת את פלטפורמת ה-iOS עליה פועלות האפליקציות וגם מייצרת את האייפון והאייפד, המכשירים שמריצים אותן. מנגד היא מנצלת את מעמדה כדי לגבות עמלה של 30% מכל מכירה של אפליקציה דרך האפסטור תוך שהיא מונעת הקמה של חנויות אחרות או אפשרות להוריד אפליקציות ממקורות צד שלישי.
מחאת פורטנייט נגד אפל מחאת פורטנייט נגד אפל צילום מסך: .Youtube

 

אך לא רק אפל מאוימת מהמהלך, אם כי היא זו שכנראה יש לה הכי הרבה מה להפסיד ממנו. גם גוגל, מיקרוסופט או אפילו פייסבוק, מחזיקות בחנויות אפליקציות שייעודיות לחומרה שלהן או למערכות ההפעלה. כך למשל לגוגל יש שליטה מלאה על אפליקציות כרום OS למשל, פייסבוק מחזיקה בחנות אפליקציות למשקפי ה-VR שלה ומיקרוסופט מפעילה את חנות האפליקציות של ווינדוס. בסוף שנה שעברה היא גם השיקה גרסה של ווינדוס 10 שפועלת רק עם אפליקציות של החנות המותקנת על מכשירי הסרפס פרו X שפועלים על פלטפורמת מעבדי ARM. כמובן שמניעת התקנה של אפליקציות מחנויות חיצוניות מקרבת אותה לאפל מהבחינה הזו.

 

אפיק גיימס אפיק גיימס צילום: Getty Images

 

פעילות הלובינג של המלכ''ר כנראה לא תיתקל ביותר מדי התנגדות מצד הפוליטיקאים. אפל, מיקרוסופט, גוגל, פייסבוק ונוספות נחקרות באופן נרחב כיום בעולם על עבירות הגבלים עסקיים שבחלקן גם משתלבות בטענות של המפתחות על הנהלים החד צדדיים שלהן. הטענה הנגדית שלהן היא שהן מספקות ערך מוסף בדמות שמירה על הפרטיות והביטחון של המשתמשים. בנוסף טענה אפל בתגובה שהעמלות שלה אינן גבוהות יותר מאלו שנגבות על ידי מפעילות אחרות של חנויות אפליקציות.

 

המאבק הנוכחי הוא תולדה של האקטיביזם של אפיק גיימס בעיקר. מפתחת פורטנייט שלו כ-350 מיליון שחקנים כיום בעולם, החליטה להוסיף לאפליקציה שלה מנגנון תשלום שמאפשר לה לעקוף את תשלום העמלה לאפל או גוגל. בתגובה האפליקציה הוסרה מהחנויות של אפל וגוגל, אם כי משתמשי אנדרואיד יכולים עדיין למצוא אותה בחנות של סמסונג למשל או להוריד אותה ישירות מאתר המפתחת. במקביל אפיק גם תבעה בחודש שעבר את אפל וגוגל על ההסרה. אך אפל מצידה הגישה תביעת נגד בטענה שהפעולות של אפיק גיימס מהוות פרקטיקה עסקית לא הוגנת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x