$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

לטובת המשתמשים שלה: אפל חייבת ללמוד לשחרר

הרצון של אפל לשלוט בצורה מלאה בכל היבט של חוויית השימוש במכשיר, החל מהמעבד ועד ממשק המשתמש נולד מעיקרון חיובי: לספק חוויית משתמש טובה יותר מכל מה שיש בשוק. אבל כשזה נוגע לאפסטור, הוא משיג את התוצאה ההפוכה ופוגע במשתמשים שלה וביכולת שלהם להנות מהמכשירים שלהם

עומר כביר 10:1713.09.20

בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת, החלוקה היתה ברורה: אפל היתה החברה ששמה את טובת המשתמש בראש, עיצבה מערכות הפעלה ומכשירים אינטואיטיביים שתאמו את דרכי השימוש בהם והיו קלים ללמידה גם למשתמשים לא מנוסים. מיקרוסופט, מנגד, היתה החברה שניפקה מערכות הפעלה מתסכלות וקשות לשימוש, לעתים רצופות באגים וקריסות, שהתחושה העיקרית שעוררו בקרב משתמשיהן היתה זעם אצור.

 

במידה רבה, החלוקה הזו נמשכה גם לתוך המאה ה-21. זה לא תמיד היה נכון. אפל יצרה מכשירים גרועים וממשקים מטופשים בעוד מיקרוסופט פיתחה תוכנות מוצלחות ומהנות לשימוש, זאת למרות התדמית של החברות. עתה, כך נראה, משהו השתנה. נקודת החיכוך העדכנית בין החברות אפל היא זו שמקבלת החלטות שרק מסרבלות את חוויית המשתמש והופכות אותה למתסכלת ומרגיזה, בעוד שמיקרוסופט היא זו שיודעת איך צריכים הדברים לעבוד כדי שלמשתמשים תהיה את החוויה הטובה ביותר.

 

נקודת החיכוך המדוברת נמצאת סביב כללי חנות האפליקציות של אפל בכל הנוגע לאפליקציות של שירותי סטרימינג לגיימינג. שירותים אלו, כמו סטדיה של גוגל, xCloudשל מיקרוסופט, GeForce Now של אנבידיה ואפל ארקייד של אפל עצמה, מספקים למשתמשים גישה לספרייה רחבה ומתעדכנת תדיר של משחקים שונים תמורת תשלום חודשי קבוע, כמו נטפליקס לגיימינג.

 

עד לאחרונה, אפל סירבה לאפשר לשירותים מתחרים לפעול באפסטור, בטענה שהיא אינה מתירה שירותים שמהווים פורטל למשחקים או אפליקציות אחרות. בשבוע שעבר שינתה אפל את כללי האפסטור, אך עשתה זאת בדרך העקומה ביותר שאפשר: מפעילות השירותים לא יוכלו ליצור אפליקציה פשוטה שדרכה יקבל המשתמש גישה לכל המשחקים. תחת זאת, הן ייאלצו להגיש כל משחק שמציע השירות שלהן לאישור פרטני של אפל, בדומה ל-1.8 מיליון האפליקציות האחרות באפסטור, וכל משחק כזה צריך להיות זמין להורדה כאפליקציה רגילה באפסטור. המשתמש יידרש להוריד את המשחק בנפרד, להתחבר דרכו לשירות הרלוונטי, ורק אז יוכל לשחק בו.

 

סטדיה, שירות הגיימינג בסטרימינג של גוגל סטדיה, שירות הגיימינג בסטרימינג של גוגל צילום: צילום מסך שידור חי של גוגל

 

אם שירותים אלו הם "הנטפליקס של גיימינג", הדרישה של אפל שקולה לכך שנטפליקס תגיש לאישור כל סרט או סדרה שעולים בשירות שלה, ומשתמש שרוצה, למשל, לצפות בסדרה החדשה (והמצחיקה עד דמעות) The Duchess, לא יוכל פשוט להיכנס לאפליקציה של נטפליקס ולצפות בה, אלא ייאלץ להוריד אותה מהאפסטור ולהזין פרטי ההתחברות שלו לנטפליקס, ולעשות כך עם כל סרט וסדרה.

 

מדובר בחוויה מסורבלת, מעיקה, לא ידידותית למשתמש, שפוגעת ביתרונות המרכזיים של שירותי סטרימינג: היכולת של המפעיל לצרף תכנים חדשים במהירות, והיכולת של המשתמש לדלג ביניהם בקלות. ל"זכותה" של אפל יש להגיד שהיא לפחות עקבית, גם השירות המקביל שלה מחייב הורדה פרטנית של המשחקים השונים על מנת לשחק בהם.

 

אפסטור אפסטור צילום: שאטרסטוק

 

אפל יוצרת כאן חוויה לא-ידידותית ואנטי-משתמש בעליל, כזו שאפילו מיקרוסופט לא היתה חולמת לקיים בימיה הרעים. ובאמת, מיקרוסופט היא בין המתנגדות הבולטות למהלך. "הדבר יוצר חוויה רעה ללקוחות", הגיבה החברה במדויק. "גיימרים רוצים לקפוץ ישירות למשחק בקטלוג שבאפליקציה אחת, כמו שהם עושים עם סרטים או שירים, ולא להאלץ להוריד יותר מ-100 אפליקציות כדי לשחק במשחקים מהענין. אנחנו מחוייבים לשים את הגיימרים במרכז של כל מה שאנו עושים, ומשימת הליבה שלנו היא לספק להם חוויה נהדרת".

 

במקרה הזה התהפכו התפקידים המסורתיים, ואפל עושה כל מה שאפשר על מנת להקשות על המשתמש בעוד שמיקרוסופט רואה בברור את הדרך על מנת ליצור בעבורו חווויה מהנה יותר, קלה יותר ובעיקר ממכרת יותר. מה קרה לאפל שהיא כל כך איבדה את הדרך במקרה זה?

 

החברה פשוט סובל מליקוי מאורות בכל הנוגע לאפסטור. כללי היסוד של חנות האפליקציות – כל אפליקציה שעולה חייבת לעבור אישור, ואין כניסה לאפליקציות קטלוג – נקבעו על ידי סטיב ג'ובס עם השקתה ב-2008 ולא השתנו מאז. יכול להיות שהיה להם מקום בשנים הראשונות, כשהשוק עוד התגבש והיה צורך להתוות את הדרך לגבי האפליקציות והשירותים שמתאימים לפלטפורמה (אם כי אפליקציות הפלוצים שהרבה לככב אז באפסטור מציבות סימן שאלה גדול ליד הטיעון הזה), אבל השינויים שעבר העולם הדיגיטלי בשנים האחרונות, ובמרכזם המעבר מרכישת תכנים פרטניים לשימוש בשירותי סטרימינג בתשלום בתחומים כמו מוסיקה, וידיאו ועתה גם גיימינג.

 

בעולם כזה, אפל חייבת לשחרר שליטה ולהבין שהיא שבסופו של דבר ההתעקשות שלה לשלוט באופן בלעדי ומלא על כל מה שקורה באייפון פוגע במשתמשים שלה וביכולת שלהם להנות מהמכשירים שלהם. וזה פוגע גם בה, בעיקר מכיוון שהדבר מכניס אותה לקרבות טיפשיים ומיותרים עם רגולטורים וחברות אחרות.

 

העימות של אפל עם אפיק גיימס, מפתחת פורטנייט, נולד על סמך התעקשות דומה. אפיק ביקשה לשלב מערכת תשלומים משלה במשחק האובר-פופולרי (במטרה להמנע מתשלום העמלה בסך 30% שגובה אפל מכל רכישה דיגיטלית), אפל סירבה לאשר זאת וכשאפיק עשתה זאת בכל אופן היא זרקה את פורטנייט מהאפסטור ונכנסה לקרב ציבורי, תקשורתי ומשפטי שהיא ממש לא צריכה. במקביל, מתמודדת אפל עם חקירת הגבלים עסקיים באיחוד האירופי סביב אותה עמלה בדיוק, על רקע טענות של חברות כמו ספוטיפיי שלפיהן היא מעמידה אותה בעמדת נחיתות בתחרות מול שירותים מקבילים מבית אפל, דוגמת אפל מיוזיק.

 

פורטנייט באייפון פורטנייט באייפון צילום: Cnet

 

לשתי בעיות אלו יש פתרון פשוט, שגם אינו מקורי במיוחד: לאפשר הורדה לאייפן של אפליקציות שלא דרך האפסטור. באופן זה, אפל תוכל להמשיך להפעיל את האפסטור כרצונה, כולל גביית העמלה (שאינה נטולת צידוק לחלוטין – החברה בכל זאת מפעילה פלטפורמה חזקה והרצון להרוויח ממנה הוא ראוי ונכון) והטלת מגבלות כפי רצונה על פעילות של שירותי סטרימינג), ומי שלא ינעם לו יוכל לפנות למשתמשים באמצעים אחרים ולבקש מהם להורד את האפליקציה או השירות שלו ישירות מהאתר שלו, וכך יוכל לספק להם איזו חוויה שירצה. אנדרואיד עושה את זה מיומה הראשון, וכך פעל כל עולם המחשוב המודרני לפני השקת האייפון – מישהו יכול לדמיין מחשב שלא מאפשר לבעליו להתקין עליו איזו תוכנה שהוא רוצה?

 

זה לא פתרון נטול בעיות לחלוטין: הוא יפגע באבטחה של האייפון ויקל על החדרת תוכנות זדוניות, אך ניתן לצמצם נזקים באמצעים כמו הצגת אזהרות שונות, יצירת מערכת אימות לתוכנות חיצוניות (כמו שעשתה אפל במק), ונעילה כברירת מחדל של האפשרות לעשות זאת.

 

מצד שני, היתרונות בעבור אפל ברורים, ובמרכזם הוצאת העוקץ מהעימות עם אפיק וחקירת האיחוד (אם לא חיסולם לחלוטין) ומניעת עימות עם מפתחות שירותי סטרימינג לגיימינג. ובעבור המשתמש, יש כאן יתרונות ברורים לא פחות, ובראשם שליטה מלאה על המכשיר שרכש במיטב כספו ואפשרות להוריד ולהתקין יישומים שעד עתה אפל לא מצאה לנכון לאפשר בחנות האפליקציות שלה. למשל, חייגנים משוכללים יותר או אפילו אפליקציה להקלטת שיחות.

 

אבל בשביל לעשות דבר כזה, אפל צריכה להסיר מחסום פסיכולוגי משמעותי וללמוד לשחרר שליטה. הרצון של החברה לשלוט בצורה מלאה בכל היבט של חוויית השימוש במכשיר, החל מהמעבד ועד ממשק המשתמש עם כל מה שבאמצע, נולד מעקרון חיובי: לספק חוויית משתמש טובה יותר מכל מה שיש בשוק. אבל עכשיו, בכל הנוגע לאפסטור, הוא משיג את התוצאה ההפוכה, פוגע במשתמשים והופך את החוויה שלהם לרעה, פשוט כך. במקרה הזה, נראה שהגיע הזמן שאפל תחשוב קצת פחות כמו אפל ותאמץ גישה מיקרוסופטית יותר. לפעמים, אפילו החברה שהביאה לעולם שיקוצים כמו ווינדוס ME צודקת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x