הנחות בעסקים תמורת הצבעה: חניכי יוניסטרים נלחמים על כל קול בתחרות יזם השנה
לקראת טקס הסיום שישודר בכלכליסט ב-16 בספטמבר, חניכי יוניסטרים בדרכים יצירתיות להעלאת אחוזי ההצבעה: הפצה דרך אושיות רשת, אנשי עסקים וראשי ערים; שלטי חוצות ברחבי העיר והגרלות. מבין המיזמים: אפליקציה שלומדת הרגלי תזונה, מערכת בקרת אוויר חכמה ומוצץ שמודד חום
עמותת יוניסטרים הוקמה ב-2001 על ידי היזם ואיש העסקים רוני צארום, במטרה לצמצם פערים סוציו-אקונמיים, באמצעות חינוך והכשרת בני נוער וצעירים מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית בישראל לעולם היזמות, ולאפשר לכל נער ונערה במדינה הזדמנות שווה בחיים. את בני הנוער מלווים בהתנדבות מעל ל-4,500 אנשי עסקים המהווים עבורם מודל לחיקוי.
- בוגרת יוניסטרים שהפכה מחניכה למנהלת מוצר ב-WIX
- להוריד מסקרה בפשטות ונוחות: חניכי יוניסטרים במיזם שנולד מחיבור בין תרבויות
- חיסכון בחשמל שיסבסד משפחות נזקקות: חניכי יוניסטרים במיזמים שמחזירים לקהילה
בימים אלו מתקיימת התחרות השנתית של עמותת יוניסטרים - "יזם השנה". במסגרת התחרות מתמודדים 100 סטארטאפים של מעל 3,500 בני נוער מ-85 ישובים בפריפריה, מכלל המגזרים בישראל, שיתחרו על התואר "היזם הבא של ישראל". את הסטארטאפים בוחנים בימים אלה מאות אנשי עסקים בכירים מהארץ והעולם, שרים, חברי כנסת, נציגי ממשלה, דיפלומטים ושגרירים ביותר מ-50 אירועי שיפוט אונליין, במסגרתם מתנסים חניכי העמותה בפרזנטציות עסקיות בשידור חי. בנוסף, לראשונה בתולדות התחרות, גם הציבור הרחב יכול להיכנס ולהשתתף בתחרות ולהצביע עבור המיזם המועדף עליו, ובכך להשפיע על עיצוב דור העתיד בישראל.
במסגרת התחרות, הקבוצות מחפשות דרכים יצירתיות על-מנת להעלות את אחוזי ההצבעה שלהן. יונתן גולסטני מאור יהודה מייצג קבוצה של 10 חניכים, שהקימה מיזם בשם MealPrep. "זו אפליקציה שלומדת את הרגלי התזונה שלך, מה אתה אוכל ומתי, ונותנת לך מתכונים בריאים בהתאם. יש בינה מלאכותית שמאפיינת את המשתמש" מספר יונתן.
"התחלנו בקמפיין פנימי של חברים ומשפחות בווטסאפ" הוסיף יונתן. "פתחנו אינסטגרם ופייסבוק כדי להפיץ את המיזם. יצרנו קשר עם אושיית רשת, אבי ג'וני עזרי, ששלח לנו סרטונים עם המלצה להצביע לנו. יצרנו שלט עם ברקוד ויצאנו להסתובב ברחובות תל אביב, ובמקרה פגשנו את תמיר אלדד מהתכנית "הכרישים", סיפרנו לו על עצמנו והוא הצביע ושיתף בפייסבוק. בנוסף, יצרנו קשר עם העירייה, וראשת העיר עשתה לנו סרטון בו היא מספרת עלינו. יש לנו גם שלט חוצות ענק בעיר".
יונתן סיכם ואמר: "אנו מתכננים להוציא את האפליקציה גם אם לא נזכה ולהגיע לכמה שיותר אנשים. זה יקרה בחודשים הקרובים".
מערכת בקרת אוויר חכמה
מעיין שלום מנתניה מייצגת קבוצה של 21 חניכים, שהקימה מיזם בשם AirBare. "המון אנשים נוטים לחשוב שזיהום אוויר נמצא במקומות מרוחקים, בחוץ ליד מפעלים, ולא מחשבים לו חשיבות" אומרת מעיין. "הבעיה שבחללים סגורים איכות אוויר יכולה להיות פי 5 יותר גרועה מבחוץ בגלל המבנה, צפיפות או חומרים שנפלטים. המון אנשים מסתובבים באיכות אוויר שפוגעת בהם בטווח קצר כמו עייפות וחוסר ריכוז ובטווח הארוך כמו בעיות ב-ריאות. המוצר שלנו זה מערכת בקרת אוויר חכמה שמשלבת אלמנט של שיפור האוויר דרך מערכות ונטילציה וגם את האלמנט של ניטור אוויר – מה הבעיות הספציפיות בחדר ולתת פתרון מותאם".
מעיין תיארה את הפעולות שעשו לטובת ההצבעות: "שלחנו לכולם בוואטסאפ והרצנו ברשתות חברתיות. ואז הבנו שזה לא מספיק כי כולם עושים את זה. פנינו לגורמים חיצוניים בעלי השפעה, כמו עיריית נתניה שיפיצו בעמודים הרשמיים שלהם, וראשת העיר העלתה פוסט. פנינו לעיתון נתניה נט האינטרנטי וביקשנו שיעשו עלינו כתבת יח"צ. עשינו הנחה בחנויות למי שמצביע לנו. לדוגמה עסק של מארזי מתנות, סגרנו עסקה שמי שמצביע לנו שולח לבעל העסק צילום מסך והוא מקבל 20% הנחה על מארז, זו גם הזדמנות לעזור לעסקים קטנים בתקופה כזו של הקורונה".
"היינו 3 שנים ביוניסטרים ופגשנו המון אנשי עסקים והיינו בהמון חברות", הוסיפה מעיין. "חלק מהן פועלות עם המרכז בנתניה כמו איביי, ועם חלק יצרנו קשר כי הן קשורות למיזם שלנו כמו שניידר אלקטריק. והן עזרו לנו מאוד, שלחנו להם מייל והודינו להם וביקשנו שיפיצו בקרב העובדים. בנוסף, הגרלות בבתי ספר. לקחנו תקציב מחשבון החברה שהרווחנו בגיוסי הון או תחרויות. מי שהצביע שולח צילום מסך ומקבל כרטיס הגרלה וב-15 לחודש נגריל 3 מקומות שיזכו בפרסים".
לסיכום אמרה: "אם לא נזכה כנראה לא נוציא לפועל את המיזם כי הבנו כמה מורכב התהליך הזה. המוצר יכול להצליח מאוד אבל יהיה קשה לקדם את זה בזמן הקרוב מבחינת כוח אדם וזמינות. אבל התכנית העסקית היא מה שחשוב, כי הטכנולוגיה קיימת כבר, אבל היא לא מכילה כמה אלמנטים כמונו. אולי נגיע לחברות האלה וננסה לשתף פעולה איתם".
מוצץ לתינוקות שמתריע על עליית חום
הדיל אבו-עגמי מרהט מייצגת קבוצה של 15 חניכים, שהקימה מיזם בשם MOTSS. "זה מוצץ לתינוקות שמתריע על עליית חום" מסבירה הדיל. "חיישן שולח התרעה לנייד, הנתונים נשמרים באפליקציה וניתן להדפיס אותם. יש גם תכנית שניתן לעקוב אחר איפה נמצא הילד".
"הלכנו לבתי ספר ועשינו הסברה והדרכה וביקשנו שיצביעו, לקחנו אותם לחדר מחשבים" הוסיפה הדיל. "אנחנו עושים את זה לא רק כדי שיצביעו אלא כדי שיכירו שיש כאלה מיזמים ברהט. פרסמנו גם דרך המשפחות. ראש העיר פרסם בדף הפייסבוק שלו. ואנו חושבים לעשות שילוט גדול באמצע רהט. נמשיך גם אם לא נזכה, אני רק מסיימת את השנה השנייה שלי עכשיו".
כמו המיזמים של יונתן, מעיין והדיל ישנם כ-100 מיזמים שונים המשתתפים בתחרות, אותם ניתן לראות כאן
הטקס המרכזי, גמר התחרות, ישודר ב-16 בספטמבר ב-16:00 בשידור חי באתר כלכליסט, בהשתתפות נשיא המדינה.