אפקט הדומינו של קריסת וויירקארד על הפינטק הישראלי
כספם של אלפי לקוחות Payoneer הישראלית, שהחזיקו בכרטיס של Wirecard, הוקפא ופעילות Curve הבריטי המסתמך על שירותי החברה הושבתה
קריסתה של חברת התשלומים הדיגיטליים הגרמנית וויירקארד (Wirecard), שהגישה בסוף השבוע האחרון בקשה לחדלות פירעון בבית משפט במינכן, גורמת לנזקים גדולים לחברות פינטק ישראליות.
- מייסד פיוניר: "כדי להיות יזם אתה צריך לבוא מהבית עם הרבה אורך נשימה"
- הכלכלן הראשי לשעבר באוצר, יואל נוה, מצטרף לחברת הפינטק פיוניר
- המטרה: אקזיט של 11 ספרות
בין הנפגעים מקריסת חברת וויירקארד הגרמנית גם אלפי לקוחות של פיוניר הישראלית. בפוסט שפורסם באתר החברה הישראלית אמש נכתב שלקוחות רבים של פיוניר החזיקו בכרטיס מוטען מראש של חברת בת של ויירקארד הפועלת בבריטניה: Wirecard Card Solutions Limited שנכסיה הוקפאו על ידי הרשויות הבריטיות.
בפוסט, שהופנה ללקוחות החברה, נכתב כי עד לשחרור ההקפאה, תשלומים יופנו לחשבון המשתמש בפיוניר: ״עדיין ניתן להמשיך ולקבל תשלומים... ולמשוך כסף לחשבון הבנק הלוקאלי שלכם״.
בעדכון שנוסף לפוסט נכתב: ״כל הנכסים שמוחזקים בפיוניר עדיין נזילים לגמרי וזמינים בבנקים מובילים בעולם. החברה שלנו חזקה ויציבה ומחוייבת לשמירה על נכסי הלקוחות בהתאם לכל הרגולציות הבינלאומיות״. בתגובה לפניית כלכליסט נמסר מפיוניר כי תשלומים לחברה לא נפגעו בשלב זה. .
חברת הפינטק הבריטית Curve שנוסדה על ידי הישראלי שחר ביאליק היא גם מהנפגעות של וויירקארד. על פי ההודעה של החברה באתר כל הפעילות של החברה נסמכה על השירותים של חברת Wirecard ולכן היא מושבתת לחלוטין כעת שלא באשמתה. על פי הדיווח באתר מדובר בהשבתה זמנית בלבד והיא עובדת על מציאת פתרונות חליפיים לכל מחזיקי הכרטיס של החברה. לעת עתה מבקשת החברה מכל מחזיקי הכרטיס של החברה לקחת איתם כרטיס חליפי עד למציאת פתרון.
"אנחנו כבר בדרך לדרך לעזוב את וויירקארד אך לא סיימנו את התהליך במלואו. אנו עובדים כעת מסביב לשעון בכדי להשיג את ההגירה במהירות האפשרית ולכן אנו מצפים שההפרעה הזו תימשך פרק זמן מוגבל בלבד", נכתב באתר החברה. כל השירותים שהיה מחוברים לכרטיס של החברה מושבתים אף הם לדברי החברה עד שהיא תצליח לפתור את המשבר.
Curve התייחסה להשבתה: "בעקבות הסגירה של וויירקארד על ידי הרגולטור הלקוחות שלנו קיבלו הודעה שתהיה להם הפרעה זמנית שלא תאפשר להם להשתמש בכרטיס שלנו ולכן אנחנו מציעים שילכו עם אמצעי תשלום חליפי. באפריל הכרזנו על כוונתנו לפתח מערכת שתקטין את התלות שלנו בחברת Wirecard. זו הפרעה שתימשך זמן מוגבל בלבד ואנחנו עושים הכל כדי לסיימה במהירות האפשרית".
החברה פיתחה טכנולוגיה שמאחדת את כל אמצעי התשלום לכרטיס אשראי חכם המחובר לאפליקציית מובייל ומאפשרת תשלומים בכל מקום בעולם. Curve נוסדה ב-2015 על ידי שלושה בוגרי אוניברסיטת אינסיאד הצרפתית: שחר ביאליק, טום פוסטר-קרטר ואנה מוסטין וויליאמס. הפלטפורמה של Curve מאפשרת למשתמשים לחבר את כל חשבונות הבנק והכרטיסים הקיימים שלהם למערכת אחת ובעוד שההרשמה לשירות חינמית, היא גובה עמלת המרה בגובה של אחוז אחד מתשלומים שמתבצעים בחו"ל.
ב-2019 גייסה החברה 55 מיליארד דולר לפי שווי של 250 מיליון דולר. בין המשקיעים בחברה נמנים Santander Innoventures Investec Connect Ventures, Oxford Capita וכן Gauss Ventures האירופית ו-Outward VC השייכת לקבוצת אינווסטק.
כאמור, בסוף השבוע האחרון וויירקארד הגישה בקשה לחדלות פירעון בבית משפט במינכן, באומרה שעם הלוואות בסך 1.34 מיליארד יורו שעליה להחזיר עוד בשבוע הקרוב, הישרדותה תחת הערת "עסק חי" אינה מובטחת. זאת ימים ספורים לאחר ש-EY, חברת ראיית החשבון שלה זה יותר מעשור, סירבה לחתום על מאזנה ל-2019, ואילצה בכך את מנכ"לה מרקוס בראון להודות ש-1.9 מיליארד יורו מכספה מעולם לא היו קיימים. "ישנם סימנים ברורים לכך שזו היתה מעילה מתוחכמת שעירבה שותפים מרובים בכל העולם", ציינה EY.