פרשנות
הסערה ברשתות החברתיות: צוקרברג הבטיח שינוי - אבל לא הבטיח לקיים
מייסד פייסבוק מתמודד בשבוע האחרון עם מחאות של עובדים ואפילו מדענים - ומנסה ללכת בין הטיפות. האם, כמו טוויטר, יאשר סימון או עריכה של פוסטים בעייתיים - למרות איומיו של הנשיא טראמפ?
- צוקרברג מוותר? שוקל המדיניות לגבי פוסטים הקוראים לשימוש בכוח
- צוקרברג לארגוני זכויות אזרח ולעובדים: הפוסטים של טראמפ יישארו
- חברות הטכנולוגיה עומדות לצד המחאה בארה"ב - אך בפועל מהוות חלק מהבעיה
על פי דיווח של הוושינגטון פוסט מאמש, יותר מ-140 מדענים הממומנים על ידי היוזמה שלחו מכתב לצוקרברג ובו הם מפצירים בו לאכוף בצורה טובה יותר את המדיניות הרשמית של פייסבוק נגד שפה אלימה ומסיתה. במכתב מסבירים המדענים כי "מתן אפשרות לנשיא טראמפ לעשות שימוש בפייסבוק כדי להפיץ מידע שקרי והצהרות מסיתות עומד בסתירה לא רק לעקרונותיה של פייסבוק אלא גם לאלה של יוזמת צ'ן-צוקרברג".
בין המדענים שחתומים על המכתב זוכי פרס נובל ומרצים וחוקרים בכירים מסטנפורד והרווארד. מחאה זו מצטרפת למחאת העובדים לשעבר, העובדים הנוכחיים וכן רבות מחברות המדיה החברתית שהחליטו להסיר או לחסום קידום של פוסטים של טראמפ שמכילים תוכן מסית או אלים כגון טוויטר או סנאפצ'ט.
ייתכן שהלחץ מתחיל לעבוד. על פי דיווח של סוכנות בלומברג, צוקרברג כתב בפוסט שפרסם בסוף השבוע כי ישקול שינויים במדיניות הפרסום של פייסבוק; עם זאת הוא לא הבטיח לבצע שינוי כלשהו: "אני מחויב לכך שהעבודה שלנו מיועדת לרפא את הפילוגים בחברה שלנו, ולמרות שאנו נמשיך לספק לכל אחד אמצעי להשמיע את קולו ולהגן על חופש הביטוי…, אנחנו גם נלחמים למען צדק גזעי וקידום מצביעים".
צוקרברג התחייב לבדוק את שינוי של המדיניות בהקשר של פוסטים שמתייחסים, לשימוש בכוח לא סביר מצד רשויות החוק של הממשל או המדינות, ולתקנות וחוקי חירום.
בנוסף הוא הסביר שנשקלת האפשרות למצוא פתרון ביניים כגון סימון של פוסטים בעייתיים, כפי שטוויטר עושה, אף שלדבריו מדובר בפתרון "בעייתי" מאחר שהוא עדיין מאפשר לקוראים גישה לתוכן גם אם הוא מוחבא מאחורי תיוג.
אבל כאמור צוקרברג עדיין לא מתחייב לשינויים וניכר שהוא ממשיך לנסות להלך בין הטיפות שלאיטן הופכות לסערה טרופית. נראה שהפחד העיקרי שלו הוא שאם פייסבוק תתערב בתכנים, הדבר יהיה משול לפעולת "עריכה של תוכן". וזו בעיה קשה עבור פייסבוק - עריכה אקטיבית של תוכן תהפוך את הרשת החברתית לאחראית על התכנים שמתפרסמים באותה מידה כמו המפרסם עצמו.
זה היה האיום שרמז עליו טראמפ כשדיבר על "ההבדל בין כלי תקשורת לבין מדיה חברתית". זה גם השינוי שהוא ניסה להשית על טוויטר כשזו מחקה את הציוצים שלו. צוקרברג אינו רוצה להיות אחראי לעשרות מיליוני פוסטים בעייתיים שפורסמו בפייסבוק בשנים האחרונות. פסק דין תקדימי אחד שייפסק נגד פייסבוק - והחברה שלו עשויה לטבוע בגל אדיר של תביעות מצד קורבנות ובעלי עניין.
בתוך כך, כנראה כמחווה של רצון טוב, פייסבוק הודיעה במקביל לפרסום הפוסט של צוקרברג כי הסירה כ-200 חשבונות שקשורים לקבוצות עליונות לבנה. הסיבה הרשמית להסרת החשבונות, שבין היתר קשורים לקבוצות כגון Proud Boys או American Guard של הימין הקיצוני, הוא שאלה כבר נחסמו משימוש בפלטפורמה של פייסבוק. על פי הדיווח של סוכנות AP, החשבונות האלה החלו בהפצת מסרים שדוחקים במפגיני ימין קיצוני להופיע להפגנות המחאה על רצח ג'ורג' פלויד, חמושים בנשק.
במקביל פייסבוק גם הסירה מוקדם יותר השבוע חשבונות פרטיים של פעילי ימין קיצוני שהתחזו ברשתות החברתיות לפעילי שמאל קיצוני ו-Antifa. וכדי להראות שהיא גם פועלת במדינות נוספות, היא הסירה מאות חשבונות מזויפים באינסטגרם ופייסבוק שהיו שייכים לחברות יח''צ ואסטרטגיה ושימשו להטיית דעת קהל במדינות שונות כגון בתוניסיה, במדינות אפריקה המשוונית דוברות הצרפתית או בצפון עיראק על ידי גורמים כורדיים.