מדריך כלכליסט
עובדים מהבית? כך תראו טוב יותר בשיחת הווידאו עם הקולגות
משבר הקורונה אילץ רבים להמיר את עבודתם במשרד לפגישות אונליין מהבית. אך לא מעט גילו שהצילום הביתי יכול להתגלות כמאוד מסורבל ולא מחמיא בלשון המעטה. לצורך כך, הכנו עבורכם את המדריך שיסייע לכם להיראות ולהישמע הרבה יותר טוב בכל פגישה מקוונת באמצעות כמה צעדים פשוטים
המעבר לעבודה מהבית מעביר גם את כל הפגישות, הראיונות עבודה, ישיבות הצוות ואפילו ההרצאות לפורמט של שידור ביתי. יש לא מעט פתרונות שמאפשרים לנו לנהל שיחות ועידה או לשדר את ההרצאה שלנו. אבל לפני הכל אנחנו צריכים לדעת שכמו שבפגישה ננסה להיראות על הצד הטוב ביותר שלנו - כך גם בשיחות וידאו יש מספר כללים שיסייעו לנו להיראות טוב מול בני השיח.
- הילדים השתלטו על המחשב? המדריך לרכישת לפטופ לעבודה מהבית
- המדריך לבחירת אוזניות לעבודה מהבית בימי הקורונה
- לקראת ליל הסדר: המדריך שיסייע לכם להפעיל את ה-Zoom
הסביבה המיידית: סדר, שקט ואור
חישבו על כך שבשיחת וידאו אתם מזמינים את הקולגות, הלקוחות או הצופים לחדר האינטימי שלכם. כמו שלא תרצו להגיע למקום מבולגן כשאתם מוזמנים אצל אחרים - כך גם בשיחת וידאו. סדרו את החדר בו אתם מצטלמים. זירקו את הפחיות הריקות, קרטוני הפיצה הריקים והימנעו מלהציג מאחוריכם את ערימת הכביסה שאתם מתכוונים לקפל כבר שבוע.
חשוב גם שהחדר יהיה באיזור הכי שקט בבית. אם החלון פונה לרחוב סואן, סיגרו אותו היטב או העדיפו חדר שפונה לחצר האחורית. העדיפו חדר מואר היטב. אור טבעי הכי מחמיא לתווי הפנים ולנראות שלכם על המסך. אם אין לכם חלון מואר או מרפסת נעימה, העדיפו נורות LED חמימות או תאורה לבנה נייטרלית בעלת מקדם CRI של לפחות 90. אתה נתנון הזה תמצאו מוטבע על רוב הנורות או על הקופסאות שלהן. הימנעו מתאורה צבעונית, בוהקת מדי או מהבהבת שתפגע בחדות התמונה, כמו כן העדיפו בגדים כהים וחלקים, ללא קשקושים ואלמנטים רבים שעלולים להיפך למטושטשים בעת הזרמת הוידאו ברשת. צאו מהטרנינג ומחולצות הצבא הגזורות - והתלבשו בהתאם לאיך שהייתם מתלבשים במהלך יום העבודה.
המצלמה וזווית הצילום: בין סמארטפון למצלמה מקצועית מבלי לקורע את הכיס
ראשית אגלה לכם משהו קטן שלמדתי לאחרונה. מצלמות הרשת שהיצרנים מרכיבים בלפטופים שלכם לרוב לא שוות הרבה. וזה בלשון המעטה. האיכות שלהן גרועה עד נסבלת גם במחשבי פרימיום כגון המקבוק פרו או ה-XPS של Dell. הסיבה לכך פשוטה, הן מיועדות לשימוש בסיסי בלבד והתוכנה שמפעילה אותן לרוב לא השתנתה ב-20 השנים האחרונות. העדיפו תמיד מצלמה של סמארטפון או טאבלט, אפילו של דגמים ישנים. אם אתם משתמשים במחשב, נייד או נייח, קנו מצלמת רשת איכותית. ישנן לא מעט שידרגו את איכות התמונה מבלי שתצטרכו לקרוע את הכיס, לחלקן אף מוצמד פנס קטן שייסע להתמודד עם אתגרי התאורה (נושא שנפרט עליו בהמשך). נסו לא להסתפק במותג סיני בסיסי והשקיעו לפחות כמה מאות שקלים.
אין צורך להוציא אלפי שקלים על מצלמת וידאו מקצועית, מה גם שתפעולן דורש ידע טכני מקדים ולא קל לחבר אותן למחשב. את המצלמה הציבו בקו ישר מול העיניים שלכם. נסו שדמותכם תהיה במרכז התמונה תוך התמקדות בפנים שלכם. שלא כמו בצילומי סלפי, צילום מלמעלה לא בהכרח יחמיא לכם ואינו נוח לאחיזה לאורך זמן. צילום מזווית נמוכה ימקד את המצלמה על הנחיריים שלכם והסנטר, את אלו נעדיף לטשטש בשיחת וידאו ולא להבליט.
תאורה: כך תוכלו לטשטש את הקמטים והסנטר הכפול מבלי להיראות חיוורים
כמו העין האנושית, גם עינית המצלמה מאוד רגישה לאור. אבל בגלל שהיא לא משוכללת כמונו, החיישן של המצלמה זקוק שיסייעו לו כדי למקד את מירב האור שנכנס דרכו כדי להגיע לתמונה המיטבית. לצורך שיחת וידאו, על גוף התאורה להיות ממוקד על הפנים שלכם ומוצבת מולכם בזווית של עד 45 מעלות משני הצדדים, הימנעו מתאורה חזקה וגבוהה מדי כדי שלא להיראות חיוורים ועל מנת למנוע הופעה של צל על הפנים, בעיקר אם יש לכם רעמת שיער שמבצבצת מעל. גם קרחת לא נראית טוב באור כזה ואם אתם סובלים מעור מבריק היא עשויה להחזיר את האור ולגרום לכתם לבן בוהק על הפדחת.
השתמשו ככל שניתן באור יום טבעי ובהיר, התמקמו מול החלון בחדר ולא מאחוריו כדי לא להאפיל את הדמות שלכם. ניתן גם להעמיד את המצלמה מהצד ואז יתקבל צילום רך יותר אך עדיין באיכות תאורה טובה. אם אין לכם חלון או תאורה טובה, תמיד תוכלו להיעזר במנורה משרדית עם נורה עגולה, לכסות אותה בנייר אפייה למשל כדי שזו לא תסנוור אתכם ולהעמיד אותה לצדכם. מה שחשוב בעיקר הוא להימנע מפנסים חזקים שמטילים אלומת אור צרה ועוצמתית מדי.
הקול: כך לא תשמעו כמו צוללן
המיקרופונים שמציידים את הטלפון, המחשב או הטאבלט מספקים דווקא איכות לא רעה לשידור אם אתם בסביבה יחסית שקטה. ואולם, אם הטלוויזיה צורחת בחדר של הילדים או הכלב נובח - עדיף לכם מיקרופון ייעודי. אלה ניתנים לרכישה בעלות סבירה כיום. ישנם דגמים מיוחדים לפודקאסטים, הקלטות וידאו שניתן להצמיד לדש הבגד או אם אין לכם בעיה גם אוזניות כמו האיירפודס של אפל או אוזניות קשת אנלוגיות או אלחוטיות יכולות לעשות את העבודה. חשוב להימנע מלהשתמש ברמקולים של המחשב ביחד עם המיקרופון המובנה. השניים יחד מייצרים אפקט פידבק ומוריד מאיכות הצליל. בחרו בין מיקרופון המחשב בשילוב עם האוזניות או השתמשו במיקרופון שקיים באוזניות, שחלקם אף מצויידים במסנן רעשים. אם אלו לא עשו את העבודה - עברו למיקרופון ייעודי.
כדי לשפר את סינון הרעשים במחשב אנחנו ממליצים לכם גם להיעזר באפליקצית Krisp שזמינה כתוסף כרום, לווינדוס או למק. היא ממש יעילה בהורדה של רעשי הרקע והיא חינמית ל-120 דקות שימוש בשבוע. ישנן הרבה אפליקציות לסינון רעשים לסמארטפונים אבל הן פחות שימושיות מהסיבה הפשוטה שלסמארטפונים מודרניים יש מנגנון סינון רעשים מובנה. זו הסיבה שניתן לשמוע אתכם כשאתם מנהלים שיחת טלפון בחוץ.
התנהלות: לא לדבר עם הידיים ובלי לפהק או לחטט באף
את החלק האחרון של המדריך מיקדנו בלגרום לכם להתנהל נכון אל המצלמה. יש מי שעדשת המצלמה עושה להם טוב ומוציאה את השחקן הטבעי שבהם. אך לרובנו זה לא בא בכזו קלות. מודעות עצמית זה שם המשחק כאן. ראשית חשוב לשים לב לתנוחת הישיבה. שבו עם גב זקוף ועם מבט ישיר לעיני איש השיחה שלכם במקום למסך המחשב. זה אולי נשמע טריוויאלי, אך כללי ההתנהלות בשיחת וידאו הם בדיוק אלה שמשתמשים בהם בשיחה בבית קפה או במשרד. זקיפות, מבט מול הפנים של בן השיח והימנעות מלהתעסק עם משהו אחר בזמן השיחה מהווים את הבסיס. כך למשל אל תענו להודעות ווטסאפ תבדקו את הפוסטים של החברים בפייסבוק במקביל, גם אם הצד השני לא רואה בדיוק מה אתם עושים הוא ירגיש בכך שאתם לא מעניקים לו את כל תשומת הלב.
אל תשבו בתנוחה מוזרה או עם הפנים על השולחן. השתדלו של לבצע תנועות חדות מדי, המצלמה נוטה להעצים כל תנועה שאתם עושים בעיקר אם הצילום מתבצע במצב סטטי. כמו כן הימנעו מהסתובבות ברחבי הבית במהלך השיחה. כל תזוזה תשפיע על שינויי התאורה שייראו מוזר מאוד למי שמולכם. וטיפ אחרון, השתדלו להימנע משתייה ואכילה אל מול המצלמה. זה גם נראה לא טוב וכשמקרופון עוקב אחר כל צליל שלכם, כל פתיחת שקית או לעיסה עלולה להתעצם ולזרום באוזן של מי שנמצא בצד השני של המסך. אם אתם עומדים נמצאים לקראת הרצאה חשובה ועומדים להנחות את מהלך השיחה ולדבר הרבה, אנו ממליצים לכם שלא לשתות משקאות מוגזים לפני, משקאות עם קפאין או משקאות חמים. אלו עלולים לייבש לכם את הגרון מהר מאוד ולגרום לכם לכחכוחים וליפסוסים. הקפדה על כללים אלו תקל עליכם להעביר את השיחות שלכם בקלות ובלי להביך אף אחד, כולל את עצמכם.