$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

מחצית מקרנות ההון סיכון עצרו או הפחיתו מאד את השקעותיהן

סקר שערכה חברת Wizer בקרב 131 קרנות הון סיכון מעלה כי בצל הקורונה, הקרנות הקפיאו את השקעותיהן לטווח הקרוב. הקרנות סבורות שהמשבר ימשך עמוק לתוך 2021: "כל חברה צריכה להניח שלא תוכל לגייס כסף ב־12 החודשים הקרובים"

מאיר אורבך 07:0526.03.20

תעשיית ההייטק מתחילה להרגיש את השפעות הקורונה, כך עולה מסקר שערך בשבוע האחרון הסטארט־אפ הישראלי Wizer. לפי הסקר מחצית מהקרנות הודיעו שהן הקפיאו השקעות לטווח הקרוב, או יקטינו אותן באופן משמעותי. הקפאת ההשקעות היא בשורה קשה להרבה חברות אשר יזדקקו בתקופה הקרובה למזומנים חדשים שיסייעו להן להתגבר על הקשיים שמערימה התקופה החדשה.

 

עידן גבע, שותף־מייסד ומנהל העסקים של חברת Wizer, מסר כי בסקר השתתפו 131 קרנות הון סיכון, גופים מוסדיים וקרנות תאגידיות. בין המשיבים היו קרנות ענק של מיליארד דולר ויותר, וכן שותפים בכירים בקרנות.

 

 

 

מהסקר עולה כי למעלה מ־50% מהקרנות שנשאלו אמרו כי הן מקפיאות או משקיעות פחות בימים אלה: 25% יפסיקו להשקיע לחלוטין ועוד 32% ישקיעו פחות; רק 5% מהקרנות אמרו שישקיעו יותר בתקופה הקרובה ו־17% אמרו שישקיעו באותה מידה.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אומר מנכ"ל חממת נילסן אינובייט דב ירקוני כי: "קרנות ההון סיכון עוצרות הכל כדי להבין את המצב. אנחנו למודי ניסיון ממשברי העבר. עברתי שתי התפוצצויות בועה כיזם, ודבר ראשון מנסים להבין מה ההשפעה המיידית. אתה קודם כל מסתכל פנימה אל החברות שאתה מושקע בהן, ורובן חברות מאוד צעירות והן זכאיות לכל תשומת לבי".

 

מימין מנכ"ל חממת נילסן אינובייט דב ירקוני ומנכ"לית לאומי טק יפעת אורון מימין מנכ"ל חממת נילסן אינובייט דב ירקוני ומנכ"לית לאומי טק יפעת אורון צילום: אוראל כהן, אלמוג סוגנקר

 

לעומתו טוענת יפעת אורון, מנכ"לית לאומי טק "אנו רואים תופעה של עצירה נקודתית בהשקעות של הקרנות, והעצירה מתבקשת. כל קרן עושה ניתוח של כלל חברות הפורטפוליו שלה, ומוודאה שהן מתכיילות למצב החדש ומתארגנות לרמת הוצאות מתאימה להכנסות, שבמרבית המקרים יחוו ירידה. הקרנות גם מתמקדות בניתוח הפורטפוליו שלהן וצרכי ההשקעה מהן - שכנראה עלו - לכל חברה בתיק. הניתוח החל בשבוע וחצי האחרונים ולכן רק בסיומה הקרנות יחזרו להיות אקטיביות".

 

הסקר מוצא ש־39% חושבים שהמשבר ימשך לפחות חצי שנה, אל תוך הרבעון הרביעי של שנת 2020, לעומת זאת 27% מאמינים שהמשבר יימשך כשנה ו־20% מאמינים שיימשך יותר משנה.

 

השקעה בטכנולוגיות בריאות

 

עוד עולה מהסקר כי הענפים החמים להשקעות בעידן הקורונה הם באופן מובהק תעשיית הבריאות על כל רבדיה, גיימינג, מסחר מקוון, תוכנות התייעלות, אנליטיקה ודאטה, ותחומים נוספים מבוססי מעורבות אישית מרחוק. "הסקר מצביע על מגמה של עניין גובר בתחומי השקעה שפותרים בעיות איתן אנחנו מתמודדים בימים אלו תוך כדי המשבר: השקעות בטכנולוגיות הקשורות לבריאות מצד אחד, והשקעות שקשורות לתחום המשחקים המקוונים מאידך. יש לצפות שמגמה זו שעכשיו בולטת תתמתן, והמשקיעים מהר מאד יחזרו להתעניין בחברות שפותרות בעיות ומשפרות תהליכים של שגרה לאורך זמן, ולא רק במשברים", אומרת יפעת אורון.

 

דב ירקוני מוסיף: "אני מאמין שיהיו שינויי התנהגות משמעותיים. הצרכנים מגלים בתקופה הזו את כל עולמות התוכן הדיגיטלי, כולל תחומי הבריאות הדיגיטלית. אנשים לא ילכו אחורה".

 

 

פגיעה בחברות צעירות

 

לפי הסקר, כסף מזומן הוא המלך. 78% מהנשאלים ממליצים לחברות הסטארט־אפ לחתוך בהוצאות באופן מיידי, להקפיא גיוסי כח אדם ולעקוב מקרוב על התזרים. מחצית מהנשאלים ממליצים על עדכון מיידי של האסטרטגיה, הפגנת גמישות מירבית ושמירה על הלך רוח רגוע. כל החברות חייבות עכשיו להאריך את הזמן חיים שלהן והן חייבות לצרוך פחות מזומנים. לפי דב ירקוני, הדרך לכך היא "להוציא עובדים לחל"ת עד שיבינו מה קורה. התקופה של שלושת החודשים הקרובים היא קריטית. כל חברה שיש לה מזומן צריכה להניח שב־12 החודשים הקרובים היא לא תוכל לגייס כסף. יש הרבה תחומים שנפגעו כמו נסיעות ואני לא רואה מתי הם יוצאים מזה".

 

ירקוני מעריך שהפגיעה הקשה תהיה בחברות בשלביהן הראשונים, משום שיכולתן לגייס כסף תפגע. גם יפעת אורון סבורה: "תיתכן בעיה לקרנות ותיקות להמשיך לתמוך בחברות הפורטפוליו, במקרים בהם אין רזרבות מספיקות לתמוך בחברות שהתרחקו מאיזון".

 

חברת Wizer מעסיקה 24 עובדים, מתוכם 9 בניו יורק והיתר בנתניה. החברה נוסדה בשנת 2014 בחממת נילסן בקיסריה וגייסה עד היום 9.5 מיליון דולר. מייסדי החברה הם אלון רביד (מנכ"ל), עידן גבע (מנהל עסקים) ומנו גבע (יועץ מדעי).

 

x