קניין רוחני(IP)- נדבך מרכזי בגיוס הון ובבניית ערך של סטארטאפ בתחום המכשור הרפואי
רישום זכויות קניין רוחני במיזמים טכנולוגיים ובמיוחד בתחום המכשור הרפואי, הוא חיוני להגנה על פירות המחקר והפיתוח ולבניית ושימור ערך במיזם. כיצד נבטיח שהגנה זו תהיה משמעותית מבחינה עסקית?
רישום זכויות קניין רוחני במיזמים טכנולוגיים בכלל ובתחום המכשור הרפואי, בפרט, הוא חיוני כדי להגן על פירות המחקר והפיתוח ובכך לבנות ולשמר ערך במיזם. בכדי להבטיח שהרישום יצור חסם כניסה גבוה למתחרים ובכך ייתן הגנה אשר לה משמעות עסקית, נדרשים תכנון וחשיבה אסטרטגית. מהם, אם כן, ההיבטים והצעדים החשובים שיש לנקוט בכדי להבטיח שההגנה אשר תתקבל תהיה משמעותית מבחינה עסקית?
מדוע חיוני להגן על קניין רוחני בתחום המכשור הרפואי?
קניין רוחני (IP) הוא מהנכסים החשובים ביותר בסטארטאפים של מכשור רפואי. בתחום רגולטורי זה של טכנולוגיות רפואיות, יחלפו לעיתים שנים של פיתוח וניסויים קליניים רבים עד שמוצר יקבל אישור רגולטורי וימוסחר. לאורך שנים אלה הטכנולוגיה בדרך כלל נחשפת (במסגרת פרסומים מדעיים, כנסים, תערוכות מקצועיות, ועוד) והתכונות הטכניות של המוצר עשויות להפוך לידועות למתחרים. ללא חסם כניסה משמעותי, במרבית המקרים באמצעות הגנת פטנט חזקה, מתחרים עשויים להעתיק אותו בקלות ולכפות שוק תחרותי, ועל ידי כך לבטל את היתרון התחרותי של הסטארטאפ.
- חושבים על אקזיט? הנה כמה עצות שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם לפספס
- קיבלתם פטנט? עכשיו סמנו זאת כדי שכולם יידעו
- בדיקת נאותות (Due diligence) - השלב הטרום-חוזי של עסקאות מסחור טכנולוגיה - נקודות למחשבה
למעט הגנת פטנט, שהיא כלי מרכזי לשימור והגנה על בלעדיות הקניין הרוחני, דרך נוספת להגנה על הקניין הרוחני היא באמצעות רישום עיצוב תעשייתי של המוצר, אשר יכול להעניק הגנה על צורתו החיצונית של המוצר, על ממשק המשתמש בו ועוד. בכדי שהגנת העיצוב התעשייתי תהיה בעלת ערך, יש טעם להגישה רק לאחר שהוחלט על העיצוב הסופי של המוצר המיועד למסחור.
לחברות עם פורטפוליו IP חזק יש שיעורי הצלחה גבוהים יותר, הן משיגות הערכות שווי גבוהות יותר וההסתברות לאירועי M&A מוצלחים גבוהה יותר, מכיוון שלרוב, משקיעים פוטנציאליים מייחסים חשיבות גבוהה לקניין הרוחני בבחינת השקעה בתחום זה.
חשיבות ביישום תהליך נכון של הגשת בקשות לפטנט
חברת סטארטאפ בצמיחה מבצעת תדיר שינויים משמעותיים בטכנולוגיה הבסיסית לכיוונים חדשים כחלק מתהליך הפיתוח העסקי והטכנולוגי שלה. על מנת לתמוך בשינויים הפוטנציאליים הללו, בסיס ה-IP של החברה צריך להיות רחב ככל האפשר. בהתחשב בכך שהזכויות הפטנטיות צפויות להיות חלק משמעותי בערך החברה בשנים הראשונות, יש לתת תשומת לב רבה להיבט זה כבר מהגשת הבקשה הראשונה. יזמים רבים מאמצים את התפיסה השגויה על פיה הם יכולים להגיש בקשה מקדמית ראשונה אשר ערוכה באופן לא מקצועי ושאינה מקנה זכות פטנטית בעלת ערך, ולהרגיש בטוחים לפרסם את הטכנולוגיה שלהם, כאשר פרסום כזה, על רקע בקשה לפטנט לא נאותה, עלול להוביל לאובדן זכויות בלתי הפיך.
היבטים חשובים שיש לבדוק לפני השקעה בחברות סטארטאפ בתחום המכשור הרפואי
ה- IP של חברות סטארטאפ בתחום המכשור הרפואי ממלא תפקיד חשוב בהחלטת השקעה. יש חשיבות עצומה לזכויות פטנטיות משמעותיות, ויש לבחון את נאותות תיק הפטנטים בטרם החלטת השקעה. עם זאת, יש היבטים נוספים של קניין רוחני שנכון שייבחנו לפני ההשקעה. במקרים רבים, הידע הסודי שהצטבר והמוחזק על ידי הסטארטאפ הוא בעל ערך משמעותי ויכול להיות בסיס להגנת פטנטים חדשה או להוות מחסום אמיתי עבור מתחרים, כמו במקרה של מסד נתונים ייחודי אשר הושג משורה של מחקרים קליניים על פני תקופה ארוכה. בשקלול נכסי ה- IP של החברה, יש לקחת בחשבון גם ידע ייחודי זה ויש לתכנן אסטרטגיה להגנה עליו כדי להבטיח את שמירת ערכו עבור הסטארטאפ.
בנוסף, הפרת זכויות של צד שלישי עשויה להשפיע על חופש הפעולה ועל מסחורו של מוצר חברת הסטארטאפ. חיפוש מראש אחר זכויות של צדדים שלישיים עשוי לחשוף את הסיכונים הפוטנציאליים ומהווה מרכיב חשוב בהחלטת השקעה. כמו כן, יש במידע כזה כדי לסייע להתוות אסטרטגיה להתמודדות עם אותם סיכונים.
כותב המאמר ליאור כהן, הוא עורך פטנטים מומחה בקניין רוחני בקבוצת ריינהולד כהן.
אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא.