$
פטנטים וקניין רוחני

קיבלתם פטנט? עכשיו סמנו זאת כדי שכולם יידעו

השקעתם, טרחתם, וקיבלתם את הפטנט המיוחל. בעזרת סימון פשוט תוכלו לעדכן את הצרכנים והמתחרים שלכם על כך, ליהנות מן ההילה של מוצר מוגן פטנט, ולמקסם את זכויות המונופולין שצברתם. סימון מוצרים – מדריך למשתמש

בשיתוף ריינהולד כהן, מאת עו"פ טל לוסטיג 12:1918.12.19
מהי המוטיבציה לסמן מוצרים? מהן הדרכים הנכונות לעשות זאת, ומהן הסכנות הטמונות בסימון לא נכון?

 

למה כדאי לסמן?

בחלק ממדינות העולם עוגנו בחוק תמריצים מיוחדים למסמני מוצרים. למשל בארה"ב, המדינה בעלת החקיקה המתקדמת בעולם בנוגע לסימון מוצרים, נקבע, כי סימון מוצר מוגן פטנט מהווה שלט התראה אשר לא ניתן להתעלם ממנו. כך, מי שהואשם בהפרת פטנט המיוחס למוצר מסומן לא יוכל לטעון להגנתו כי לא ידע על קיומו של הפטנט. בנוסף, בעל הזכות יוכל ליהנות מפיצויים החל מיום חתימת הפטנט /עיצוב ('מדגם').

 

הסימון יכול לשמש גם להרתעת מתחרים. הדבר נכון גם כאשר מדובר במוצרים מורכבים הדורשים זמן פיתוח רב. מתחרה זהיר יימנע מהעתקה, גם אם חלקית, של מוצר מוגן פטנט, שכן בעל הפטנט יכול להפסיק את פעילותו בכל רגע נתון בחסות החוק והמדינה, ולגרום למשאבים שהושקעו בפיתוח המוצר המפר לרדת לטמיון.

 

בנוסף, סקרים מראים שמוצרים מוגני זכויות, למשל פטנטים, מדגמי תועלת (Utility models), עיצובים ('מדגמים'), וסימני מסחר, נתפסים על ידי צרכנים כייחודיים ונעלים על פני מוצרים מתחרים אשר אינם מוגני זכויות, וכי חברות בעלות פטנטים נתפסות חדשניות ופורצות דרך. אם כך, סימון מוצר מוגן פטנט מעביר את בשורת הפטנט לצרכנים ומעלה את קרנם של המוצר, ושל החברה העומדת מאחוריו.

 

איך מסמנים?

מדינות אשר עיגנו תמריצים בחוק, קבעו גם את הדרך לסימון שתאפשר ליהנות מאותם תמריצים. כך בארה"ב, נקבע כי על הסימון להיות בצורת טקסט, המסומן על המוצר עצמו. אם המוצר אינו מאפשר סימון (למשל מפאת חוסר מקום על גבי המוצר, שיקולים אסטטיים, שינויים צפויים בסטטוס רישום פטנט ו/או עיצוב ), על הסימון להיות מסומן על אריזתו, או בעלון מידע אשר מצורף אל המוצר או בעמוד מידע כאשר מדובר בתוכנה.

 

על הסימון לכלול את המילה Patent יחד עם רשימת מספרי הפטנטים/עיצובים הרלוונטיים לאותו מוצר/התקן/תכשיר/תהליך. בכדי לא לתפוס מקום רב מידי על פני המוצר ו/או אריזתו, למשל במקרה של מספר פטנטים ו/או עיצובים, ובכדי להימנע מן הצורך לעדכן את הרשימה בכל עת שמתרחש שינוי בסטטוס הרשימה, ניתן לציין הפניה לכתובת של אתר אינטרנט בו מופיעים מספרי הרישום של הפטנטים והעיצובים (סימון וירטואלי). הרשימה אשר באתר הסימון הוירטואלי יכולה לכלול התייחסות למספר מוצרים שונים של אותה חברה.

 

בקישור שלהלן ניתן לראות דוגמא לסימון וירטואלי https://www.ppc-online.com/patents
טל לוסטיג, עורך פטנטים בקבוצת ריינהולד כהן טל לוסטיג, עורך פטנטים בקבוצת ריינהולד כהן צילום: דיוויד גארב

 

ומה בדבר Patent pending? אם עבור מוצר מסוים הוגשה בקשה לפטנט אך זה עדיין לא הוענק (מצב של Patent pending), אזי הזכויות הקנייניות טרם נכנסו לתוקף. מסקנה מתבקשת היא, שסימון מוצר במצב הזה משמש בעיקר ככלי שיווקי מוכוון צרכנים. יש לזכור כי תמיד קיימת האפשרות שהפטנט לא יתקבל בסופו של דבר או יתקבל בהיקף מצומצם מזה שהוגש מלכתחילה.

 

סכנות

סימון לא נכון או לא מדוייק מהווה עבירה על החוק במספר רב של מדינות ועלול לגרור קנס (בארה"ב עד $500 עבור כל פריט שסומן). הדבר נובע מן העובדה שסימון המייצר רושם כוזב על הגנת פטנט עלול למנוע תחרות, ולעכב התפתחות טכנולוגית.

 

סימון לא נכון יכול להיות כזה אשר מרמז על פטנט בתוקף בעוד בקשת הפטנט טרם אושרה או כאשר תוקפו של הפטנט פג, כמו גם סימון Patetnt pending כאשר בקשת פטנט לא הוגשה כלל.

 

דוגמא אחרת קשורה לתופעת "המוצר הנודד". מאחר ופטנט הוא כלי טריטוריאלי, הגנתו מוגבלת למדינות בהן הוא נרשם. כך, מוצר מסומן הנמכר בארה"ב, בה יש לו הגנת פטנט, עלול לנדוד יחד עם הסימון מחוץ לגבולות ארה"ב למדינה בה אין לו הגנת פטנט, מה שעלול להפוך את הסימון לשגוי.

 

בעייה נוספת שמתעוררת כתוצאה מנדידת המוצר ממדינה אחת לאחרת, קשורה בשפת הסימון. מדינות רבות דורשות שהסימון יהיה בשפה הרשמית של המדינה, ומסרבות להכיר בכל סימון בשפה אחרת. כך סימון בעזרת המילה Patent אשר רלוונטי במדינות דוברות אנגלית יכול להפוך ללא רלוונטי במדינה כמו רוסיה, אשר אינה מתירה סימון באנגלית.

 

מעבר לחוסר הרלוונטיות של הסימון, מכשול השפה עלול לגרום לכך שסימון מסוים יטעה תושבי מדינות שאינן דוברות את שפת הסימון. לדוגמא, במדינות רבות מכירים את המילה Patent אך לא מכירים מילים אחרות, למשל Pending. כך, תושב מדינה שאינה דוברת אנגלית יכול לפרש את הסימון Patent pending כ Patent בלבד, ולהסיק כי עליו להימנע מתחרות עקב הגנה פטנטית קיימת ושרירה, זאת בעוד שבקשת הפטנט טרם אושרה.
 איור: patent pending – Pixabay

 

 

טל לוסטיג הוא עורך פטנטים בקבוצת ריינהולד כהן

 

אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא.

x