$
תקשורת

המכשול לרשת דור 5 הוסר, דור 4 עדיין תקוע

משרד התקשורת קבע תאריך חדש להצעות להקמת רשת דור 5. בינתיים הוא ביקש ממנכ”לי חברות הסלולר פתרון ליישובים ללא קליטה

אביאור אבו 08:4911.02.20

מכרז דור 5 לרשתות סלולריות יוצא לדרך, לאחר שבית המשפט דחה את עתירת חברות הסלולר נגד משרד התקשורת, ואלה החליטו לא לפנות לבג"ץ, כך נודע ל"כלכליסט". משרד התקשורת עדכן אתמול את המועד הסופי להגשת הצעה, 17 בפברואר.

 

 

שלשום נדחתה עתירת סלקום, גולן טלקום ואקספון, שדרשו לבטל את מכרז דור 5, שנועד לאפשר קצב העברת נתונים אולטרה־מהיר. על פי תנאי המכרז, החברות יכולות להגיש הצעה במבנה של שלוש קבוצות, על פי חלוקת הרשת הסלולרית הקיימת כיום: סלקום יחד עם גולן טלקום ואקספון; פרטנר עם HOT mobile; ופלאפון לבדה.

מימין: שר התקשורת דודי אמסלם ובעלי אקספון חזי בצלאל. פערי כיסוי בארץ מימין: שר התקשורת דודי אמסלם ובעלי אקספון חזי בצלאל. פערי כיסוי בארץ צילומים: אביאור אבו, עמית שעל

 

הטיעון הראשי של העותרות היה כי מודל המכרז לוקה בחוסר סבירות קיצוני מבחינת פערים עצומים בדמי הרישיון והחשש להצעות תכסיסניות או פוגעניות. השופט קבע כי "שיקול הדעת באשר לאופן המיטבי לקידום ופיתוח רשתות התקשורת בישראל מסור לרשות המינהלית, בעניינו משרד התקשורת. הכלל הוא שבית המשפט לא ימיר את שיקול דעתה של הרשות בשיקול דעתו שלו. מעבר לכך, כאשר בוחנים את טענות העותרות לגופן, המסקנה היא כי לא עלה בידן להניח תשתית לכך שהחלטת ועדת המכרזים באשר למודל המכרז נגועה בחוסר סבירות". גורמים בחברות מסרו ל"כלכליסט" כי לא ימשיכו להילחם בשינוי המכרז.

 

על רקע יציאתו לדרך של מכרז דור 5, כינס אתמול שר התקשורת דוד אמסלם את המנכ"לים של כלל חברות הסלולר לדיון בנושא פערי כיסוי סלולרי ברחבי הארץ, בעיקר בפריפריה ובכבישים. זו הפעם הראשונה שהשר נפגש עם כלל החברות, ונראה ששני הצדדים רואים עין בעין בנושא זה.

 

החברות העלו בדיון את הקושי שלהן להקים אנטנות באזורים מסוימים עקב סירוב עיקש של תושבים ורשויות מקומיות. בדיון עלו כמה פתרונות, שהעיקרי שבהם הוא נדידה פנים־ארצית בין החברות, כלומר כאשר לקוח של חברה מסוימת יחווה קשיי קליטה באזור כלשהו, הרשת שלו תעבור אוטומטית לרשת של חברה מתחרה, שלה יש אנטנה קרובה יותר באזור. פתרון זה הוא הישים והמהיר ביותר, שכן אינו דורש שינויי חקיקה. כבר כיום קיים פתרון זהה בכביש 12 בגבול מצרים, שם קיימות בעיות קליטה חמורות.

 

על פי גורם שהשתתף בדיון, השר הנחה את משרדו לקיים פגישות עבודה מקצועיות עם ראשי ערים המבקשים להסיר אתרים קיימים, כמו הרצליה וראש העין, ולהבהיר להם כי לא יוכלו להשית את האחריות לבעיות קליטה עתידיות על החברות. כמו כן הנחה השר את המשרד להקים צוות ייעודי שיעלה פתרונות ארוכי טווח, כמו צמצום הבירוקרטיה בדרך להקמת אתרים.

 

בנוסף לכך ברשת של פרטנר ופלאפון קיימים כיום שני פתרונות נוספים, שאותם הן מציעות ללקוחות ללא עלות נוספת. כיום גלישה סלולרית מתבצעת על דור 4, בעוד שיחות מתבצעות על דור 3. החברות מציעות את שירות VoLTE, המאפשר לבצע שיחות קוליות על גבי דור 4. שירות נוסף מאפשר להוציא ולקבל שיחות רגילות במקומות ללא קליטה על גבי רשתות WiFi.

x