$
חדשות טכנולוגיה

תעלומת הקשר הישראלי לפייק ניוז בקנדה

חקירת הפייק ניוז בעל הקשר הישראלי בקנדה, שהתמקדה בהפצת ידיעה שקרית על מועמד לפרלמנט הקנדי, הסתיימה מבלי שהרשויות הצליחו לאתר את הגורם שעמד מאחורי הפצתו; בין היתר נבחנה מעורבותן בפרשה של שתי חברות ישראליות, טאבולה ופרונטסטורי (Frontstory), שלאורך כל הדרך הכחישו שעמדו מאחורי ההפצה

עומר כביר 07:1622.07.19

חקירת הפייק ניוז בעל הקשר הישראלי בקנדה הסתיימה מבלי שהרשויות הצליחו לאתר את הגורם שעמד מאחורי הפצתו, כך לפי מכתב של נציב הבחירות במדינה. החקירה, שהתמקדה בהפצת ידיעה שקרית על מועמד לפרלמנט הקנדי, בחנה בין השאר את מעורבותן בפרשה של שתי חברות ישראליות, טאבולה ופרונטסטורי (Frontstory), שלאורך כל הדרך הכחישו שעמדו מאחורי הפצתה וטענו שזו נעשתה על ידי אחד מלקוחותיהן.

 

 

 

במרכז החקירה עמדה ידיעת פייק ניוז שהופצה בקנדה בתחילת פברואר, במהלך בחירות בזק לנציג מחוז בארנבי סאות' בבריטיש קולומביה בפרלמנט. הידיעה טענה שמועמד ה-New Democratic Party, ג'אגמט סינג, שגם זכה בסופו של דבר בבחירות, מחזיק באחוזת יוקרה בשווי 5.5 מיליון דולר. הידיעה עלתה באתר אלמוני בשם AttorneyCocktail.com, אך קודמה באמצעות הפלטפורמה של טאבולה והוצגה בזכותה באתרים בולטים כמו ונקובר קורייר, האינדיפנדט והגארדיין הבריטים ואתר של ערוץ ההיסטוריה.

 

משרדי חברת Frontstory משרדי חברת Frontstory צילום: אוראל כהן

  

 

 

בטאבולה טענו בתגובה לפניית אתר החדשות הקנדי The Tyee, שחשף את הפרשה, שמדובר בהפרה של מדיניות החברה והידיעה הוסרה מהרשת שלהם. "המפרסם – במקרה זה Attorney Cocktail - היה אחראי לבחירת התמונה והתוכן והעלאתם לפלטפורמה של טאבולה", מסר המייסד והמנכ"ל אדם סינגולדה.

 

במקביל נציב הבחירות של קנדה, המקבילה המקומית של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, פתח בחקירה בניסיון לאתר את מפרסם הידיעה. דו"ח החקירה, שהגיע לאתר החדשות הקנדי Blacklock’s Reporter, ושבתורו העביר אותו לכלכליסט, מצא קשר בין Attorney Cocktail לחברת פיתוח האתרים פרונטסטורי, שכונתה בעבר או.אמ.ג'י סטודיוז.

 

בעקבות ביקור במשרדי החברה ופנייה מצד כלכליסט בנושא אמר מנכ"ל פרונטסטורי, דן אבידר, שמפעיליAttorney Cocktail נמנים על לקוחותיו, אך שלחברה עצמה אין קשר, שליטה או אחריות לתוכן שמתפרסם בו. הוא גם גילה שנציב הבחירות של קנדה פנה אליו במסגרת החקירה.

 

אבידר סירב לציין מי הלקוח המדובר, או להעביר את פרטי הקשר שלו. עתה, מתברר, גם הרשויות בקנדה כשלו במשימה לגלות מי עומד מאחורי הפצת הידיעה. "הוצאנו צו משפטי בניסיון לברר את מקור הפרסום", נכתב במכתב שנשלח ממשרד נציב הבחירות של קנדה לעורך blacklocks.ca, טום קורסקי, שהעביר עותק שלו לכלכליסט.

 

"המידע שהושג באמצעות הצו מצביע על כך שגורמים מחוץ לקנדה שיחקו תפקיד משמעותי ביצירת והפצת הפרסום. עם זאת, למרות מאמצינו הטובים ביותר, לא הצלחנו לקבוע את זהות האדם או היישות ששילם על הפרסום הזה. לאור המידע הזה, אנחנו לא יכולים להמשיך לטפל בנושא ונסגור את החקירה שלנו".

 

הכישלון לאתר את מפיץ הפייק ניוז מטריד במיוחד. באוקטובר הקרוב צפויות להתקיים בקנדה בחירות כלליות. התקרית הנוכחית אולי קטנה, אך לפי הערכות היא היתה ניסוי כלים שנועד לבדוק את השימוש בפלטפורמה של טאבולה להפצת פייק ניוז. הידיעות שמקדמת טאבולה משולבות באתרי החדשות הגדולים בעולם, וגולש לא זהיר עלול שלא להבדיל בינן לבין התוכן המקורי של האתר - מה שיכול להקנות להן מידת אמינות גבוהה.

 

העובדה שחרף עניין תקשורתי וחקירה רשמית מצד הרשות הממונה לא אותרו הגורמים שמאחורי הפייק ניוז צפויה להגדיל את הביטחון שלהם בדרך הפעולה הנוכחית, ויכולה להרחיב את המאמצים להשתמש בטאבולה להפצת פייק ניוז לא רק בבחירות בקנדה אלא גם במערכות בחירות אחרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x