חברות הטלקום בארה"ב: הממשלה טועה, מאוחר מכדי להתחרות בוואווי
גורמים בחברות כ-AT&T ואחרות מסבירים שהאיסור הממשלתי לעשות עסקים עם וואווי הוא בגדר כדור ברגלה של התעשייה המקומית; לחברות הטלקום אין טכנולוגיה מתאימה משלהן, לאחר שנים של התעלמות ממשלתית ופיתוח ללא ראייה גלובלית
ממשלת ארה"ב ממשיכה בניסיונותיה לגרום לבעלות בריתה בעולם להחרים את וואווי, ניסיונות שכשלו לאחרונה באירופה: גרמניה דחתה את הבקשה האמריקאית ואילו בריטניה הודיעה שתשתמש בציוד של החברה הסינית מחוסר אלטרנטיבה הולמת. לפי דיווח של הפייננשל טיימס, מעוררים מהלכי הממשלה תרעומת בקרב ספקיות התקשורת בארה"ב עצמה: "כשהם (הממשלה - ר"ק) שואלים כיצד ניתן לעשות את מה שוואווי עושה וכמה זמן ייקח לנו לפתח את היכולת הזו בעצמנו, הם לא מבינים שזה כבר מאוחר מדי", מסר לפייננשל טיימס בכיר בתעשיה האמריקאית שביקש להישאר בעילום שם. "ויתרנו על היכולת הזו לפני זמן רב".
- ילד, של מי אתה: האם וואווי שייכת לעובדים או למדינה?
- המירוץ לדור החמישי: ארה"ב כושלת מול סין, מפזרת האשמות במקום כסף
- זינוק של 39% בהכנסות וואווי, קפיצה של 51% במכירת סמארטפונים
הממשל האמריקאי זלזל במשק הטלקום שלו במשך שנים ולא העביר תקציבים ותמיכה טכנית לחברות התקשורת, בעוד האחרונות לא השכילו לייצר טכנולוגיה שניתן לשלב בשווקים עולמיים. למשל, בעוד אירופה בחרה בתקן GSM ו-LTE באופן אחיד, בארה"ב ניתן היה למצוא שלושה או ארבעה תקנים שונים.
וואווי הפכה בשנים האחרונות לחברת התקשורת הגדולה ביותר עם נתח של 28% מהשוק העולמי, כשאחריה נוקיה ואריקסון האירופיות ועוד כמה שחקנים קטנים יותר. החברה האמריקאית היחידה שהיתה מספיק גדולה כדי להתמודד עם וואווי, סיסקו, העדיפה להתמקד בשוק תשתיות הענן. גם מוטורולה כבר אינה שחקנית בשוק הטלקום ומעבדות בל שהפכו עם השנים ללוסנט ולאחר מכן לאלקטל-לוסנט נמכרו כבר לנוקיה.
החברות נשארו בעידן הטלפוניה הקווית
"זו בעיה קשה והיא באשמתנו", הודה רוברט מאייר, סגן נשיא בכיר לסייבר בקבוצת US Telecom שמאגדת את תעשיית התקשורת האמריקאית. "החברות האמריקאיות הפכו לחזקות מאוד בעולם הטלפוניה הקווית ולא השכילו להתאים את עצמן לעולם החדש", הוסיף דן הס, מנכ"ל ספרינט לשעבר ולפני כן בכיר ב-AT&T וויירלס.
כשניסו חברות אמריקאיות לצאת לחו"ל, נתקלו בתחרות עזה, וצמצמו את ההשקעה בתשתיות. הן ניסו להגיע לסין, שם הן נאלצו לשתף פעולה עם שותפות מקומיות ובמקרים רבים העניקו להן גישה לטכנולוגיות קנייניות. "הן נאלצו לשחק לפי הכללים הסינים וזה כלל העברה של ידע לשותפי הייצור הסינים", הסביר דן לוריה, לשעבר דירקטור בלוסנט.
כעת שוקלת ממשלת ארה"ב לעשות דבר שלא נעשה מאז המלחמה הקרה: הקמת רשת 5G במימון חלקי של משרד ההגנה, קצת כמו כש-DARPA הקימה את הבסיס לאינטרנט. זאת, בעוד לא מעט גורמים במערכת האמריקאית טוענים בשקט שארה"ב צריכה להכיר בהפסד שלה ולאפשר לוואווי לפעול תוך שהיא מתעדפת את התוצרת האירופית היקרה יותר. "העלויות להקים מתחרה ראוי לוואווי גדולות מדי", טען מאייר, "השד כבר יצא מהבקבוק".