$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ג'ק דורסי: בניתי את טוויטר לא נכון

מייסד הרשת החברתית מספר על טעות היסטורית שביצע, ועל מאמצי החברה למיגור התוכן הפוגעני; מה יכולות חברות ללמוד מהחלטתה של אינטל לוותר על תחום שבבי התקשורת לדור החמישי; ומיקרוסופט מסרבת להתקין כלי ריגול המוניים בניידות משטרה

ניצן סדן 16:1817.04.19

לא כמו כולם

 

ג'ק דורסי השתתף בכנס של TED השבוע, ובמקום לתת הרצאה מעוררת השראה, פשוט ישב וענה לשאלותיהם של שני מראיינים מטעם הארגון. הם לא חסכו שבטם; דורסי ספג הצלפות על אוזלת ידה של טוויטר במאבק בתוכן פוגעני, פייק ניוז ושאר מחלות הרשת החברתית. ודורסי, מצדו, ענה לעניין והודה בטעויות, במקום לפזר הבטחות ומשפטים צלופחיים שנכתבים בידי מחלקות שיווק.   

 

המראיינים טענו שטוויטר אמנם מציגה שיפורים במלחמה בתוכן בעייתי, אך עושה זאת מעט מדי ולאט מדי, ואף באדישות. אחד מהם השווה את טוויטר לטיטאניק ואת דורסי לקברניטה - ואמר שהוא אולי מאזין לתלונות הנוסעים, אבל שב לגשר הפיקוד וממשיך לנווט את הספינה אל הקרחון. "זו סכנה לדמוקרטיה, סכנה לתרבות שלנו", האשים.

 

מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי צילום: רויטרס

 

 

דורסי הסביר שטוויטר יכולה לעשות כל מיני דברים שטחיים כדי להציג מענה מהיר לטענות הללו, אבל שזה לא באמת פיתרון. "אנחנו רוצים שהשינוי יחזיק לאורך זמן", אמר. "וזה אומר שעלינו להיכנס לעומקם של דברים".

 

הוא הרחיב ואמר שלשם כך, צריכה החברה לחשוב מחדש על איך שעובדת הרשת החברתית שלה. לראייתו, כדי למגר את השנאה, הגזענות ושאר הקללות, צריך לעבור ממצב בו אנשים עוקבים אחר אנשים למצב בו אנשים עוקבים אחר נושאים ותחומי עניין. לדברי דורסי, כשעוקבים אחר נושא ומושקעים בו, הוא זה שעומד במרכז - והתפיסה הזו תעודד אנשים לדיון יותר ענייני ופחות אד הומינם.

 

להפתעת הקהל, הודה דורסי בטעות היסטורית שביצע כשהקים את הרשת החברתית. הוא אמר שבנה את תחום המעקב אחר צייצנים כגדול ובולט בכוונה - מה שהוביל את המשתמשים להתמקד במספר העוקבים שלהם, בדרכים להגדלתו ועוד; "האם זו היתה החלטה נכונה בזמנו? ככל הנראה שלא. אם הייתי מקים את השירות מהתחלה, לא הייתי שם דגש על מספר העוקבים. אני לא חושב שהייתי יוצר 'לייקים' מלכתחילה", אמר.

 

הגלגול הראשון של טוויטר הגלגול הראשון של טוויטר צילום מסך: twitter.com

 

 

כשאמר שברצונו למקסם את הערך שטוויטר מייצרת לקהל ולא את זמן השימוש בה, הטיחה בו אחת המראיינות שטוויטר היא חברה ציבורית. "האם תסכים לראות ירידה במשך השימוש, כדי לשפר את השיח?" שאלה. "יותר רלוונטיות פירושה פחות זמן שימוש", השיב דורסי. "ומבחינתי זה בסדר גמור".

 

ואולם, הקהל הרחב לא התרשם; במהלך האירוע הוצגו ציוצים ותגובות מהרשת על נאומו של דורסי - כשרוב מכריע של מגיבים תקף אותו, האשים, קילל והוכיח שיש צורך בשיפור השיח ברשת החברתית. קצת מוזר לי לעמוד פה לימין טייקון ההייטק, אבל במקרה הזה ראוי דורסי לשבח: נראה לכם שמארק צוקרברג היה יושב לראיון פתוח על במה ועונה לעניין לשאלות כאלה  - או מצהיר הצהרות שהיו גורמות אי נוחות לבעלי המניות שלו? מנכ"לי הייטק לא מודים בטעויות היסטוריות, הם ממציאים תירוצים שיגרמו למשתמשים ולמשקיעים להאמין בצדקתם בכל מחיר. דברי דורסי הם רוח רעננה, ועתה נותר לראות כמה אפקטיביים יהיו המעשים שלו. טוויטר הציגה לאחרונה כלי שמאפשר לזהות שיח שנאה ולחסום אותו אוטומטית ברמת דיוק לא רעה, אך זה רק צעד אחד. וכמו שאמר דורסי, לפנינו עוד דרך ארוכה.

 

הצלחה במבחן הבשלות

 

רשתות 5G הן כמו יחסי מין בתיכון: כולם מדברים על זה, כולם אומרים שנכנסו לזה והכל נפלא, אפילו אם נכנסו לזה מוקדם מדי - רק לא להטיל דופי בגביע הקדוש. אמש קמה מישהי ואמרה די. מישהי שהבינה שהרדיפה הזו אינה בשבילה: אינטל.

 

 

ענקית השבבים האמריקאית הכריזה שתפסיק לפתח שבבי תקשורת 5G. ההחלטה הזאת הצריכה אומץ; לאינטל היה כבר לקוח אחד בכיס - אפל, שרצתה לתת לאייפון יכולות 5G.

 

אינטל נקלעה למצב הזה די בטעות: אפל תכננה להישען על שבבי קוואלקום, שפיתוח הרכיבים שלה היה מתקדם משל אינטל. אבל אז נכנסו אפל וקוואלקום לעימות מכוער, כמעט ילדותי: יצרנית השבבים טענה ששותפתה השתמשה בטכנולוגיות שלה מבלי לשלם די תמלוגים. אפל, מצידה, טענה שדרישת התשלום לא ריאלית ופשוט החליפה את קוואלקום באינטל. קוואלקום הגישה צרור תביעות, דרשה לאסור ייבוא אייפונים לשווקים מסוימים ואף הצליחה בכך במידה חלקית.

 

 

רשתות דור חמישי רשתות דור חמישי צילום: שאטרסטוק

 

 

בינתיים, התאמצה אינטל לשפר את שבבי התקשורת שלה, אך לפי הערכות לא הצליחה להיכנס לנעלי קוואלקום: השבבים שלה היו פחות יעילים וגרמו להתחממות מבנית מורגשת.

 

כל התעשייה ישבה בטריבונה, ראתה את הסכסוך הזה מתכער, ומלמלה: "אולי פשוט תתנשקו ותשלימו וזהו?" - ואכן, נראה כל הסיפור כרומן תיכוניסטי. אינטל שימשה פה כתחליף עבור מלכת הכיתה, עד שתגיע להבנות עם האקס שלה.

 

שבבי סלולר הם לא הפורטה של אינטל: היא כבר ניסתה את כוחה בתחום ונכשלה; היא פשוט מצטיינת בתחומים אחרים - עיבוד ל-PC שהוא תובעני ועם אתגרים משלו. בתחום הזה, אינטל היא הבנצ'מרק, ועל כך אין עוררין. ההזדמנות להיכנס במקום קוואלקום היתה אטרקטיבית מאוד, אך מומחי האסטרטגיה של החברה כנראה צפו שהלקוח המבוקש ישלים עם קוואלקום במוקדם או במאוחר - והעדיפו להישאר בתמונה רק כדי לתחזק עסקאות ושותפויות אחרות עם אפל.

 

קוואלקום מדגימה מכשיר דור חמישי שנשען על שבביה קוואלקום מדגימה מכשיר דור חמישי שנשען על שבביה צילום: רפאל קאהאן

 

 

הצהרת אינטל חשובה מאוד, משום שבכוחה לשבור את כישוף מילות הבאז, לפקוח עיני יזמים ומנכ"לים ולגרום להם לשאול "רגע, אנחנו באמת חייבים להיות ב-5G דווקא עכשיו?". בסופו של דבר ימגנט אליו עידן הדור החמישי את כל יצרני השבבים, כל מפתחי היישומים וכל מפעילי הפלטפורמות; אך לא מן הנמנע שמוטב לרובם להמתין קצת להבשלת הטכנולוגיה ובמקרה הכי גרוע - להוציא הון קטן על רישוי פטנטים, במקום הון גדול על מו"פ.

 

קצרצרים

 

1. מיקרוסופט סירבה להתקין טכנולוגיות זיהוי פנים לסריקה המונית בניידות משטרה בקליפורניה; החברה טענה שמערכות כאלה כוללות שיעור טעות גדול מדי, שמוביל למעצרי שווא, במיוחד של נשים שחורות, שכן התוכנות הרלוונטיות מתקשות להבדיל ביניהן. מדובר בהחלטה ראויה; אמזון, למשל, מפעילה מערכות כאלה בצורה נרחבת על אף בדיקות שגילו שיעורי טעות גדולים. מיקרוסופט מבינה לאן נושבת הרוח: יש יותר ויותר קולות שקוראים להגביל שימוש במערכות כאלה, ואף החלו להתגבש הצעות חוק מקומיות בנושא. החברה, שמוכנה לוותר על חוזים משתלמים כדי לא לעמוד במרכזם של אסונות יח"צ, בחרה נכון.

 

 

זיהוי פנים? לא בכל מחיר זיהוי פנים? לא בכל מחיר צילום: שאטרסטוק

 

 

2. ספקית הסלולר AT&T נמצאת במצב לא נעים: לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, היא נעזרת בציוד של וואווי להפעלת רשתותיה במקסיקו - שוק פעיל ומשמעותי עבורה. זאת, בעוד ממשלת ארצות הברית יוצאת מגדרה כדי לאלץ מדינות אחרות להעיף את וואווי מכל מכרז תשתית ממשלתי, בטענה שמדובר בסכנה לביטחון הלאומי. מעניין איך תתייחס הממשלה לגילוי הזה; AT&T עלולה להפוך לעוד חברה שתפסיד מהרדיפה האמריקאית של וואווי - שבפועל, מעולם לא נתפסה בריגול ממשלתי.

 

3. סוני עורכת ניקוי יסודי ברשת המשחקים שלה, ומחפשת כותרים בעלי תוכן מיני. החברה הוציאה לפועל את המבצע כדי להימנע מתביעות ובעיות יח"צ בשוק האמריקאי, אך צפויה לזכות בתלונות דווקא בשוק הביתי שלה - יפן; משחקים יפניים נוטים להכיל תוכן מיני יותר מכותרים במערב, ומסיבה זו לא מעט מהם מקבלים גרסאות מצונזרות כשהם מגיעים לשווקי אירופה וארה"ב.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x