וכתתו חרבותם: סכסוך הרישוי בין אפל וקוולקום הסתיים בלחיצת יד
השתיים התנצחו בבתי משפט מזה שנתיים, כשיצרנית האייפון טוענת שקוואלקום ניצלה את כוחה כדי לדרוש תמלוגים מוגזמים, וענקית השבבים טענה שאפל לא שילמה לה דמי רישוי. בעקבות ההסכם, תעזוב אינטל, הספק החלופי של אפל, את תחום שבבי התקשורת למובייל
הסכסוך המשפטי המתוקשר בין אפל וקוואלקום הגיע לסיומו; אמש הודיעו החברות שחתמו על הסכם רישוי ביניהן שתוקפו שש שנים, אם כי לא נמסר סכום הפיצויים שתעביר אפל ליצרנית השבבים; בשנים האחרונות תבעו החברות זו את זו במיליארדים, באשמת התנהלות לא הוגנת וניצול של קניין רוחני. ההסכם יאפשר לאפל לשוב ולהשתמש בשבבי תקשורת של קוואלקום, אותה החליפה באינטל בשנה האחרונה. בעקבות ההסכם, הודיעה אינטל שתעזוב את תחום שבבי הדור החמישי למובייל.
- נאסד"ק חצה את רף 8,000 הנקודות: קוואלקום טסה 23% לאחר פשרה עם אפל
- גוגל עוקפת את נהלי אפל, מעבירה לרשויות מידע על אייפוניסטים
- דיווח: האייפון XR הבא יקבל שלוש מצלמות - ויתייקר בהתאם
מדובר על מהלך חשוב מבחינת אפל: לפניו, נותרה היצרנית הגדולה האחרונה ללא מכשיר בעל יכולות 5G. ההסכם החדש הזניק את מניית קוואלקום בכ-23% אמש לאחר ההודעה לבורסה. מנייתה של אפל נותרה קרובה מאוד למחירה טרם ההודעה ואילו זו של אינטל עלתה בכ-2.7%.
הזדמנות אדירה ליצרני השבבים
הסכסוך בין השתיים החל ב-2017, הגישה אפל תביעה של מיליארד דולר נגד קוואלקום בטענה שהחברה גובה תמלוגים מופרזים על שימוש ברכיבי התקשורת שלה. בהמשך תבעה קוואלקום את שותפתה, והחלה מלחמת תביעות ותביעות נגד שהגיעה לבתי דין בארה"ב, בריטניה, סין ויפן. המאבק בין השתיים הפך למכוער; לאחר שהודיעה אפל שאינטל תבנה עבורה שבבים במקום קוואלקום, האשימה האחרונה את השתיים בריגול תעשייתי חמור. בסוף השנה שעברה אף הצליחה קוואלקום להשיג צו משפטי לאיסור על מכירת דגמי אייפון ישנים בסין. עתה הסתיים הקונפליקט בין השתיים
לפי הערכות אנליסטים, הגיבה מניית אינטל באופן חיובי משום שמדובר בנתח זעיר של עסקיה. ככל הנראה שהחבירה שלה לאפל נועדה לשפר את היחסים בין השתיים ולקדם עסקאות אחרות; באפריל שעבר הודיעה אפל שתייצר בעצמה מעבדים למחשביה, מה שהיווה פגיעה בשותפתה.
שוק המודמים למכשירי הדור ה-5 הוא הזדמנות עסקית אדירה ליצרניות השבבים. כעת ישנן רק ארבע חברות בעלות יכולת ייצור של מודמים לדור 5. הראשונה היא קוואלקום ששולטת על השוק האמריקאי ומספקת שבבי תקשורת לחלק מהיצרניות בסין, ביניהן שיאומי, וואן פלוס ו-ZTE; השנייה היא סמסונג שבינתיים מייצרת אותם לעצמה; השלישית היא וואווי שגם היא מייצרת למכשיריה; האחרונה היא מדיה-טק הטייוואנית שנכנסה לאחרונה לתחום ושמייעדת את השבבים שלה למכשירים מוזלים ובינוניים.
בעיית הספקים לא נפתרה
למרות שאפל כנראה שמחה מאוד על כך שהיא יכולה לסמוך שוב על מוצרי קוואלקום, אין זה אומר שהיא מוותרת על ספקים נוספים. יצרנית האייפון כבר העידה במהלך משפט בין ה-FTC לקוואלקום שהיא תמיד מנסה לבזר את מקורותיה כדי לא להיות תלויה בספק בודד. עם זאת, היציאה של אינטל מהשוק אומר שיש לה רק עוד שני ספקים פוטנציאליים - סמסונג ומדיה-טק. הראשונה היא כבר ספקית של אפל בעיקר בתחום המסכים ושבבי הזיכרון והשנייה גם משמשת קבלן ייצור עבור מעבדי האייפונים.
המשמעות היא שאפל מוגבלת בבחירה של ספק חיצוני נוסף; היצרן היחיד שנותר הוא וואווי, ואימוץ מוצריה יסבך את אפל עם הממשל האמריקאי, שפועל רבות להחלשת החברה הסינית. אפל מנסה לבחון אפשרויות לעבודה מול יצרניות אחרות כמו ברודקום וקיסייט, שמפתחות שבבי דור רביעי, ויתכן שיגיעו לבשלות טכנית שתאפשר פיתוח רכיבי 5G בעתיד.