בריטניה: פייסבוק, גוגל ואמזון מזיקות לחדשנות ויש להגביל אותן
ועדת מומחים שמינה שר האוצר במדינה המליצה להחיל רגולציה קפדנית יותר שתהפוך את הזירה המקוונת להוגנת יותר; במסגרתה, יחויבו ענקיות הטכנולוגיה לאפשר למשתמשים להעביר את הדאטה שלהם לאן שיבחרו, ויוחמרו עונשים על פגיעה שלהן בתחרותיות
ענקיות הטכנולוגיה כמו פייסבוק, גוגל ואמזון פוגעות במבחר שזמין לצרכנים ומזיקות לחדשנות, ובריטניה צריכה לבצע מהפך בכלל ההגבלים העסקיים שלה כדי להתמודד עם ההגמוניה שלהם - כך קובע דו"ח בן 150 עמודים שחיברה ועדת מומחים מיוחדת שאת עבודתה יזם שר האוצר הבריטי, פיליפ האמונד.
קראו עוד בכלכליסט:
- הסנאטורית אליזבת וורן מציעה לפרק את עמק הסיליקון
- המנטור לשעבר של צוקרברג: הצהרות הפרטיות של פייסבוק הן יח"צ חלול
- גוגל קורצת למפתחים, מציגה כלי למכירת תוכן תמורת פרסומות
"אין היום מספיק תחרות", אמר יו"ר הוועדה, פרופ' ג'ייסון פורמן מהארוורד, שהיה היועץ הכלכלי הבכיר של נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, לפי דיווח בניו יורק טיימס. "מדובר באחת מסוגיות המדיניות הכלכלית החשובות ביותר בעולם כיום".
פילים האמונד, שר האוצר הבריטי צילום: AFP
הדו"ח מתפרסם בתקופה של קריאות הולכות וגוברות להגדיל את הרגולציה על חברות הטכנולוגיה, כאשר את המתקפה מובילה הסנטורית הדמוקרטית אליזבת' וורן, שפרסמה בשבוע שעבר תוכנית מפורטת לפירוק חברות הטכנולוגיה הגדולות. בניגוד לוורן, הדו"ח הבריטי לא מציע לפרק את החברות (מהלך שבריטניה בכל מקרה לא יכולה להוביל בכוחות עצמה), או להחיל עליהם כללי רגולציה בדומה לחברות חשמל ומים, עם תקרת רווחים ופיקוח הדוק מתאם המדינה (שלמעשה יקבעו את מעמדן כמונופולים).
תחת זאת, מציעה הוועדה לייצר סביבה תחרותית יותר באמצעות רגולציה חדשה שבין השאר תספק למשתמשים שליטה נרחבת יותר במידע שלהם ויכולת לעבור איתו בין שירותים. לצורך כך, יוקם רגולטור דיגיטלי חדש שיפתח ויכפיף את החבורת לקוד התנהגות תחרותי חדש. קוד זה, למשל, ימנע מאמזון לתעדף מוצרים שלה על חשבון מוצרים אחרים שנמכרים באתר שלה.
לא יוכל לקבל תיעדוף. רמקול האקו של אמזון קרדיט: אמזון Amazon.com
הרגולטור גם ידרוש מהחברות לפתח תוכנה שתאפשר "ניידות מידע", כך שלקוחות יוכלו להעביר את היסטוריית החיפושים והרכישות שלהם לפלטפורמה אחרת. משתמשי רשתות חברתיות יוכלו לשלוח הודעות לחברים בלי תלות ברשת החברתית שבה הם משתמשים (מהלך שיישומו יהיה לא רק מורכב מאוד אלא גם ייצר בעיות אבטחה מגוונת). מידע המוני אנונימי שאספה חברה אחת יהיה זמין לשימוש של חברות אחרות, עם הגנות ראויות על הפרטיות.
בנוסף מציע הדו"ח לחזק את חוקי ההגבלים העסקיים בבריטניה ולאפשר לרגולטור התחרותיות במדינה לפעול מוקדם יותר ומהר יותר בתגובה למהלכים שנועדו לפגוע בתחרות, כמו רכישת חברות קטנות יותר שיכולות יום אחד לאיים על מעמד הרוכשת.
פעולה כמעט ללא מגבלות
מחברי הדו"ח ניתחו את המצב הקיים בשוק וציינו שבשני העשורים האחרונים, איפשרה רגולציה רופפת לחברות הטכנולוגיה לשגשג. ואולם, למרות שגם הצרכנים נהנו מכך התוצרים השליליים של הפיקוח המועט הביאו לבעיות חמורות בסוגיות כמו פרטיות או העדר תחרות. בעשר השנים האחרונות, למשל, ביצעו חמש חברות הטכנולוגיה הגדולות יותר מ-400 רכישות. אף אחת מהן לא נחסמה, ורק למספר קטן מהן צורפו תנאים מגבילים. "מדיניות התחרותיות צריכה להתעדכן כדי לטפל באתגרים החדשים של הכלכלה הדיגיטלית", נכתב.
הדו"ח גם דחה את הטענה שלפיה אין צורך ברגולציה, שכן חברות חדשות יגיחו הודות לשינויים טכנולוגיים, בדיוק כפי שגוגל ופייסבוק הצליחו לנצל טכנולוגיה חדשה כדי לזכות להצלחה. לפי הדו"ח, טענה זו לא רלוונטית כיום שכן המחסומים לכניסה של חברות צעירות גבוהים מבעבר, ושחקניות כמו גוגל, פייסבוק, אמזון ומיקרוסופט נמצאות בחזית של טכנולוגיות מבטיחות וחדשות כמו בינה מלאכותית.