למה אי אפשר למחוק את אפקליציית פייסבוק ממכשירי סמסונג?
גולשים ברחבי העולם התלוננו על כך שיישום הרשת החברתית, שמגיע מותקן מראש בכמה מדגמי סמסוגנ, ניתן לניטרול אך לא להסרה מלאה. בדיקת כלכליסט גילתה שהתופעה קיימת גם בישראל; לפי פייסבוק, ההתקנה מראש תלויה בהסכמים עם הספקיות והיצרניות
- גוגל ופייסבוק חיות על המידע שלנו? בואו נתחיל למכור להן אותו
- הפרטיות המקוונת שרדה את 2018 בקושי; 2019 תהיה מבול של אבנים
- לעצור את הפיקוח: 2019 תהיה שנת המבחן של צוקרברג
בדיקת כלכליסט גילתה שהתופעה קיימת גם בישראל; על אף שניתן לנטרל את האפליקציה או למחוק את המידע שאספה ואת העדכונים שלה, לא ניתן להסיר אותה לחלוטין - לא דרך תפריט ההגדרות של הטלפון ולא דרך חנות אנדרואיד.
אפליקציות מובייל רבות אוספות נתוני שימוש כלליים ורצות ברקע גם כשלא משתמשים בהן, ולפייסבוק רקורד איום ונורא בתחום הגנת הפרטיות. גולשים הביעו דאגה בטוויטר מסוגיית חסימת המחיקה, ופייסבוק מיהרה לשגר מסר הרגעה: דובר החברה מסר לבלומברג שכשהאפליקציה מנוטרלת, היא מתנהגת כאילו שמחקו אותה ולא אוספת מידע או מבצעת פעולות ריגול אחרות.
כמו כן, נמסר שיכולת מחיקת האפליקציה תלויה בהסכמים שונים בין החברה ובין יצרנית הסלולר, ספקית המובייל, או מפתחת ממשק מערכת ההפעלה. ואולם, החברה סירבה להציג רשימה מלאה של מכשירים וספקיות שמהם לא ניתן למחוק את האפליקציה שלה.
סמסונג מסרה לבלומברג שהתקינה מראש את פייסבוק בכמה מהדגמים שלה עם אפשרות לנטרל אותה, והאפליקציה אכן מפסיקה לפעול לאחר הניטרול. נציגות החברה בישראל לא הרחיבה בנושא. טוויטר, שגם האפליקציה שלה מותקנת מראש על מכשירים רבים, הבינה שיש כאן פוטנציאל למשבר יח"צ, והודיעה שאם אין למשתמש חשבון פעיל, לא תנטר האפליקציה שום פעולה שיבצע בטלפון.
כמעט שלא קיימים היום סמארטפונים שנמכרים ללא אפליקציות חיצוניות שמותקנות מראש; למעשה, רק מכשירי אפל וסדרת פיקסל של גוגל מגיעים עם מערכות הפעלה נקיות. הבחירה להתקין מראש את פייסבוק לגיטימית, אך חסימת מחיקתה מטרידה מסיבות ברורות; לאחרונה למד הציבור שלרשת החברתית גבולות אתיים מטושטשים מאוד בכל הנוגע לשמירת פרטיות - והנהלתה אף נקטה בשורת צעדים קיצונית ביותר להסתרת חלקה במשבר קיימברידג' אנליטיקה. לפיכך, הוגן שהיצרניות וספקיות הסלולר יעניקו למשתמש את החופש לבחור מה להסיר מהטלפונים שלהן.