למה סמארטפונים כל כך יקרים בימינו - ורק ימשיכו להתייקר השנה?
ניתוח של cnet מגלה את שיעור ההתייקרות של הטלפונים החכמים, שנמצא במגמת עלייה מטרידה. זאת, בעוד שולי הרווח של היצרניות הצטמצמו, ומכשיר דגל חדש כבר עולה 1,100 ויותר. מה ישפיע על מחירי הסמארטפונים הבאים שלנו, והאם יצדיק את העלות?
מחירי הסמארטפונים חוו עלייה חדה שקשה לפספס: אם לפני שנתיים המחיר הממוצע למכשיר דגל עמד על כ-750 דולר בהשקה ואף קצת פחות בשנים לפני כן, עומד כיום המחיר על 1,000 עד 1,100 דולר לדגם בסיסי. למה התייקרו הטלפונים?
- סיכום 2018 במובייל: מצלמות נשלפות ויצרניות מבוהלות
- וואן פלוס, היזהרי: הגלקסי S10 יושק בגרסה מוזלת, אך חזקה ביותר
- דלף לרשת: הגלקסי S10 פלוס במלוא הדרו
אפל, שהיתה הראשונה להשיק מכשיר במחיר שכזה, ביקשה ליצור בידול שיווקי לאייפון X, אך זו אינה הסיבה המרכזית: מחירי לא מעט מהרכיבים טיפסו בשנתיים האחרונות, ביניהם מעבדים, שבבי זיכרון ומצלמות; ייצור האייפון X כ-100 דולר יותר מייצור אייפון 8 פלוס. הבעיה הזו אינה בלעדית לאפל: סמסונג הוציאה בזמנו 244 דולר לייצור גלקסי S4, סכום שטיפס ל-308 דולר בגלקסי S8. וזאת, תוך ששולי הרווח של ענקיות המובייל נמצאים בירידה יחסית; הרווח הישיר של אפל על כל אייפון עמד על 69% באייפון 5S, וירד ל-62% באייפון X על אף שמחירו זינק (1,000 לעומת 650 דולר)
החדשות הרעות הן שהמגמה הזו צפויה רק להתרחב בשנים הקרובות, משתי סיבות: הראשונה היא כניסת טכנולוגיות הדור ה-5. הדורות הראשונים של המכשירים שיתמכו בה יהיו יקרים יותר בגלל שילוב מודמים יעודיים חדשים. הדגמים המאוחרים יותר כבר יתחילו לנצל את מה שמאפשרת מהירות הרשתות הללו, כיישומי מציאות מדומה, סטרימינג 4K זמין ועוד, מה שיצריך רכיבים מתאימים. הסיבה השנייה היא פיתוח תצורות מכשיר חדשות, כמו סמארטפונים היברידיים בעלי מסכים גמישים שמתקפלים. תצורות אלה מצריכות מזעור רכיבים כדי לשמור על משקל טלפונים נמוך, מה שמייקר את הייצור.
המגמה הזו תשפיע לא רק על מכשירי דגל יקרים, אלא גם על מכשירי הביניים למיניהם. האייפון XR נמכר כיום בכ-750 דולר, בעוד האייפון 8 (שהפך לדגם ביניים עם השקת מחליפו) עולה 7% פחות והאייפון 7 עלה 15% פחות לכשהושק מחליפו. דוגמה אף בולטת יותר היא וואן פלוס, שקנתה את עולמה בפיתוח מכשירים עם יכולות של סמארטפוני עילית ומחיר של טלפון ביניים. הדגם הנוכחי וואן פלוס 6T עולה 38% יותר מהוואן פלוס 3 מלפני שנתיים בארה"ב, ו-50% יותר בבריטניה. ניתוח שביצע אתר cnet הראה ש-11 דגמי מכשירים בשני השווקים הנ"ל התייקרו משמעותית מאז 2016. "זה המוצר החשוב ביותר בחייהם של הצרכנים", הסביר את התופעה בן ווד, אנליסט של חברת CCS. "בוודאי שהם יהיו מוכנים לשלם הפרמיה הנדרשת עבורו", מסר לאתר cnet.
כמה יתייקרו המכשירים הבאים שנקנה?
על פי הערכות IDC המחיר הממוצע של סמארטפון הגיע לכ-345 דולר השנה, עלייה של כ-10% ביחס למחיר של 2017 שעמד על כ-313 דולר בממוצע. עם זאת העלייה העיקרית תהיה במכשירי הפרימיום ולא דווקא במכשירי הביניים. הנעלם העיקרי הוא מחיר הפרמיה של הדור ה-5. על פי הערכות של וואן פלוס, מכשיר תומך דור 5 יעלה בין 200 ל-300 דולר יותר עבור הצרכן מאשר מכשיר דור 4 מקביל. בהתחשב בכך שמכשירים אלה יגיעו לשווקים רק לקראת סוף החורף הקרוב, ככל הנראה שהמחיר הממוצע שלהם יגיע לכ-1,500 דולר.
ואולם, כנראה שעדיין נוכל לרכוש סמארטפונים טובים במחירים סבירים יחסית - הודות למכשירי קטגוריות הביניים והסדרות המוזלות. הגידול בהיצע המותגים כהונור של וואווי, פוקופון של שיאומי ואפילו אסוס, וואן פלוס וסדרות A ו-J של סמסונג, עדיין יאפשר לנו להסתובב עם מכשיר איכותי חדש מבלי לקבל טלפון זועם מהבנק.