פורצי הדרך
אלפבית הפעילה בארצות הברית נשק ביולוגי למלחמה ביתושים
חברת ורילי שבבעלותה הדביקה זכרי יתוש מזן אדס מצרי בבקטריה שגורמת לעקרות בנקבות לאחר ההפריה. 15 מיליון יתושים כאלה הופצו בארה"ב, מה שגרם להדברתם ב-95% בכל אזור בו שוחררו. ואולם, ישנם מדענים שסבורים שמעשי אלפבית עלולים להמיט אסון ביולוגי לא ידוע
ורילי, חברת הבריאות הדיגיטלית של אלפבית, חשפה מיזם חדש להשמדת יתושים בקנה מידה גדול. על אף פעולה בינלאומית נרחבת, שצמצמה תפוצה של מחלות שמעבירים יתושים - עדיין נפגעים מהן מיליוני אנשים בעולם השלישי.
- מכון סיני טוען: יצרנו תינוקות משודרגים גנטית, חסינים לאיידס
- ההנעה של "מלחמת הכוכבים": חוקרי MIT הדגימו מטוס עם מנוע יונים
- פיתוח חדש: תוכנת AI שמזהה אלצהיימר שש שנים לפני הרופא
ורילי בחרה להתמקד ביתוש מזן אדס מצרי, מין פולש שהגיע לפני כמה שנים לקליפורניה, ולהכחיד אותו לחלוטין שם.
הרעיון של החברה הוא להדביק את היתושים בבקטריה שגורמת לעקרות, כך שביצי היתושות שיוטלו פשוט לא יבקעו. ורילי מגדלת במעבדותיה זכרי אדס מצרי שנגועים בבקטריית Wolbachia שגורמת לעקרות חרקים, ומשחררת אותם בקבוצות של 80,000 יתושים. לפי דיווח של סוכנות בלומברג, התהליך הזה מתבצע ללא מגע יד אדם ומנוהל בידי תוכנה ייעודית.
התוכנה מחוברת למערכת שמנתחת את המיקומים האופטימליים לשחרור היתושים, וההפצה מתבצעת מכלי רכב בנסיעה. ורילי שחררו כבר כ-15 מיליון יתושים כך, והצליחו לחסל את אוכלוסיות יתושי האדס המצרי ב-95% בכל אחד מהאזורים בהם שוחררו הזכרים הנגועים.
ואולם, ההצלחה הזו גררה ביקורת: למרות שאף אחד לא אוהב יתושים, אלה כן מהווים חלק משרשרת המזון של כל אקוסיסטם בה הם חיים. לא ברור מה תהיה ההשפעה של חיסולם וישנם ביולוגים שחוששים שנזקי הדברת היתושים יתגלו כחמורים יותר מהנזק שגורמים החרקים העוקצניים.