פרשנות מאקרו
סין ורוסיה מאחדות כוחות לכיבוש שווקי הטכנולוגיה הבאים
לחברות אמריקאיות יש סיבה לדאגה: כנס שנערך השבוע ברוסיה כלל שיתופי פעולה נרחבים בין עליבאבא וחברות רוסיות ובין קבוצות השקעות בשתי המדינות; המטרה היא להתחזק בשווקים מתפתחים בעידן מלחמת הסחר עם ארה"ב - ויתכן שהצרכן רק ירוויח מכך
שילוב כוחות חדש בין סין לרוסיה בזירה הטכנולוגית מאיים לערער את הדומיננטיות של הענקיות האמריקאיות בניסיונן להשתלט על שווקים חדשים. בחסות כנס פיתוח כלכלי שנערך השבוע בוולדיווסטוק, חתמו חברות מסין ומרוסיה על שורה של שיתופי פעולה כלכליים.
- דרקון עם גלגלי עזר: מדוע חיל האוויר הסיני יפסיד לכל יריב מערבי?
- ארה"ב מפעילה לחצים? סין ורוסיה משלבות זרועות
- טראמפ לאפל: "תעברו לייצר בארה"ב במקום בסין"
בראשם הסכם בין עליבאבא וקרן ההשקעות הרוסית הממשלתית RDIF לצד חברות טכנולוגיה רוסיות כספקית הסלולר מגפון וספקית המייל Mail.ru. הסכם בולט נוסף נחתם בין קרן השקעות רוסיה-סין לקבוצת ההשקעות הסינית Tus-Holdings המתמחה במדע וטכנולוגיה. ההסכמים משלבים שחקנים משתי מדינות שמצויות תחת לחץ כלכלי מערבי משמעותי, כסנקציות לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה ומלחמת הסחר שמנהלת סין מול ממשל טראמפ.
עבור חברות אמריקאיות כאמזון, פייסבוק, גוגל, אפל וגם סיסקו ואינטל הברית החדשה היא חדשות רעות. השווקים המערביים כבר רוויים במוצרים אמריקאיים, אך חברות הטכנולוגיה לוטשות עיניהן זה תקופה ארוכה אל מה שמכונה "המיליארד הבא" - תושבי המדינות המתפתחות בדרום אמריקה, אפריקה ומדינות דרום-מזרח ומרכז אסיה.
החברות הסיניות כבר שלחו זרועות אל המדינות השכנות להן, והחבירה לטכנולוגיה רוסית עשויה לסייע להן בפתיחת השווקים הדרום-אמריקאיים. טכנולוגיות הדור החמישי בסלולר שצפויה לספק את רוחב הפס הנדרש להצעת שירותי תקשורת מתקדמים הפכה למוקד לתחרות בין חברות תשתיות תקשורת סיניות ומערביות. יותר מכך, היא צפויה לשמש ראש גשר לאספקת שירותי דיגיטל ומחשוב רחבים יותר.
סין ורוסיה נתפסות במערב כמדינות בעלות משטרים אוטוריטריים שמתעלמים מזכויות האזרח; מוצריהן מגיעים לא אחת חמושים בדלתות אחוריות שמעניקות גישה למידע לזרועות הביון של בייג'ינג או מוסקבה. אך האמת היא שגם הדומיננטיות של החברות האמריקאיות מהווה איום לא קטן לזכויות הפרט והדמוקרטיה, כפי שהוכיחה מעורבותן השנויה במחלוקת של פייסבוק, יוטיוב וטוויטר במערכות בחירות שונות מאז 2016. ייתכן שאלטרנטיבה רצינית ממזרח היא דווקא דבר חיובי.