$
המדריך

בדיקת כלכליסט

סמסונג גלקסי Note 9: המהפכה היא לא מה שאתם חושבים

פאבלט הדגל של סמסונג כולל המון גימיקים - מרחב אחסון מוגזם בגודלו, מצלמה שאמורה לנחש מה היא רואה, סייענית חכמה שמתקשה לנחש מה אומרים לה ועט שמתפקד כשלט רחוק. אבל מעבר לגימיקים, מדובר בטלפון משובח, בעל זמן סוללה שמהווה יתרון מוחץ בשוק מכשירי העילית

ניצן סדן 08:0211.09.18
הגלקסי Note 9, פאבלט הדגל של סמסונג ומכשיר העילית הכי חשוב שלה בשני הרבעונים הקרובים, נחת לאחרונה בישראל. זהו פאבלט בעל עט נשלף שזכה בשורת שיפורים בהשוואה לקודמו - שיפורים שבוצעו כשסמסונג יודעת היטב שאין סיכוי שהקהל יתפוס אותו כמהפכני וחדשני.

 

 

לא, זה לא שסמסונג איבדה את הניצוץ. פשוט שנת 2018 קצת תקועה לה בגרון: ב-2017 השיקה את הגלקסי S8 והנוט 8, שזכו לשדרוג עיצובי בולט וזכו להתלהבות מוצדקת; ב-2019 תשיק החברה את הגלקסי S10 ותחגוג עשור לסדרת הפרימיום שלה עם חידושים רבים. הנוט 9, ביחד עם הגלקסי S9, נועדו לשמור על הגחלת עד לשנה הבאה - הם הש"ג, לא הסיירת.

 

נעים להכיר: גלקסי נוט 9 נעים להכיר: גלקסי נוט 9 צילום: ניצן סדן

 

הנוט 9 חשוב יותר מהגלקסי, משום שהאחרון פשוט נכשל; ברבעון האחרון ירדו מכירותיו למצב שלא ידעה סמסונג מאז 2013. במבט ראשון, פאבלט הדגל החדש הוא באמת מתיחת פנים מינימלית, שלא בטוח שתשנה את המצב. אבל בבדיקה מעמיקה אפשר לראות שיש לו כמה יתרונות מעניינים - בראשם אחד שהוא השיפור שהכי חשוב לכל בעל סמארטפון באשר הוא, ואני לא מגזים.  

 

עיצוב ומבנה: פרימיום סטנדרטי 

 

הגלקסי נוט 9 הוא פאבלט גדול. אחד הכי גדולים שתמצאו בשוק, עם מסך של 6.4 אינץ' -0.1 יותר משל קודמו. הוא גם קצת עבה יותר, אבל לא בצורה מורגשת. הטלפון שוקל 201 גרם, שזה נשמע הרבה - אבל גם כאן לא מורגש, בשל פיזור משקל טוב.

 

גב הטלפון. נאה, אך תופס בקלות טביעות אצבע גב הטלפון. נאה, אך תופס בקלות טביעות אצבע צילום: ניצן סדן

 

 

איכות ההרכבה מעולה, כמצופה ממכשיר פרימיום שמשתדלים לא להתפשר בו. מסגרת המסך דקה, ועדיין יש לו "מצח" - סמסונג לא נכנעה לטרנד המגרעת שבראש המסך. לגוף מסגרת אלומיניום וגב זכוכית ממוגנת, שכמו רוב המכשירים בשוק אינה כוללת ציפוי דוחה שמנוניות. התוצאה: טביעות אצבע נראות עליו בקלות, וחבל.

 

בגב ממוקם מערך הצילום העיקרי, עם שתי עדשות זו לצד זו, כמו במכשירי סדרה V של LG. זה קצת פחות אסתטי לטעמי מסידור של מצלמה מעל מצלמה, אבל מצמצם את הסיכוי שתלכלכו את העדשות בניסיון להגיע לסורק טביעות האצבע.

 

עיצוב נאה, אך לא פורץ דרך. נוט 9 עיצוב נאה, אך לא פורץ דרך. נוט 9

 

 

לצד כפתורי ההפעלה והווליום תמצאו את הטעות המעגלית של סמסונג - כפתור ייעודי להפעלת הסייענית החכמה ביקסבי - ולא, אי אפשר להגדיר לכפתור הזה תפקודים אחרים. חבל, אני בטוח שהייתם שמחים לכפתור שמפעיל את המצלמה, או מפעיל קיצור דרך לאיזו קבוצת ווטסאפ. בסך הכל, הנוט 9 הוא טלפון נאה, שלא נראה מיושן אך גם לא כולל שום ייחוד אסתטי. יש לו את הסטייל שלו, שהיה חריג לפני כמה שנים וכיום כבר אומץ בידי כל יצרנית פאבלטים.

 

תצוגה וממשק: דואט של מסך ועט

 

אם יש דבר אחד שסמסונג עושה נהדר, זה מסכים: לנוט 9 יש תצוגה באיכות מעולה, שנשענת על פאנל סופר AMOLED ברזולוציית 2,960 על 1,440 פיקסל. למסך בהירות מקסימלית של יותר מ-650 ניט, מה שמספיק כדי להביס גם את שמש הצהרים ולאפשר קריאה תחת תאורה ישירה. זה מסך בהיר ביותר; למעשה, רק לאייפון X ול-G7 של LG יש מסכים בהירים משל הנוט החדש.

 

תצוגה מצוינת, גם תחת תאורה ישירה תצוגה מצוינת, גם תחת תאורה ישירה צילום: ניצן סדן

 

 

בפינת השלדה תמצאו נדן ממנו נשלף ה-S-Pen, עט הנוט הייחודי למכשירי סמסונג. בניגוד לקודמיו, הפעם העט כולל חיבור בלוטות' שמשפר את דיוק הכתיבה וגם הופך את העט למעין שלט רחוק, לצורך הפעלת המצלמה (אם ייצבתם את הטלפון היטב או הבאתם חצובה) או שליטה במצגת, אם חיברתם את הנוט למסך חיצוני. אלה גימיקים נחמדים.

 

העט המשופר, מעל לתא האחסון שלו העט המשופר, מעל לתא האחסון שלו צילום: ניצן סדן

 

 

ממשק יישומי העט השתפר ותמצאו בו יכולת תרגום טקסט כשעוברים מעליו אה-לה-קוויקשנרי, יכולת הגדלת פרטים בתצוגה, צילומי מסך, כתיבת הערות על כל יישום ועוד. ודוגרי, זה כיף. סמסונג הצליחה לקשור היטב בין המכשיר והעט שלו, ולא קשה להתרגל לעבוד כך.

 

מימין: תרגום סימולטני, זכוכית מגדלת מימין: תרגום סימולטני, זכוכית מגדלת צילום: ניצן סדן

 

 

העט נטען בתוך הגוף, ולוקחת לו בערך חצי שעה להגיע לטעינה מלאה, אך קצת קשה לדעת לכמה זמן תספיק הטעינה הזאת: הוא יכול לכתוב גם ללא הסוללה, כמו העטים של סדרות הנוט הקודמות - ולא ברור כמה לחיצות תספיקו ללחוץ עליו לפני שתצטרכו להחזירו לטעינה. זה גם לא באמת משנה; הרי גם כך נמצא העט רוב הזמן בתוך הנדן שלו. כמו הטלפון, גם העט עצמו עמיד במים ואבק בתקן IP68.

 

אבל בעוד העט מזכה את הנוט 9 בנקודות בתחום הממשק, הסייענית החכמה ביקסבי ממשיכה לאכזב. כן, היא עדיין לא דוברת עברית וכן, האנגלית גם האנגלית שלה עדיין לא מוצלחת. היא תנסה לענות על השאלות שלכם, תיכשל ואז תציג תוצאות חיפוש ותציע לכם לשתף אותן - כאילו שזה משהו שבני אדם אשכרה עושים ("היי, חבר'ה! תראו מה חיפשתי בגוגל!" - מתי שמעתם את המשפט הזה לאחרונה?). ולעיתים קרובות תציע לכם שאלות המשך - הכל כדי שתדברו איתה עוד קצת. נתתי לה צ'אנס, אך פרט להמלצות על אפליקציות (שכבר התקנתי, גברת ביקסבי, להבא בידקי לפני שאת מציעה) ודיווחי מזג אוויר לא קיבלתי ממנה דבר.

 

 

מכשיר הנוט 9 באירוע חשיפתו מכשיר הנוט 9 באירוע חשיפתו

 

 

מי בכלל צריך את ביקסבי? סמסונג; החברה זקוקה לסייענית חכמה שתתפקד כממשק אינטגרלי במוצרים כמקררים וטלוויזיות כשהסמארטפון מתפקד כשלט; בלעדיה, תתקשה להציג את המוצרים הללו כתחרות ראויה בעידן אינטרנט הדברים. מי לא צריך את ביקסבי? בהתחשב ביכולותיה הנוכחיות - אתם ואני.

 

מצלמה: החיישנים נהדרים, והתוכנה החכמה?  

 

לגלקסי נוט 9 יש מערך צילום כפול שנשען על זוג חיישני 12 מגה-פיקסל, האחד בתצורה מודולרית, שמשנה את מפתח הצמצם בהתאם לתאורה. כן, בדיוק כמו של הגלקסי S9. איכות התמונה מעולה, והיא מהטובות ביותר בתנאי תאורה סטנדרטיים.

 

צילום סטנדרטי צילום סטנדרטי צילום: ניצן סדן

 

 

המצלמה מתמודדת היטב גם עם צילום בתקריב, עד לרמה של מאקרו ממרחק של כשלושה ס"מ. הזום המובנה בה מאפשר מינימום אבדן פרטים. זה עובד לא רע, כל עוד אתם בסביבה מוארת ואוחזים את הטלפון בצורה יציבה במיוחד. אחרת, לא הייתי ממליץ על צילום בזום, בכלל.

 

צילום בזום צילום בזום צילום: ניצן סדן

 

 

צילום בחושך קצת פחות מרשים; הפריים אמנם מואר, אך יש פרטים שהולכים לאיבוד. ואולם, עם קצת עיבוד עדיין אפשר להפיק תמונות אסתטיות מאוד. למצלמת הסלפי יש חיישן של 8 מגה-פיקסל ורכיבי עיבוד תמונה שמספקים איכות מצוינת. חובבי הסלפי לא יתאכזבו.

 

הנוט 9 זכה לשדרוג תוכנה משמעותי, שנועד לאפשר לבצע יותר פעולות בעזרת המצלמה. לתוכנה שלה שודכה אפליקציית ביקסבי ויז'ן - מנוע זיהוי עצמים שמאפשר לשמור טקסט שקראתם בספר, לגגל מוצרים ועוד. כלומר, הוא אמור לאפשר זאת. למשל, הנה קטע מספר שפיספס את הכותרת, או חתול ג'ינג'י מפואר שהוגדר כסוג של יין. לאחר כמה ניסיונות, אכן זוהה כחתול. תודה, ביקסבי; אני תמיד מתבלבל בין חיות מחמד ומשקאות מבוססי ענבים. זה חביב, אך נראה בוסרי מכדי להיות שימושי. עוד גימיק לרשימה ותו לא.

 

מימין: ניסיון ראשון - ביקסבי ויז'ן לא מבינה מה היא רואה; ניסיון חמישי - ביקסבי מחליטה שהחתול הוא סוג של יין; ניסיון שמיני - הוא אכן מזוהה כחתול מימין: ניסיון ראשון - ביקסבי ויז'ן לא מבינה מה היא רואה; ניסיון חמישי - ביקסבי מחליטה שהחתול הוא סוג של יין; ניסיון שמיני - הוא אכן מזוהה כחתול צילום: ניצן סדן

 

 

מולטימדיה ואפליקציות: המסך מנצח

 

המסך של הנוט 9 הוא תענוג בכל הנוגע לעושר הצבעים, חדות העצמים והניגודיות. מי שמרבה לצפות בסרטים או לשחק במשחקי מובייל יהנה ממנו מאוד. גם בחזית האודיו חל שיפור: רמקול הנוט 9 חזק בהרבה משל הנוט 8, וגם משל רוב המתחרים. איכות הצליל טובה, אך קצת שטוחה בווליום גבוה.

 

כבר הזכרתי את העט של סמסונג  - ועתה אראה לכם מה אפשר לעשות איתו. אפליקציית PENUP של סמסונג נבנתה עבור ציור בעט על מסך המובייל - ואפשר לעשות בה הרבה מאוד. למשל, לקחת תמונה קיימת ולצבוע אותה מחדש כרישום ידני, להוסיף אפקטים ולשתף עם קהילת היוצרים של פנאפ.

 

אפליקציית פנאפ של סמסונג אפליקציית פנאפ של סמסונג צילום: ניצן סדן

 

 

חבל שאין לה הרבה משתמשים; היה ממש מגניב אם סמסונג יכלה לשלב את ממשק העט עתיר האפשרויות באינסטגרם, למשל. אני מכיר הרבה יוצרים מוכשרים שהיו עושים מזה מטעמים ומפיצים למיליוני עוקבים מרוצים.

 

לנוט 9 יש הרבה מאוד אפליקציות מותקנות מראש, הרבה מדי אם תשאלו אותי. תמצאו בו יישומי פתקים, סנכרון למחשוב לביש מתוצרת סמסונג, אפליקציית כושר אסתטית ועם די הרבה אימונים ועוד.

 

מימין: אפליקציית כושר עשירה באימונים, פורטל יישומי סמסונג מימין: אפליקציית כושר עשירה באימונים, פורטל יישומי סמסונג צילום: ניצן סדן

 

 

אך לצידן, תמצאו יישום ייעודי לתמיכה ושאלות נפוצות, חנות אפליקציות ייעודית ומיותרת ואפליקציה לסידור משחקי מובייל - בה לינק להתקנת פורטנייט למובייל. נו, באמת, סמסונג; למה להחביא כותר כל כך אהוב בתוך אפליקציה שאיש לא יפתח? והבעיה היא שכולן פועלות ברקע, ומשפיעות על הסוללה - ובכל אחת אליה תיכנסו תציע לכם סמסונג לקבל מידע שיווקי (או במילה אחת, ספאם).

 

ביצועים וזמן סוללה: לא רואה מטען

 

מתחת למכסה המנוע תמצאו את מעבד האקסינוס 9810 החזק של סמסונג, שמקביל בביצועיו ל-845 של קוואלקום ואף עוקף אותו קצת בסיבובים. לפאבלט יש זיכרון פעולה של 6 גיגה-בייט ומרחב אחסון גדול של החל מ-128 גיגה-בייט, ועד 512 גיגה - חצי טרה-בייט - לגרסה היקרה ביותר.

 

סוגיית מרחב האחסון היא קצת גימיקית; הרי גם לדגם הבסיסי יש חריץ לכרטיס זיכרון, שמאפשר להוסיף לו עד 512 גיגה-בייט. מי בכלל צריך טלפון עם אחסון של חצי טרה עד טרה בעידן הענן? מרגל שגנב תוכניות סודיות של כור אטומי ניסיוני ורוצה להעביר אותן ממדינה למדינה תוך שמירה על דממת אלחוט?

 

נוט 9 והעט שלו נוט 9 והעט שלו צילום: ניצן סדן

 

 

לא, לא זה היתרון הגדול של הנוט. הוא טמון במשהו שאנחנו לא חושבים עליו בשוטף - למרות שמעצבן אותנו לפחות פעם ביום: סמסונג נתנה לפאבלט שלה סוללת 4,000 מיליאמפר-שעה, חזקה בהרבה מסוללת הנוט 8 או הגלקסי S9 פלוס. בשימוש סביר היא תספיק לכם לכמעט יומיים - ובשימוש אינטנסיבי, ליותר מיום. זה נהדר כשמסתובבים הרבה; לקחתי את הנוט 9 לריצת ניווט לילית, אחרי יום שלם בו עבדתי איתו, וכשהגעתי למיטה וכיוונתי בו שעון מעורר, הסוללה היתה על 21%. זה טלפון שבמונחים של ימינו, לא רואה מטען.

 

 

פאבלט לטווח ארוך פאבלט לטווח ארוך צילום: ניצן סדן

 

 

מדובר ביתרון חשוב מאוד: הרי אין משתמש שלא רוצה זמן סוללה ממושך יותר. לרוב הטלפונים בקטגוריה יש סוללות של 3,300 מיליאמפר-שעה ומטה, כשהחריג היחידי שנמכר בארץ הוא ה-Mate 10 pro המצוין של וואווי. לו יש סוללת 4,000 מיליאמפר-שעה, וגם מסך קטן ב-0.4 אינץ' משל הנוט החדש. ואולם, הטלפון של סמסונג מצליח להחזיק יותר זמן ללא טעינה, בשל יתרונות תוכנה. לוואווי יש הרבה אפליקציות מובנות שפועלות ברקע וצורכות אנרגיה. גם לסמסונג יש כאלה, אך פחות והן ככל הנראה קצת יותר יעילות.

 

ההבדלים בזמני הסוללה של השניים די זניחים, אך מרשים שסמסונג הצליחה להשיג ביצועים שכאלה עם מסך גדול יותר. גם זמן הטעינה מהיר מאוד: הצלחתי לטעון מ-0 ל-30% תוך קצת יותר מחצי שעה.

 

סיכום ואלטרנטיבות

 

הגלקסי נוט 9 אינו מהפכני וזו עובדה. אין בו שום וואו ספציפי, שום נקודה שתמשוך את הגאדג'טיסטים שרצים לשדרג בכל פעם שיוצא משהו חדש - בטח במחירו, שמתחיל ב-4,000שקל. גם כל בעל פאבלט מהשנה האחרונה לא ימצא בו שיפור מהותי שיצדיק את ההוצאה. יש אלטרנטיבות לנוט 9, לא חסר, וכולן זולות ממנו: ה-V30 של LG, ה-Mate 10 pro של וואווי וכמובן הנוט 8 של סמסונג עצמה. אם בידיכם טלפון כזה, הנוט 9 יהיה הוצאה מיותרת.

 

אבל הנוט 9 מציע משהו הרבה יותר אוניברסלי: זמן סוללה של יומיים, במכשיר עם מסך גדול מאוד. ישנם הרבה סוגים של חובבי מסכים גדולים: גיימרים על טהרת המובייל, קשישים שלא רואים היטב, מנהלים שמרבים לקרוא מסמכים מהמובייל או נמצאים הרבה בחו"ל ועוד. וכולם צריכים טלפון שיחזיק כמה שיותר גם בלי מטען ושקע צמוד. כולם צריכים את הנוחות שמספקת סוללת 4,000 מיליאמפר-שעה.

 

 

 

בשורה התחתונה, הנוט 9 כולל קצת גימיקים שאתם לא צריכים, קצת שיפורים שיש למתחרים ויתרון גדול אחד בתחום זמן הסוללה. אם זהו האלמנט הכי חשוב עבורכם, הנוט 9 יפתיע אתכם לטובה. אולי כדאי להמתין כמה חודשים עד שהמחיר ירד קצת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x