$
המדריך

בדיקת כלכליסט

סוני Xperia XZ2: הסמארטפון שהופך את הלילה ליום

למכשיר העילית החדש יש רק מצלמה אחת בגבו, אך ביכולתה להפיק תמונות חדות ובהירות גם בחשכה. בנוסף, המסך שלו קריא גם תחת אור השמש וביכולתו לסרוק עצמים ואנשים בתלת ממד. חבל רק שיש בו צ'טבוט מעצבן ולא מעט אפליקציות מיותרות

ניצן סדן 09:3321.06.18

 


 

 

סוני תמיד היתה שחקנית מורגשת בשוק המובייל; גם כשמכירותיה לא גירדו את של סמסונג, אפל ו-וואווי. היה לה סטייל, למכשיריה היה אופי. יכולתם לזהות מרחוק את מכשירי האקספריה, בצורתם המונוליתית והמרובעת והסגנון הכהה והבזלתי.

 

 

לאחרונה החליטה סוני שזהו, שוק המובייל הוא בריכת ברקודות, לא מקום ראוי לברבורים השחורים שלה - וצפויה להתמקד יותר בפעילות התוכן והפלייסטיישן ופחות במרדף אחר צמרת טבלת המובייל. אבל יש למכשיריה קהל אוהב, שעבורו השיקה בתחילת השנה סמארטפונים חדשים בסגנון חדש. הראשון שבהם שנחת בישראל, ה-Xperia XZ2, הגיע לבדיקה מעמיקה במערכת "כלכליסט". ממצאיה מראים שלסוני יש מה ללמד את המתחרות על צילום ומציאות מוגברת - אך שגם לה יש דבר או שניים ללמוד.

 

נעים להכיר: סוני אקספריה XZ2 נעים להכיר: סוני אקספריה XZ2 צילום: ניצן סדן

 

 

עיצוב ומבנה: נדנדת הזכוכית

 

סוני בחרה עבור ה-XZ2 עיצוב חדש, שהיווה שבירה חדה מהסטייל של מכשיריה בחמש השנים האחרונות: צורת הסמארטפון הנוכחי פחות ייחודית ומזכירה את מכשירי HTC (אם לדייק, את של ה-8x מ-2012): גב קמור מזכוכית גורילה גלאס עמידה - שתופסת טביעות אצבע בקלות) - בעל מסגרת אלומיניום בה מוטמעים שני רמקולים.

 

 

גב ה-XZ2. זכוכית, הפעם במבנה מעוגל גב ה-XZ2. זכוכית, הפעם במבנה מעוגל צילום: ניצן סדן

 

 

גודל הטלפון מצוין: המסך, 5.7 אינץ' גודלו, מאפשר להגיע בקלות לכל נקודה ביד אחת; והגב הקמור יושב היטב ביד - הוא גם אינו חלקלק, מה שמצמצם את הסיכוי לנפילות. המכשיר קצת כבד (198 גרם) ביחס לגודלו, אך אין זה מפריע לשימוש. אמנם למכשירי וואווי, אפל, סמסונג והאחרות יש מסך שמכסה יותר מהחזית, אך ה-XZ2 עדיין נראה לא רע לידם, גם אם קצת פחות חדשני.

 

 

נוח מאוד לאחיזה נוח מאוד לאחיזה צילום: ניצן סדן

 

 

אבל הסטייל הזה מגיע עם מחיר, בדמות טעות הנדסית מעצבנת: דגמי סוני קודמים היו בעלי סורק טביעת אצבע שמשולב בכפתור ההפעלה בדופן הטלפון. ה-XZ2, לעומתם, קיבל אחד בכפתור ייעודי בגבו. והיכן מיקמו אותו? בצמוד לעדשת המצלמה. והיכן נמצאים שניהם? בדיוק היכן שנחה אצבעכם כשאתם מחזיקים את הטלפון. התוצאה היא עדשה מלאה טביעות אצבע - מתכון בדוק לתמונות מטושטשות. סמסונג חטאה בעיצוב כזה בעבר, ולמדה מהטעות. כנראה שסוני צריכה היתה לבדוק בעצמה.

 

 

האצבע שלי לפני רגע לכלכה את המצלמה האצבע שלי לפני רגע לכלכה את המצלמה צילום: ניצן סדן

 

 

לעיצוב החדש יש עוד בעיה קטנה: כשהגב קמור, שטח הפנים שלו שנוגע במשטח (למשל, שולחן) קטן יותר, והמכשיר מתנדנד כשלוחצים על המסך. בתור מי שמשתמש במכשיר לעיתים קרובות בצורה האמורה, זה לא נוח במיוחד. בדומה לכל מכשירי העילית בשוק (למעט הוואן פלוס 6) גם הוא עמיד במים ואבק ומסוגל אף לצלם מתחת למים.

 

תצוגה וממשק: הטלפון שאהב לצ'טט

 

המסך מציג איכות צבע מרשימה, אותה ניתן לכוון לתצוגה בסיסית, תצוגה טבעית (למשל, עבור גרפיקאים שרוצים לצפות בחומרי גלם ללא הדגשות) ותצוגה בה מובלטים הגוונים. זהו אחד המסכים הטובים שבנמצא, בעל טווח דינמי רחב (HDR( ובהירות מרשימה מאוד; בבהירות מקסימלית, ה-XZ2 קריא לגמרי תחת שמש צהריים ישראלית. הרזולוציה עומדת על 2,160 על 1,080 פיקסל, בדומה לשל רוב המתחרים.

 

 

איכות תצוגה נהדרת איכות תצוגה נהדרת צילום: ניצן סדן

 

 

ממשק האנדרואיד של סוני טיפה מיושן, ואינו כולל יכולת הצגת מגירת אפליקציות בסווייפ מתחתית המסך, אך הוא עדיין נוח ויעיל. אני לא יודע למה בחרה סוני להשתמש ב-swiftkey כמקלדת ברירת מחדל, אבל אני מקווה בשבילה שזה הכניס לה הרבה כסף. זו אפליקציית מקלדת עם המון אפשרויות, יכולות התאמה אישית - וכדי לכבות את המיותרות שבהן (כולן, לטעמי), צריך לצלול למעמקי תפריטים ערטילאיים. אישית, אני סבור שאין יישום שקריטי שיעבוד בפשטות יותר ממקלדת. בהתחשב בכך שהמשתמש הממוצע לא בהכרח ילך ויחפש לו מקלדת נורמלית בחנות גוגל, הבחירה של סוני שגויה בעיני.

 

 

מימין: תכונת השתקת המכשיר, המקלדת המעצבנת והצ'טבוט מימין: תכונת השתקת המכשיר, המקלדת המעצבנת והצ'טבוט צילום: ניצן סדן

 

 

עוד רכיב ממשק שאיני מבין את פשרו Xperia Assist, מערכת שנועדה לשפר את ההתאמה האישית של המכשיר למשתמש. חלק מהכלים בה שימושיים ומאפשרים לקבוע פקודות מאקרו (למשל, מצב "לילה" בו לא נשמעות התראות כשהולכים לישון). אחרים הם פשוט ריכוז של תכונות קיימות כחיסכון מוגדל בסוללה תחת מרכז נפרד. אבל ל-ל Assist יש גם צ'טבוט מובנה שיספק לכם הצעות ורעיונות לדברים שכדאי לעשות, כמו להתקשר למישהו שסיננתם. אני יודע שסיננתי אותו, צ'טבוט, אל תנדנד לי.

 

 

בכחול: תשובות אפשריות. חסרה: האפשרות "בחיאת, עזוב אותי בשקט" בכחול: תשובות אפשריות. חסרה: האפשרות "בחיאת, עזוב אותי בשקט" צילום: ניצן סדן

 

 

בנוסף, צ'טבוט הוא לא דרך נוחה לתפעל דברים בסמארטפון; אני דווקא אוהב את השיטה הרגילה - בה אני לוחץ על אייקון וקורים דברים, גם בלי שכתבתי אותם כמו בקווסט משנות השמונים.

 

מצלמה: לילות כימים

 

ל-XZ2 יש מצלמה בעלת עדשה אחת בגבו, למרות שלכל מתחריו יש שתיים; את תצורת המצלמה הכפולה שמרה סוני לדגם הגדול והיקר יותר, ה-XZ2 Premium. זה לא שהמצלמה של ה-XZ2 שבידי היא רעה; למעשה, איכות הצילום משובחת, גם בתאורה בעייתית ובתנועה, אך קצת קשה למכור יכולות צילום מעולות כשלמתחרה יש כפול משלך.

 

 

צילום יום בסביבה מוארת צילום יום בסביבה מוארת צילום: ניצן סדן

 

 

למצלמה יש חיישן של 19 מגה-פיקסל, עם ייצוב תמונה שאינו אופטי כי אם אלקטרוני (מזיז את התמונה, לא את החיישן עצמו), אך עדיין כזה שמפיק תמונות חדות מאוד. המצלמה מפיקה תמונות באיכות מעולה ביום - אך זוהרת באמת כשהלילה יורד: ביצועיה בחשיכה הם מהטובים ביותר שראיתי.

 

 

צילום במקלט חשוך צילום במקלט חשוך צילום: ניצן סדן

 

 

מצלמת הסלפי היא בעלת חיישן של 5 מגה-פיקסל ומפתח צמצם של f/2.2. גם לה ייצוב לא רע, אך ביצועיה בינוניים מאוד, בעיקר בתאורה חלשה. צילום הווידאו סביר ולא יותר, למרות מערכות זיהוי עצמים בתנועה. ייצוב התמונה שעבד כל כך טוב בסטילס פחות מרשים פה.

 

 

מולטימדיה ואפליקציות: אבא, תראה! אני ראש מרחף!

 

יכולות המדיה של הסמארטפון מרשימות בתחום הווידאו: המסך המעולה מסוגל להבליט היטב צבעים - מרקעים במשחקי מובייל ועד לכחול של פייסבוק. בתחום האודיו, התוצאה פחות אחידה: לרמקולים עוצמה גבוהה ואיכות טובה מאוד, אך השמע באוזניות מוגבל בעוצמתו - הצליל הדוק, אך שטוח וחלש יחסית. זה לא טלפון למי שאוהב להאזין למוזיקה בווליום מפוצץ.

 

ל-XZ2 יש מערכת רטט לא שגרתית: ביכולתה להעביר רמות רטט רבות, מה שיכול לשדרג את החוויה במשחקי אקשן או בצפייה בסרטים. ואולם, למערכת אין דרך לדעת בצמוד לאיזה תוכן היא פועלת. היא היתה מצוינת כששיחקתי במשחק מירוצים נחמד, אבל קצת לא קשורה כשצפיתי בסרטון סטנד-אפ של ג'ורג' קארלין. וכדי לכבות אותה, צריך לצלול לתפריט ההגדרות הראשי - לא משהו שנחמד לעשות באמצע הצפייה.

 

סריקת הפנים ב-XZ2 סריקת הפנים ב-XZ2 צילום: רפאל קאהאן

 

 

סוני העמיסה את הסמארטפון באפליקציות רבות - נגן אודיו מוצלח ונוח, נגן וידאו סביר, ושלוש אפליקציות של אמזון - החנות הראשית, אמזון פריים וקינדל. לצידן, תמצאו בו את Lounge, פורטל הורדות מיותר שפועל ברקע ללא סיבה, אפליקציית סנכרון לפלייסטיישן (מיותרת אף היא, למי שאינו בעל אחת כזו), ומספר אפליקציות אפקטים לצילומים - חלקן מציגות סצנות של דינוזאורים במציאות מוגברת, למשל. בדגמים הקודמים הובנו היישומים הללו באפליקציית המצלמה, כך שלא ברור לי למה החליטה סוני להוציא אותן משם. המיוחדת ביותר היא אפליקציה לסריקה תלת ממדית של עצמים ואנשים. סוני הציגה בעבר את היכולת הזו, וגרסתה החדשה מציגה תוצאות מרשימות מאוד (בין השאר, ביכולתה לסרוק מנות בארוחה). הבעיה היא שהסריקה עצמה לא נוחה ומצריכה התעסקות.

 

ביצועים וזמן סוללה: חם ונעים

 

כמו לכל סמארטפוני העילית של השנה (למעט מכשירי וואווי, אפל וכמה גרסאות של סמסונג), מריץ גם ה-XZ2 את מעבד הסנאפדרגון 845 הזריז של קוואלקום. יש לו זיכרון פעולה של 4 גיגה-בייט ומרחב אחסון של 64 גיגה. למרות כל תוספות הממשק והאפליקציות המובנות, הטלפון רץ בצורה חלקה מאוד - יישומים מותקנים ועולים במהירות. גב הטלפון מתחמם באופן מורגש, אם כי לא ברמה שמפריעה לשימוש. זמן הסוללה סביר ועומד על כיום וחצי, בדומה למתחרים. לטלפון יש טכנולוגיית טעינה מהירה שמאפשרת למלא 30% תוך פחות מעשרים דקות.

 

סיכום ואלטרנטיבות

 

מה אומר ומה אגיד, סוני יודעת לבנות טלפונים נהדרים ולמעט הצ'טבוט וריבוי האפליקציות, אין לי מילה רעה לומר על פנים הטלפון. הבעיה היא מבחוץ: השפה העיצובית החדשה של סדרת אקספריה אינה לטעמי, והיא אולי יפה מאוד, אך קצת פחות פונקציונלית (ר' סוגיית הטלפון המתנדנד). ביצועי המכשיר מצוינים, הוא נוח לשימוש ברוב המקרים והמצלמה באמת משובחת. ה-XZ2 עולה 2,900 שקל והוא מומלץ למי שמחפש סמארטפון עילית אבל לא אוהב את טרנד המסכים הענקיים. המתחרה הקשוח ביותר שלו צפוי להיות הגלקסי S9, בעל מסך מעט יותר גדול וגוף קטן יותר, שגם עולה כ-300 שקל פחות. האקספריה, לעומתו, מציג ביצועי צילום דומים ביום וטובים יותר בלילה, כך שמי שהמצלמה היא שיקול מרכזי עבורו, צפוי להעדיף את הטלפון של סוני.

 

ציון כלכליסט 8

 

מערכת הפעלה: אנדרואיד 8.1.1 || גודל מסך: 5.7 אינץ' || רזולוציה: 2,160 על 1,080 פיקסלים || מצלמה ראשית: 19 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 5 מגה-פיקסל || מעבד: 8 ליבות, ארבע במהירות 2.8 גיגה-הרץ וארבע במהירות 1.7 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 4 גיגה-בייט || נפח אחסון: החל מ-64 גיגה-בייט || החל מ-2,900 שקל || משקל: 198 גרם 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x