IFA 2018
מסך החלומות: מי רוצה טלוויזיית 8k בעשרת אלפים דולר?
תערוכת האלקטרוניקה IFA, שנפתחת בימים אלה באירופה, היא חגיגה לחובבי המסכים. חברות כסמסונג ו-LG יציגו בה טלוויזיות דקות, ענקיות וחכמות מתמיד. מה זה בכלל 8K, מה זה נותן לצרכן והאם שווה את הכסף?
תערוכת הטכנולוגיה IFA נפתחת בימים אלה בברלין; היא הגדולה מסוגה באירופה, ויוצגו בה סמארטפונים, מחשבים, מכשירים חכמים ביתיים וטלוויזיות. ואלו טלוויזיות מדהימות: שתיים מהן נחשפו, של סמסונג ושל LG, והתהדרו במסכים ענקיים של 65 ו-88 אינץ', באיכות תצוגה חדשה ובמחיר של החל מעשרת אלפים דולר.
- חדש מסוני: אקספריה XZ3, מכשיר דגל עם מסך שגולש לשוליים
- מה תחדש גוגל בגרסה הבאה של אנדרואיד לשעונים חכמים?
מילת הבאז הכי לוהטת בתחום היא 8k - רזולוציית התמונה החדשה שהחברות מקוות להביא לכל בית. מה זה, למה זה טוב ומדוע זה כל כך יקר?
מה זה בעצם 8k?
הכוונה היא לאיכות תצוגה גדולה פי ארבעה מ-4k, שבעצמה היתה פי ארבעה מ-Full HD. כשסופרים פיקסלים, מקבלים במסך 8k הרבה מאוד: 7,680 על 4,320 מהם - 33 מיליון . אפשר לקבל כך איכות תמונה כל כך גבוהה, שתיראה טובה יותר מהמציאות. כשצופים במשחק כדורגל, הרבה פרטים מטושטשים בגלל שאנחנו מתמקדים בשחקנים ובכדור. מסך ברזולוציה כזאת יוכל להציג כל פינה בפריים באיכות מדהימה. חוויית צפייה בסרטי טבע תוכל להיות אפילו מרשימה יותר: כל ענף, כל עלה, כל שערה בשפמו של אריה - הכל יוצג בצורה חדה, בולטת ומרהיבה.
על אילו טלוויזיות אפשר לצפות באיכות כזו?
בשלב זה, אין הרבה מהן: השבוע נחשפו טלוויזיית 65 האינץ' של סמסונג, טלוויזיית 88 האינץ' של LG, הגדולה ביותר בינתים ובשוק זמינה טלוויזיית 8k שארפ בגודל 70 אינץ', שהושקה עוד לפני כמה חודשים. מטבע הדברים, בתקופה הקרובה נוכל לראות עוד דגמים מבית חברות אחרות. המחיר פראי לחלוטין: החל מעשרת אלפים דולר.
מה עוד מקבלים במחיר הזה?
הטלוויזיות של ימינו הן הרבה יותר מסתם מסכים גדולים מאוד. אפיקי הפיתוח בתחום הזה מתחלקים לארבעה תחומים: תצוגה, עיצוב, צליל וממשק.
עניין התצוגה די ברור: לכל טלוויזיה מתקדמת יש פאנל שמאיר את המסך ומשפיע על איכות התמונה. ישנן כמה טכנולוגיות מובילות. למשל OLED, כלומר דיודות אור אורגניות, שמאפשרות ניגודיות גבוהה מאוד. אתם מכירים אותה; היא הבסיס לרבים ממסכי הסמארטפונים שבכיסכם. לסמסונג יש טכנולוגיה קצת שונה שנקראת QLED, ונשענת על רשת רכיבי הארה קטנים ביותר, שמאפשרים להציג צבעים בצורה עשירה במיוחד. טכנולוגיה ותיקה יותר היא LCD, המבוססת על רשת גבישים שדרכם עובר האור. היא מתאפיינת בטווח צבעים מוגבל יותר, אך זולה ומאפשרת בניית מסכים במחיר נגיש.
סוגיית העיצוב נכנסה לתמונה כשהיצרניות קלטו שאנשים לא משדרגים את הטלוויזיות שלהם בתכיפות גבוהה - ושצריך לתת להם סיבה טובה יותר לעשות זאת מאיכות צבע ותמונה. כך נולדה תפיסת "הטלוויזיה כרהיט": מסכים דקים במיוחד, שעוביים מתקרב לזה של תמונות ממוסגרות. לטלוויזיות הללו יש גימורי זכוכית, אלומיניום ואפילו עץ - הכל כדי שתכניסו אותן הביתה.
פיתוחי הצליל הם אתגר הנדסי גדול: לא קל להכניס רמקולים איכותיים בעלי טווח צליל גדול לתוך מכשיר כל כך דק. החברות הגדולות שילבו מקרני קול ומעבדי אודיו מתקדמים מאוד במסכים שלהן, כדי שנוכל לקבל חוויה שמתיימרת לתת אפקט של קולנוע ביתי. כמובן שהטלוויזיות הללו לא מסוגלות להחליף סט של רסיבר ורמקולים מקצועיים, אך מדובר בציוד שמחירו מגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים.
ואת הטוב ביותר שמרנו לקינוח: הממשק. כל הטלוויזיות החדשות הן חכמות - כלומר, מתפקדות כפלטפורמה עבור שירותי תוכן, מידע ואפליקציות. בדיוק כמו הסמארטפון שלכם. כדי להבטיח שימוש נוח, שולבו בטלוויזיות רבות רכיבי הפעלה קולית. ניתן לבקש מהטלוויזיה לעבור לערוץ ספציפי, להציג עדכון חדשות, מזג אוויר ועוד. החברה שמרוויחה מכך הכי הרבה היא גוגל; אסיסטנט, הסייענית החכמה שלה, מגיעה ליותר ויותר טלוויזיות, וכך לומדת ענקית הפרסום במה אתם אוהבים לצפות ולמכור את המידע למפרסמים. בנוסף, יש לטלוויזיות אינטגרציה עם סמארטפונים, שמאפשרת להשתמש בהם כשלט רחוק.
נשמע טוב. אבל איפה הקץ'?
גם אם מסתכלים מעבר למחיר, שללא ספק שמיועד כרגע רק לעשירים ופריקים של טכנולוגיה חדשה, יעבור זמן מה עד שימומש הפוטנציאל של מסכי ה-8k. זה שהמסך יודע להציג כל כך הרבה פיקסלים לא אומר שכל שידור שיגיע אליו יוצג כך. נכון להיום אין כמעט חברות שמייצרות תוכן ב-8k, כך שרוב מה שתראו בטלוויזיה היוקרתית יהיה תוכן ב-2k או 4k. אפילו נטפליקס, שכל סרטיה וסדרותיה מוצגות באיכות מעולה, עוד לא התחילה לצלם ב-8k.
בן ווד, סמנכ"ל בחברת המחקר CSS, הסביר ל-CNBC ששידור באיכות 8k יחייב רוחב פס עצום, שלתשתיות התקשורת הקיימות פשוט אין - ויהיה על הספקיות להשקיע הון עצום כדי לשנות את זה. לפיכך, כנראה שתוכני 8k יגיעו אלינו רק עם פריסת רשתות דור חמישי, שיאפשרו העברת נפחי מידע עצומים בהשוואה למקובל כיום. מתי יגיעו תשתיות כאלה לתפוצה עולמית? תוך שנתיים-שלוש, אומרות ההערכות הכי אופטימיות. ומתי לישראל? קשה לדעת, אבל כנראה שהרבה יותר מאוחר.
אז מה מקבל מי שקנה טלוויזיית 8k?
כרגע, בעיקר מסך איכותי ביותר שהוא גם רהיט נאה בסלון - ואת היכולת לספר לכולם שקנה טלוויזיה במחיר של מכונית משומשת. אני סבור שאין סיבה לשדרג טלוויזיה לפורמט חדש לפני שיש מספיק תכנים שיאפשרו ליהנות ממנו בצורה מלאה.
לוגית, הגיוני שזה יעבוד הפוך: מוצרים חדשים יושקו במחיר זול, שיעלה ככל שניתן יהיה להפיק מהם יותר ערך. אבל העולם לא עובד ככה וחברות צריכות לממן את תהליכי הפיתוח והייצור - ולכן הטלוויזיות הללו כל כך יקרות. ואולם, חברת המחקר קאונטרפוינט סבורה שיש שוק למוצרי ה-8k כבר כיום - ושכרבע מיליון טלוויזיות כאלה יישלחו למפיצים עוד השנה. להערכתה, המספר הזה יטפס ל-7 מיליון יחידות עד 2022.