בדיקת כלכליסט
אסוס ZenBook UX331 UAL: איזון מצוין בין פרימיום ודוגרי
ללפטופ הדקיק החדש של החברה הטייוואנית אין גב מבריק ונוצץ כשל שאר מחשבי הסדרה, אך הוא שוקל פחות מקילוגרם, מציג ביצועים טובים וזמן הסוללה שלו מאפיין מחשבים יקרים בהרבה. ואולם, כמה מתכונותיו יצריכו קצת הסתגלות. עבור מי הוא מתאים?
לא קל לבנות מחשב פרימיום מאוזן היטב: איך עושים אותו דקיק וקליל בלי שיתן תחושת שבריריות? איך גורמים לו להיראות יוקרתי ובולט, אך לא מצועצע? לכל חברה יש נוסחה משלה, וזמן רב היו לי רגשות מעורבים כלפי ZenBook, סדרת העילית של אסוס. שילובי האלומיניום והזכוכית והדוגמאות על הגב היו יפים, אך צעקניים מאוד ולא קולעים לכל טעם. ואז נחת בידי ה-UX331, מתת-דגם UAL.
- לפטופ EliteBook x360 1030 של HP: למנהל שאוהב לעשות הכל בעצמו
- לנובו X1 Carbon, דור 6: מלך הלפטופים מתחיל להזדקן
- מלך הלפטופים, מהדורת מיקרוסופט: Surface Book 2
אסוס לא אוהבת להוציא רק מחשב או שניים בכל סדרה; אולי משתמש אחד ירצה כרטיס מסך חזק יותר? אולי אחר ישים דגש על רזולוציית תצוגה? אם יש ספק, אין ספק - אז היא משיקה הרבה תתי דגמים. ומה מיוחד ב-UAL? השילוב בין יכולות של פרימיום ועיצוב פשוט ותכליתי, שעושה אותו לטוב ביותר במשפחה שלו ולמחשב מומלץ ונוח.
עיצוב ומבנה: איפור, אבל בלי נצנצים
במבט חטוף, נראה ה-331 כמו יתר מחשבי זנבוק של החברה: הגוף כחול כהה, הגזרה דקה, התצורה מוכרת היטב. אבל במבט שני, אין לו גב זכוכית מבריק שתופס טביעות אצבע כמו מגנט. אין לו פסים מוזהבים דקים לאורכו או כל יומרה עיצובית אחרת הוא נראה פשוט, כמעט פשוט מדי.
גופו דק גבו חלק, והוא נטול יומרות עיצוביות. זה דווקא מוצא חם בעיני; אין לו בכלל אלמנטים שנועדו לעשות אותו בולט, מה שגורם לו להיראות מאוד נקי ו”ביזנסי”.
אבל כשמרימים את המחשב רואים מה מיוחד פה; ה-331 כל כך קל, שלו ידעתי אחרת, הייתי חושב שהוא ריק. משקלו עומד על 985 ק”ג, קל במיוחד עבור לפטופ בתצורת 13.3 אינץ’. הוא נמכר גם בגרסאות נאות יותר, שלגב שלהן גימור מבריק ומסוגנן - אך לדעתי, גב המט עדיף.
שלדת המחשב עשויה אלומיניום, אך סביבת המסך עשויה חומר פלסטי. בסך הכל, איכות ההרכבה טובה, אך לא יוצאת דופן והוא לא משדר עמידות מיוחדת; זה לא מחשב שהייתי לוקח לטיול או לסיור בשטח.
תצוגה וממשק: קליק, קליק, קליק
למחשב יש מסך ברזולוציית 1,980 על 1,200 פיקסל, בעל בהירות של כ-250 ניט. יש בהירים ממנו בשוק, אך התצוגה עדיין ברורה ונאה גם בסביבות מוארות משום שהמסך אינו מבריק, מה שמצמצם משמעותית השתקפויות. לדעתי, יותר חברות צריכות לוותר על מסכים מבריקים בכמה שיותר דגמים; הם אולי נראים טוב באולמות התצוגה, אך מפריעים לשימושיות בשטח - זה הרי לא משנה כמה יפה נראה המסך שלך, אם אינך יכול לצפות בו כמו שצריך בחדר ישיבות מואר או בבית קפה בצהרים. איכות הצבע טובה, אך לא יוצאת דופן. הגוונים מדויקים יותר מאשר מובלטים, מה שפחות מרשים כשצופים בסרטים, אך נוח יותר לעבודה מדויקת כעיבוד תמונה.
המקלדת קצת נוקשה וטווח התנועה של המקשים קצר לטעמי - מה שמצריך הסתגלות מסוימת, אך פריסת המקשים טובה. בסך הכל, נראה שאסוס ניצלה היטב את סביבת המקלדת. למקשים הקצרים והקשים יש עוד פרמטר בולט: הם מרעישים יותר משהייתם מצפים לשמוע מקלדת צ’יקלט מודרנית. כבר חשבתי שמקלדות רועשות נעלמו מן העולם, והנה הגיעה אסוס והוכיחה שטעיתי. מצד שני, העולם שלנו הרבה יותר פתוח לרעשים בימינו; בני נוער עולים לאוטובוס ומשמיעים מוזיקה מסלולריים ללא אוזניות, שיחות טלפון קולניות נשמעות גם במעליות ובקיצור, כנראה שלאף אחד לא באמת יפריע לשמוע את האצבעות שלכם מתעופפות על המקלדת.
משטח העכבר גדול ומרווח, ומדויק למדי. הוא נשען על דרייברים ממשפחת ווינדוס פרסיז’ן. למחשב יש שני שקעי USB בגודל מלא, אחד בתצורת USB3 ושקע HDMI בגודל מלא, מה שמקל על חיבור של המחשב למסכים חיצוניים, טלוויזיות והתקני מציאות מדומה. בנוסף, יש לו קורא כרטיסי זיכרון, אך בגודל מיני - מה שמתאים יותר לעידן המובייל, אך פחות עבור יוצרי תוכן למיניהם שמשתמשים לפעמים בכרטיסי מצלמות גדולים יותר. סורק טביעות האצבע מדויק ומהיר מאוד.
מולטימדיה ואפליקציות: סרטים בדרך לעבודה
ה-331 אמנם לא מצויד במסך סופר-בהיר עם רזולוציה גבוהה ביותר, אך היותו מסך מט הופכת את חוויית הצפייה למעולה כשנמצאים בתנועה: ברכבת, באוטובוס או במטוס; מיעוט ההשתקפויות מאפשר צפייה גם כשהנוסע לצידך מתעקש לפתוח את סך השמש. אסוס מצטיינת בתחום האודיו ול-331 יש רמקולים מצוינים של הרמן-קרדון. עוצמתם אינה מרשימה, אך איכות הצליל טובה מאוד, למרות שהבס קצת שטוח. מצלמת הרשת בינונית מאוד, כמו בשאר מחשבי הקטגוריה; מתי כבר יבינו היצרניות שאנשים עושים שיחות וידאו, וצריכים מצלמה סבירה גם בלפטופים?
המחשב מגיע עם לא מעט אפליקציות מותקנות מראש. חלק הן עול שקיבלה אסוס דרך ווינדוס, כמו קנדי קראש המאוס. אך אחרות בחרה להתקין בעצמה. בין השאר, תמצאו בו תוכנת עריכת תמונות בסיסית ומוגבלת, תוכנת עריכת וידאו תואמת ואת Giftbox, חנות יישומים של אסוס עצמה.
ביצועים וזמן סוללה: רזה, אבל שרירי
מתחת למכסה המנוע תמצאו את מעבד ה-i7 8550, מהחזקים ביותר שאפשר לשים על אולטרה-בוק, וזיכרון פעולה של 8 גיגה-בייט. זה מאפשר לו להעלות את מערכת ההפעלה ממש שלוש שניות מהדלקתו ולהטיס משימות מחשוב בסיסיות כתוכנות משרדיות, יישומי וידאו, עיבוד תמונה ועוד. מרחב האחסון, 512 גיגה-בייט גודלו, מבוסס על כונן SSD מהיר למדי של מיקרון.
כמו בכל האולטרה-בוקים, החוליה החלשה היא המעבד הגרפי: זה לא מחשב לגיימינג, או לעיבוד תלת ממד. ואולם, משחקי קז'ואל קלילים עובדים יופי על ה-331 והוא תומך במשקפי המציאות המדומה מתקן Mixed Reality של מיקרוסופט.
הסוללה אמורה להחזיק 15 שעות, לפי אסוס. בפועל, היא מחזיקה 11 שעות בשימוש סביר, וניתן לסחוט ממנה עוד שעה-שעתיים אם מורידים את בהירות התצוגה משמעותית. זה זמן סוללה מכובד, שבדרך כלל מאפיין מחשבים יקרים יותר כ-XPS 13 של Dell.
סיכום ואלטרנטיבות
ה-UX331 UAL הוא אולטרה-בוק נטו: דק, קל חזק ותכל'סי. אני סבור שלמחשבים כאלה התכוונה אינטל כשהשיקה את הקטגוריה אי שם ב-2011. רוב היצרניות קצת התבלבלו בדרך, והפכו את האולטרה-בוקים ליקרים מדי, עם מחיר שנושק לפרימיום. אבל אסוס הלכה על תמחור חכם יותר: המחשב עולה 5,090 שקל, לא זול אך גם לא מחיר ששמור רק לעשירים ומשוגעי לפטופים. ובגלל העיצוב הפשוט והנקי שלו, יש פחות מה שיוכתם, יישחק או ייראה ישן.
הלפטופ הזה יתאים למנהלים ואנשי מכירות שמסתובבים הרבה ולא מחפשים מחשב יומרני למראה, אך גם לסטודנטים שיכולים להרשות לעצמם, למרצים ולמפתחים. הוא פחות יתאים לצוותים שיורדים לשטח - זה לא מחשב שנועד לחיות בשלום עם אבק, לכלוך ומכות. עבור גרפיקאים ומעצבים, מציעה אסוס גרסה שלו עם כרטיס מסך חזק יותר מבית אנווידיה, אך הוא יקר יותר, כבד יותר וזמן הסוללה שלו פחות מרשים.