$
חדשות טכנולוגיה

צוקרברג: "אני אחראי למה שקרה, ואני מצטער"

הקונגרס פרסם את החלק הכתוב בעדותו של מייסד פייסבוק שתחל מחר בפרשת דליפת המידע; "אני ייסדתי את פייסבוק, אני מנהל אותה ואני אחראי למה שקרה", כתב. "פייסבוק לא מנעה שימוש לרעה בכלים שברשותה". בתוך כך, טען שטובת המשתמשים חשובה לו יותר מרווחי החברה

רפאל קאהאן 18:5309.04.18

"אני ייסדתי את פייסבוק, אני מנהל אותה ואני אחראי למה שקרה", כך צפוי לומר מייסד ומנכ"ל פייסבוק בעדותו בפני ועדות הקונגרס והסנאט שתחל מחר (ג') בנוגע לפרשת דליפת המידע של משתמשי הרשת החברתית. הקונגרס שחרר הערב את החלק הכתוב בעדות זו. העדות חוזרת על רוב ההצהרות של צוקרברג ושל שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק, כפי שפורסמו בתקשורת במחצית השנייה של השבוע החולף. המנטרה הקבועה בה משתמש צוקרברג היא אותה אחת: שגיתי, אני מצטער ואני לוקח אחריות מלאה.

 

 

 

לדבריו, "לא היתה לנו ראייה נרחבת מספיק של האחריות המוטלת עלינו, וזו הייתה טעות גדולה. זו היתה טעות שלי, ואני מצטער. פייסבוק לא עשתה מספיק כדי למנוע שימוש לרעה בכלים שברשותה. פייסבוק עשתה טעויות בכל הטיפול שלה בפייק ניוז, במעורבות זרה בבחירות, בליבוי שנאה ובפגיעה בפרטיות".  

 

צוקרברג זומן להעיד על רקע חשיפת מחדל הפרטיות הגדול בתולדות הרשת החברתית: קיימברידג' אנליטיקה, חברה לייעוץ פוליטי, השיגה מידע אישי על כ-87 מיליון איש - ולאחר מכן השתמשה במידע זה כדי לקדם לקוחות כמטה הבחירות של דונלד טראמפ ב-2016. החברה, שמנהליה התפארו בכך שהפיצו תוכן מתסיס שתרם לשיעור הצבעה גבוה לטראמפ - ובמקביל, לשיעור הצבעה נמוך ליריבתו הילרי קלינטון. קיימברידג' אנליטיקה היתה מעורבת גם בהצבעת הברקזיט בבריטניה ובמהלכים פוליטיים לאומיים נוספים. מאז נחשפה הפרשה בחודש שעבר נפתחו נגד פייסבוק חקירות ברחבי העולם, בחשד לכך שהחברה ידעה שמתבצע תמרון פוליטי של משתמשיה או הנגישה מידע אישי שלהם ללא בקרה על שנעשה בו.

מארק צוקרברג מארק צוקרברג צילום: בלומברג

 

 

פרשת קיימברידג' אנליטיקה החלה לטענתו של צוקרברג בגלל פעולה יזומה של מפתח וחוקר מאוניברסיטת קיימברידג' בשם אלכסנדר קוגן שניצל את האפשרות שחבר שמשתמש באפליקציה בפייסבוק יכול לחבר דרכה פרופילים של חברים אחרים. הוא יצר לטענתו אפליקציית חידונים שניצלה את היכולת הזו ואספה מידע על פרופילים של עשרות מיליונים. ב-2015, טוען צוקרברג, קוגן יצר קשר עם קיימברידג' אנליטיקה ושיתף עם החברה את המידע שאסף דרך האפליקציה שלו.

 

מה פייסבוק צפויה לעשות?

 

גם בנוגע להתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות הסביר צוקרברג את השתלשלות האירועים כפי שהוא רואה אותה. לטענתו, קבוצת האקרים רוסית בשם APT28 שקושרה בעבר על ידי שלטונות ארה"ב לפעילות סייבר של הקרמלין השתילה מסמכים מזויפים באתר הדלפות בשם DC Leaks. לאחר מכן יצרה הקבוצה פרופילים מזויפים שהפיצו את המסמכים לעיתונאים החל מקיץ 2016. "חסמנו את הפרופילים האלה בהמשך", אמר צוקרברג. אבל כאן הוא מסתבך: לאחר שהואשמה פייסבוק בהפצת פייק ניוז אחרי הבחירות שהתקיימו בנובמבר 2016, צוקרברג המשיך תקופה ארוכה לדחות את הטענות בדבר שימוש לרעה בפייסבוק בידי גורמים פוליטיים זרים. 

 

על פי הערכת פייסבוק, כ-126 מיליון משתמשים נחשפו לחדשות מזויפות שנוצרו בידי סוכנות IRA הרוסית. זו הפעילה כ-470 פרופילים מזויפים שהפיצו כ-80 אלף פוסטים במהלך שנתיים, אם כי הוא לא מציין מאיזה תקופה החלה הפעילות שזיהו אנשיו. לדבריו ה-IRA רכשה 3,000 פרסומות בכ-100 אלף דולר ואלה נצפו בידי כ-11 מיליון אמריקאים. לאחר מכן מסביר צוקרברג שפייסבוק סייעה בצרפת ובגרמניה למנוע מצב דומה. אך הוא נמנע מלומר שהממשלות של שתי המדינות האלה דרשו זאת מפייסבוק, בעיקר גרמניה שכבר זיהתה את הפעילות הרוסית ברשת החברתית מבעוד מועד.

 

לדבריו, יהיו כ-20 אלף עובדים בפייסבוק שיעסקו בניטור ואבטחת תוכן עד סוף השנה. הוא מציין שהחברה החלה בפריסה ושינוי של שלל כללי פעילות לדפים, קבוצות, מפרסמים ומשתמשים בודדים. שינויים אלה אמורים לדבריו לסייע לבלום ניצול לרעה של הפלטפורמה בעתיד. עם זאת הוא מציין שאין בשלב זה פתרון שיחסום התערבות או ניצול לרעה של פייסבוק להטייה של בחירות באופן מלא. עם זאת הוא לא התייחס לנושא שיח השנאה שהופץ ברשת החברתית ושעל פי הערכות השפיע לא מעט על גובה הלהבות במהלך עימותים בין-גזעיים בארה"ב.

 

 

 

עדותו של צוקרברג כוללת הצהרות בדבר האופטימיות שבאופיה של פייסבוק, שרק רוצה לחבר בין אנשים ולהועיל לעולם. בנוסף, אמר צוקרברג שטובת המשתמשים היא הנר לרגליו: "הגנה על הקהילה שלנו חשובה יותר ממיקסום הרווחים שלנו", נכתב בעדותו. עדיין לא ברור כיצד בכוונתו להוכיח את הטענה הזו - כשבמשך שנים הקפידה החברה לצמצם את הנגישות שלה לציבור המשתמשים ולהתייחס לטענותיהם רק כשהועלו מולה בבתי משפט. העדות שפורסמה הינה רק השלב הכתוב - ונראה כיצד יתייחסו אליה יושבי הסנאט והקונגרס, שעשויים לשאול את מייסד פייסבוק שאלות קשות ונוקבות, ואף לקדם בעתיד מערכות בלמים שיגבילו את כוחה על פני המשתמשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x