בדיקת כלכליסט
שיאומי Mi A1: יורש רוחני לנקסוס ב-800 שקל
הסמארטפון האחרון של היצרנית הסינית שהגיע לשוק מתבסס על גרסה נקייה של אנדרואיד, בדומה למכשירי הנקסוס של פעם - ונמכר בפחות מאלף שקל. זהו אחד הסמארטפונים הכי משתלמים בישראל כיום, אך אינו חף ממגרעות
מיזם אנדרואיד One של גוגל נולד לפני כשלוש שנים, במטרה לאפשר ליצרניות מכשירים מוזלים לשווק טלפונים עם גרסה נקייה של מערכת ההפעלה. עד אז, רק מכשירי הנקסוס של גוגל זכו באנדרואיד אורגנית, יחד עם כמה טלפונים של יצרנים מובילים.
- שיאומי Mi Max 2: פאבלט ענק, סוללה גדולה, מחיר פיצי
- סוני Xperia XA1 Ultra: מסך גדול, מחיר קטן - ומצלמה מסנוורת
- OnePlus 5: דרקון סיני על סטרואידים
בהמשך, ביטלה גוגל את סדרת נקסוס והפסיקה לשווק סמארטפונים עם אנדרואיד נקייה - אך עדיין נותר ביקוש גדול למכשירים כאלה: אנדרואידים פשוטים וזריזים במחיר נגיש. גוגל הסמיכה את שיאומי הסינית לשווק מכשיר שכזה, שהוא תואם אנדרואיד One: סמארטפון ה-Mi A1, שזמין לרכישה בישראל. האם מדובר ביורש הרוחני של סדרת נקסוס האהובה, או בעוד סמארטפון סיני ותו לא?
עיצוב ומבנה: האייפון התקשר
מכשיריה של שיאומי היו תמיד סוג של מחווה (או העתקה בוטה, תלוי בנקודת המבט) למכשירי אפל; בתחילת דרכה הדבר היה הרבה יותר ניכר וכעת שיאומי למדה גם לגוון ולהוסיף מחוות גם ליצרניות אחרות כגון סמסונג או HTC.
המי A1 נראה כחזרה למקורות: עיצובו דומה מאוד לשל אייפון 6 מגודל, בעל מסך בגודל 5.5 אינץ'. גופו המתכתי נוח מאוד לאחיזה ונראה יוקרתי יותר משל מכשירים מוזלים אחרים. כפתורי הניווט של המכשיר, שממוקמים מתחת למסך, אינם מוארים - מה שמקשה על שימוש בחושך.
בחלקו התחתון תמצאו רמקול בודד ושקע טעינה ובחלקו העליון תמצאו עינית אינפרה אדום - רכיב שלא תראו במכשירים רבים כיום. בסך הכל ולמרות חוסר המקוריות שבעיצוב שלו, המי A1 לא מבייש את הפירמה והוא נוח ונאה למדי.
ממשק ומערכת הפעלה: אנדרואיד בטעם וניל
המסך אינו מציאה גדולה: זהו מסך LCD ברזולוציה של 1,080 על 1,920 שמציג גוונים דהויים מעט. ככל הנראה שמדובר בסוגיית תוכנה, דבר שתוכל היצרנית לפתור בקלות. בגרסה הסינית של הטלפון, מי 5X, אין בעיית צבעים. בנוסף, הבהירות של המסך נמוכה, מה שמקשה על שימוש בסביבות מוארות. בגב המכשיר תמצאו סורק טביעות אצבע, שהוא קצת איטי מהממוצע.
היתרון העיקרי של משירים שמיוצרים תחת מיזם אנדרואיד One הוא מערכת ההפעלה הנקייה שלהם: גוגל מספקת להם עדכוני גרסה במהירות, או לפחות כך הבטיחה; ה-A1 מגיע לשוק עם אנדרואיד 7.1.2, כשאנדרואיד 8 זמינה מזה יותר מחודשיים. ואולם, עדכוני אבטחה הגיעו למכשיר בזריזות במהלך סקירתו.
לצד סוגיית העדכונים, מהווה אנדרואיד נקייה יתרון בפני עצמה: זו מערכת הפעלה שעובדת מהר וללא שיהוקים ועיכובים שמאפיינים לפעמים ממשקים של יצרניות אחרות (שיעול, סמסונג, שיעול). כמובן שהיא כוללת מספר מגבלות כגון הגדרות מינימליסטיות או מחסור בככל מיני הגדרות נוחות שניתן למצוא במכשירי וואן פלוס למשל. דבר אחד שחסר כאן הוא שליטה על הצבעוניות של המסך.
מצלמה: כמעט כמו הגדולים
שיאומי מעולם לא נחשבה ליצרנית חזקה במיוחד בתחום הצילום; היא נוהגת לצייד את מכשיריה בחיישנים איכותיים, אך התוצאות הן בינוניות למדי. למי A1 יש מצלמה עיקרית עם חיישן כפול ברזולוציית 12 מגה-פיקסל, עם מפתח צמצם רחב של f/2.2 בעדשה הראשית ומפתח של f/2.6 בעדשת הזום. איכות התמונה היתה טובה בהרבה לו היו זוכים החיישנים לייצוב אופטי.
התמונות הן באיכות טובה ביחס לקטגוריה, אך לא מתקרבות לאיכות הצילום של מכשירי הפרימיום. הבעיה העיקרית היא האיטיות של הפוקוס; האלגוריתם של שיאומי מנסה לחפות על כך, אך מייצר הרבה רעש בדרך ומחליק לפעמים את התמונות בצורה לא טבעית. בצילום לילה הטיפול עוד יותר אגרסיבי והתמונות יוצאות ממש לא טבעיות.
אפליקציית המצלמה הפשוטה היא גם של שיאומי מכיוון שיישום המצלמה של גוגל לא תומך עדיין בעדשות כפולות. היא כוללת 17 פילטרים ומספר מצבי צילום כגון מצב יופי, צילום קבוצתי, טיימר, ידני ולילה כמו גם מצב דיוקן שעושה שימוש בשתי העדשות כמקובל היום.
מצב זה אגב דווקא מוצלח מאוד למרות שלוקח לו קצת זמן לחשב את החלק אותו הוא צריך לטשטש. מצלמת הסלפי מספקת תמונות נעימות אם כי לא חדות במיוחד ועם קצת רעש דיגיטלי. איכות הווידאו מצוינת ותוכלו לצלם בכיף סרטים ברזולוציה של 4K. עם זאת, קחו בחשבון שהם תופסים הרבה מרחב אחסון.
מולטימדיה ואפליקציות: חבילה של גוגל ושלט מדליק
חבילת היישומים במותקנת כאן גוגל מא' ועד ת'; ניהול התמונות מבוצע באפליקציית התמונות של החברה. אגב, כבונוס תקבלו מרחב אחסון בענן של גוגל ללא הגבלה לתמונות כמו במכשירי הפיקסל של החברה. גם האזנה למוזיקה מתבצעת באפליקציית גוגל מיוזיק; במדינות נתמכות מדובר במתחרה חזק של אייטיונס עם יכולת אחסון של עד 50,000 שירים בענן ויכולת הזרמת מדיה. בישראל, לעומת זאת, הוא מוגבל להפעלת שירים מהמכשיר, על בסיס נגן מדיה לא רע, אך גם לא יוצא דופן.
מעבר לאלה תמצאו כאן את כל אפליקציות גוגל הרגילות - ג'ימייל, דרייב, המפות ועוד; עבור מי שחי באקוסיסטם של גוגל זה מעולה. גם רדיו FM תמצאו כאן, עם זאת הוא פועל רק עם אזניות חוטיות שמשמשות לו כאנטנה. ההברקה העיקרית של המי A1 היא ציודו בעינית אינפרה אדום. עד לפני כמה שנים הם היו חלק תקני במפרטי הסמארטפונים ומשום מה נעלמו לאחרונה. כעת גם המי A1 מקבל עינית כזו.
שיאומי הוסיפה למכשיר רק שלוש אפליקציות משלה. אפליקציית השלט רחוק שלה היא אחת מהן, והיא מצוינת. היא כוללת תמיכה מובנית בכמות עצומה של מכשירי חשמל ואלקטרוניקה מכל המותגים האפשריים. זה הופך את המי A1 לשלט אוניברסלי עוצמתי ושימושי, במיוחד אם יש לכם מספר שלטים שמסתובבים בבית ואובדים כל הזמן.
מפרט וסוללה: מנוע ממוצע, טנק גדול
המי A1 מבוסס על מעבד הסנאפדרגון 625 היעיל של קוואלקום. הוא כולל שמונה ליבות במהירות 2 גיגה-הרץ שמספקות לו די כוח לפעולה חלקה. הערכה גם כוללת שבב גרפי טוב שיודע לתמוך במשחקי תלת ממד. מרחב האחסון נדיב, עם 64 גיגה-בייט וחריץ לכרטיס הרחבה של עד 128 גיגה-בייט. זיכרון הפעולה עומד על 4 גיגה-בייט, מה שמאפשר לאפליקציות לפעול מהר יותר.
מבחינת קישוריות, יש ל-A1 תמיכה בשני כרטיסי SIM, בלוטות' וכמובן אינטרנט אלחוטי עם קישוריות טובה. מה שאין כאן זה שבב NFC. וזה חבל מאוד כי כיום יש הרבה יישומים שתומכים בו, למשל הרב קו בישראל. הסוללה היא בעוצמה של 3,080 מיליאמפר-שעה ואין סיכוי שתצליחו להכניע אותה ביום בשימוש סביר. בסך הכל, מפרט איכותי במחיר סביר.
סיכום ואלטרנטיבות: תחליף טוב לחובבי הנקסוס
מי שהתגעגע למכשירי הנקסוס יכול לבחור ב-A1 ולהיות מרוצה: זה טלפון איכותי למדי במחיר שנע בין 800 ל-1,200 שקל, ומספק יכולות שיש במכשירים שעולים 40% יותר. הוא כולל לא מעט פשרות, אך חבילה משתלמת בסופו של דבר - נקווה רק שיגיע עדכון לעניין צבעי המסך, שפוגם קצת בחוויית השימוש.
אין לו ממש מתחרים בישראל כיום, שכן מכשיריה של מוטורולה מסדרה G או אפילו X לא ממש ניתנים להשגה בקלות בארץ ומכשירי הפיקסל של גוגל יקרים בהרבה. הוואן פלוס 5 מציע גם הוא יכולות דומות וממשק אנדרואיד נקי כמעט (למעט מצלמה ומסך הרבה יותר טובים) אך הוא יקר יותר בכמה מאות שקלים. גם מכשירי סדרה J של סמסונג מהווים אלטרנטיבה ל-A1, אך הם פחות זריזים ומציגים מסך ברזולוציה נמוכה יותר.
ציון כלכליסט 8
מערכת הפעלה: אנדרואיד 7.1.2 || גודל מסך: 5.5 אינץ' || רזולוציה: 1,080 על 1,920 פיקסל || מצלמה ראשית: 12 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 5 מגה-פיקסל || מעבד: 8 ליבות, במהירות 2 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 4 גיגה-בייט || נפח אחסון מינימלי: 64 גיגה-בייט || עובי: 7.3 מ"מ || החל מ-800 שקל || משקל: 165 גרם