$
הייטק והון סיכון

חברות טכנולוגיה? היכונו לגזירות חדשות בגיוסי הון בארה"ב

מחוקקים בארצות הברית מקדמים הצעת חוק חדשה, שתטיל מגבלות ומכסות על גיוסי הון ממשקיעים מחוץ למדינה, בדגש על מיזמי אבטחת מידע. המטרה: לשמר יתרון טכנולוגי אל מול סין, ולהכניס כסף לקופה

רונן סולומון ותום גולדרייך 22:1117.11.17

עמק הסיליקון, ניו יורק ובוסטון הפכו זה מכבר למרכזי הייטק בינלאומיים, בבחינת "מי שלא שם - לא קיים". מספר החברות שבחרו במקומות הללו כמרכזי פיתוח או ידע הולכת וגדלה משנה לשנה, ומשקיעים מכל רחבי העולם תרים אחר ההשקעות הפוטנציאליות שם.

 

 

מחקרים מציגים גידול בלתי פוסק בכניסת משקיעים זרים לארצות הברית, מה שאמנם מכניס כספים למחזור העסקים של המדינה, אולם מייצר סיכונים - בין היתר, בתחום אבטחת המידע.

 

 

עמק הסיליקון בקליפורניה עמק הסיליקון בקליפורניה צילום: שאטרסטוק

 

 

בימים האחרונים נדונה בפרלמנט ובסנאט האמריקאי הצעת חוק שעתידה לבצע מהפכה בפעילותה של הוועדה להשקעות זרות בארה"ב. ההצעה, אם תתקבל, תרחיב את סמכויותיה של הוועדה לבצע ביקורת ואכיפה בנוגע למגוון רחב של עסקאות בהן מעורב מימון שמקורו מחוץ למדינה. הדגש הוא, על בעסקאות בתעשיית ההייטק המקומית, בשל החשש של גורמי ממשל אמריקאים מהשקעות שמקורן בסין, שהיקפן עולה עם חלוף הזמן. כחלק מהגזרות החדשות, חברות אשר יתקשרו עם משקיע זר יידרשו לשלם עד 300 אלף דולר.

 

על פי הצעת החוק, תוענק לוועדה הסמכות לבחון ולבקר עסקאות בהן מעורבת טכנולוגיה "קריטית" וטכנולוגיה "מתפתחת" שעשויות להיות חיוניות לארה"ב כדי לשמר את יתרונה הטכנולוגי אל מול "מדינות המעוררות דאגה מיוחדת", תוך מתן דגש על תעשיית הסייבר. בהתאם לכך, הוועדה תידרש להעריך האם עסקה הנמצאת תחת בחינתה וביקורתה עלולה לחשוף את ארצות הברית לפְּגִיעוּת בכל הקשור לאבטחת מידע.

 

שיעור וחומרת מתקפות האקרים בעולם נמצאים בעלייה, כך שהמחיר שמוכנות חברות ומדינות לשלם עבור נטרול הסיכונים הללו עולה בהתאם, דבר היוצר פוטנציאל עצום לגידול היקף ההשקעות בחברות בתחום הסייבר. למשל, לפי הערכת חברת המחקר Juniper Research, עד 2019 צפוי אומדן הנזק של מתקפות הסייבר בעולם להסתכם ב-2.1 טריליון דולר. לאור העובדה שסקטור זה מתאפיין בדרך כלל בחברות קטנות בעלות מוצר או פתרון אחד, חברות אלה הן פלטפורמה נוחה לעסקאות השקעה, רכישות ומיזוגים מצד החברות הגדולות שחולשות על התחום.

 

בנוסף, הוועדה תידרש לשקול האם עסקה עם גוף זר עלולה להביא לחשיפה של מידע אישי או מידע רגיש אחר של אזרחי ארצות הברית לממשלה זרה או לגוף זר במידה שעלולה לסכן את בטחון המולדת. נוכח העובדה שחברות טכנולוגיה רבות מסתמכות במידה רבה על נתונים הנוגעים לאזרחים וישויות אמריקאיות, ההשפעה של דרישה זו על השקעה או רכישה על ידי גופים זרים צפויה להיות משמעותית.

 

 

אמנם הצעת החוק טרם הגיעה לשלבים סופיים, אך חשוב לעקוב אחר התפתחותה בעתיד הקרוב. אם הצעת החוק תיכנס בסופו של יום לספר החוקים האמריקאי, מעניין יהיה לראות אם המחוקק הישראלי יבחר לאמץ דבר חקיקה כזה, לכל הפחות לגבי חברות ישראליות שפועלות בתעשיית הסייבר ובתחומים ביטחוניים בין מדינות.

 

רונן סולומון הוא יו"ר אלטשולר שחם בנפיטס ותום גולדרייך הוא יועץ מקצועי בחברה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x