בדיקת כלכליסט
נוקיה 3310, מהדורת 2017: פצצת נוסטלגיה מאכזבת
עם ממשק מסורבל, מסך שאינו מתאים למולטימדיה, מצלמה גרועה והיעדר יישומים בסיסיים, קשה להמליץ על ה-3310. הוא נמכר בישראל ב-250 שקל, אך תומך רק ברשתות דור שני, שצפויות להיעלם מהארץ בשנים הקרובות
מכשיר הנוקיה 3310 עורר בי גל נוסטלגיה ברגע שהוצא מן הקופסה: למהדורת 2017 של הטלפון, שזיכתה את נוקיה ברעש תקשורתי עולמי, יש את המראה והסגנון הקלאסיים של ראשית שנות האלפיים. המכשיר עורר התלהבות שכזו, שבכמה מדינות אזל המלאי בהזמנה מוקדמת עוד לפני שהטלפונים הגיעו לחנויות. ועתה, נחת ה-3310 המחודש גם בישראל - ונמכר כאן ב-250 שקל.
- RedMi Note 4 של שיאומי: סמארטפון טוב ב-1,100 שקל
- Mate 9 Pro: הדוגמן הסיני היקר של וואווי
- סוני Xperia XZ Premium: שובו של סמוראי הזכוכית
נוקיה לא המציאה את הגלגל פה: טלפונים סלולריים פשוטים (Feature Phone) הם קטגוריית מוצר ותיקה שנמכרת מזה שנים לצד הסמארטפונים. אלו הם מכשירים שנועדו לאפשר יכולות מינימליות - שיחות, הודעות טקסט ולא הרבה מעבר. יצרניות רבות, ביניהן נוקיה, מוכרות טלפונים כאלה ב-15 דולר, בעיקר במדינות מתפתחות.
ואולם, הנוקיה 3310 מוצג כגרסה מעודכנת לטלפון הקלאסי, שיכולה לספק את המשתמשים של ימינו. בפועל, הוא טריק שיווקי של נוקיה שעבד היטב, פרסומת בדמות טלפון. וחוויית השימוש בו היא מוגבלת, מאכזבת ומעצבנת.
עיצוב ומבנה: הפלסטיק של פעם
מהנדסי נוקיה שמרו על העיצוב המקורי של ה-3310, אך עיגלו אותו קצת, עשו את המכשיר דק יותר והגדילו את המקשים. לטלפון יש מסך בגודל 2.4 אינץ' שמכסה את רוב שטח הפנים שלו.
למקשים יש תאורה אחורית, כדי שאפשר יהיה להשתמש ב-3310 גם בחשכה - אך כמעט שלא רואים את מה שכתוב על המקשים בתאורה נורמלית, משום שנוקיה בחרה בפונט שקוף על גבי מקשים בצבע אפור. האם אתם זוכרים כמה פעמים צריך ללחוץ על איזה מקש כדי להקליד את האות ס'? גם אני לא. אמנם אפשר ללמוד עם קצת תרגול, אבל מעצבן לתרגל - זה מכשיר, אין סיבה שנתאמץ כדי להשתמש בו.
גב המכשיר מכיל מצלמה ולצידה פלאש לד בודד. ניתן לפרק את הגב כדי לקבל גישה לסוללה, חריץ ההרחבה והסים, פירוקו דורש לא מעט כוח, כדי להבטיח שלא יתפרק כשהוא נופל. בסך הכל, הטלפון אכן נראה כגרסה מעודכנת ל-3310 הקלאסי, מה שישמח את הנוסטלגיים שביניכם.
ממשק ומערכת הפעלה: לא סמארט, פון
למסך של הטלפון יש איכות שמזכירה צעצועים חשמליים לילדים. הרזולוציה שלו, 320 על 240 פיקסלים, מספיקה בקושי להצגה של טקסט בצורה סבירה - בעוד תמונות וסרטונים יוצגו ברמה איומה. היה אפשר לצפות שמהנדסי נוקיה ינסו לשדרג את איכות הצפייה ביחס למה שהיה בשנת 2000.
הממשק של הנוקיה 3310 מתבסס על S3+, מערכת הפעלה שנראית ומתנהגת בדיוק כמו סימביאן, מערכת ההפעלה של החברה שהניעה את כל מכשיריה עד לפני כמה שנים. היא מספקת חוויית שימוש בת עשרים שנה: אייקונים גדולים לכל תפקוד ונבירה ממושכת בתפריטים ותת-תפריטים כדי למצוא את מבוקשכם. סימביאן פועלת מהר, פשוט משום שאין לה יותר מדי מה להפעיל.
ואם כבר ממשק בן עשרים, למה לא טעויות של פעם? למשל, העברית אינה מושלמת בנוקיה 3310 (לדוגמה, תפריט קיצורי הדרך נקרא "מעברים" ובמקום "צלילים" נכתב בו "הלילים"), מה שעלול לבלבל או להטעות משתמשים.
מולטימדיה: לא יהיה כלום כי אין כלום
ה-3310 אינו טלפון פשוט סטנדרטי; נוקיה השיקה אותו כשהיא פונה לחובבי הנוסטלגיה ומבטיחה להם שילוב בין עיצוב קלאסי, ממשק של פעם ויכולות מדיה מודרניות. ההבטחה הזו לא התקיימה: תשכחו מפייסבוק, ווטסאפ, ווייז, טוויטר, שזאם או כל אפליקציה אחרת שהפכה לחלק מהשימוש היומיומי שלכם בטלפון נייד. יש עבורן גרסאות מיוחדות לטלפון, אך הן בלתי שמישות בעליל; הקלדת הודעות, הוספת תכנים ותקשורת טקסטואלית - הבסיס ליישומים כווטסאפ, למשל - הן מלאכות מסורבלות ואיטיות יותר בממשק דמוי סימביאן.
איכות הסאונד בטלפון סבירה, ויש לו אפליקציית רדיו ונגן מוזיקה בסיסיים. נוקיה ציידה את הטלפון במספר משחקים חביבים, בראשם סנייק - האב הקדמון של משחקי המובייל. לא מדובר בסנייק המקורי, כי אם בגרסה מחודשת עם גרפיקה משופרת ומשחקיות שונה (למשל, פגיעה בקיר לא תהרוג אתכם). הגלישה מתבצעת בעזרת דפדפן אופרה, שהממשק שלו סביר בהתחשב בכך שמדובר בסימביאן - אך החיבור איטי במיוחד. בנוסף, אין בישראל אתרים שמותאמים לפעול על גרסת הדפדפן הזו, כך שהגלישה הופכת לאיטית אף יותר.
על המצלמה לא נרחיב: יש לה חיישן ברגישות 2 מגה-פיקסל ואיכות צילום גרועה. היא מאפשרת לצלם עצם סטטי באור מאוזן, אך צילום בשטח או בתאורה בעייתית יפיק תמונות ירודות מאוד, עם מריחות וטשטושים.
ביצועים וסוללה: טוסטוס עם טנק גדול
נוקיה לא פרסמה את המפרט המלא והמדויק של המכשיר, כך שלא ברור איזה מעבד מניע אותו וכמה זיכרון פעולה יש לו. מרחב האחסון של ה-3310 עומד על 16 מגה-בייט, בדיוק כמו לפני עשרים שנה - והוא תומך בכרטיס זיכרון של עד 32 גיגה-בייט. לא תמצאו ב-3310 רכיבים כמו WiFi או GPS כך שכל הגלישה וניתוח המיקום (למשל, לאפליקציית מזג האוויר שבמכשיר) יצטרכו להתבצע על בסיס חבילת הדאטה שלכם.
גם חיבור הרשת הסלולרית מוגבל: זה טלפון שעובד על רשתות דור שני, מה שמתבטא באיכות שיחה טובה פחות מבמכשירים מודרניים ובמהירות חיבור איטית. אבל לא הכל רע: ל-3310 יש סוללה של 1,200 מיליאמפר-שעה, שהודות להיותו מכשיר בסיסי ללא רכיבים זוללי אנרגיה - תחזיק לכם ימים שלמים ללא טעינה.
סיכום ואלטרנטיבות: לא מוצר, קמפיין
הנוקיה 3310 הוא הברקה שיווקית; הוא איפשר ל-HMD, בעלת מותג טלפוני נוקיה, להחזיר אותו לאור הזרקורים בעזרת מוצר שהוא העתק מדויק עד לרמת הטכנולוגיה של מכשיר מלפני 20 שנה. אם היה זוכה המכשיר למסך מוצלח יותר, מערכת הפעלה מודרנית, מצלמה סבירה ויכולות קישוריות מלאות - היה בהחלט מוצר שבולט לטובה. ואולם, ה-3310 הוא מתיחת פנים שנעצרה באמצע. מלבד אנשים שמבחינתם נוסטלגיה היא ערך עליון לכל דבר אחר, אין ל-3310 שימוש בשום סיטואציה מודרנית; גם מי שלא רוצה לקרוא את פייסבוק כל היום ועורג לימים בהם היינו מנותקים קצת - אפילו הוא עדיין צריך את ווייז כדי להגיע ממקום למקום או אפליקציה שתאפשר לו לבדוק מה מצב העו"ש שלו בבנק. מי שרוצה לקנות אותו צריך לזכור שספקיות הסלולר בישראל מפרקות לאט לאט את תשתיות הדור השני, כך שבתוך שנים ספורות כבר לא ניתן יהיה להשתמש בו בארץ. עבור מי ששוקל לקנות אותו פשוט משום שהוא רוצה טלפון זול, נמליץ לשלם כמה עשרות שקלים נוספים ולבחור בסמארטפון בסיסי.
ציון כלכליסט: 3
מערכת הפעלה: סימביאן || גודל מסך: 2.4 אינץ' || רזולוציה: 320 על 240 || מצלמה ראשית: 2 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: אין || מעבד: לא ידוע || זיכרון פעולה: לא ידוע || נפח אחסון: 16 מגה-בייט || עובי: 12.8 מ"מ || 250 שקל || משקל: 80 גרם