סופטבנק מתלבטת: האם להשקיע בליפט או באובר?
הענקית היפנית כבר השקיעה במתחרות של אובר - והשקעה בה תוכל לסייע למנכ"ל המודח, טראוויס קלאניק, לשוב להנהלת החברה. ההשקעה תבוצע דרך קרן חדשה של סופטבנק, שמנהלת 93 מיליארד דולר
- הנהג שבמונית יתלקח: אובר משווקת מכוניות פגומות
- ניפוח השווי בהייטק: כך הופכים חמור לחד-קרן
- החברה החדשה שמאיימת על מנוע הצמיחה של גט
מנכ"ל סופטבנק אמר בשיחה עם עיתונאים לאחר פרסום תוצאות החברה: "אנו מעוניינים במשא ומתן עם אובר, ואנחנו מעוניינים במשא ומתן עם ליפט. ארה"ב היא שוק גדול מאוד, השוק החשוב ביותר ולכן אנחנו מעוניינים מאוד בו". סופטבנק מבצעת את רוב ההשקעות מסוג זה באמצעות קרן השקעות חדשה שמתמחה בחברות טכנולוגיה ומנהלת 93 מיליארד דולר.
אובר היא נכון להיום הסטארט-אפ הגדול בעולם מבחינת שווי שוק, שבשיאה הוערכה בכ-68 מיליארד דולר. ליפט קטנה משמעותית והערכות הן ששוויה עומד על כ-7.5 מיליארד דולר. עם זאת, אובר היא השקעה עם לא מעט מטען וללא מנהיג שיוציאו אותה מהאסון התדמיתי וחוסר הוודאות העסקית אליהם נקלעה בחודשים האחרונים.
קלאניק מחזיק אצבעות
ההצהרה כי סופטבנק בוחנת אף השקעה באובר היא לכאורה הפתעה: התאגיד השקיע רבות במתחרים של אובר ברחבי העולם. באפריל הוא השלים השקעה של 5 מיליארד דולר בדידי צ'ושינג הסינית, שהצליחה להבריח את אובר מפעילות בסין אחרי השקעה של כ-2 מיליארד דולר. בחודש שעבר נודע שדידי וסופטבנק ישקיעו 2 מיליארד דולר במתחרה אחרת של אובר, Grab מסינגפור. דידי השקיעה לראשונה בגראב ב-2015 במה שכונה כברית העולמית נגד אובר (שכללה גם את אולה ההודית וליפט האמריקאית) וסופטבנק הובילה כמה סבבי גיוס מוקדמים של החברה עוד ב-2014.
ואולם, השמועות על התעניינות סופטבנק באובר אינן חדשות. ביולי טענו גורמים ברשת כי סופטבנק מנהלת מגעים עם אובר להשקעת כמה מיליארדי דולרים. הערכות היו כי במידה וסופטבנק תכנס להשקעה בחברה תמורת מניות, היא תדלל את המשקיעים הגדולים של אובר שדחקו את המנכ"ל טראוויס קלאניק החוצה. האחרון רוכש בקדחתנות בעצמו מניות של החברה, ככל הנראה במטרה לחזור לנהל אותה. קלאניק חיזק הערכות אלה כשאמר ל-recode שברצונו לעשות "מעשה סטיב ג'ובס" ולשוב לצמרת אובר, אותה ייסד.